ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΛΑΡΙΣΗΣ

Ημέρα της εορτίου μνήμης του Αγίου Αχιλλίου η 15η Μαΐου και η πόλις της Λάρισας εορτάζει και τιμά την εύηχο σάλπιγγα της Εκκλησίας και τον ακοίμητο φρουρό και προστάτη της! Ημέρα χαρμόσυνη για την Θεσσαλική πρωτεύουσα, κατά την οποία όλοι οι πιστοί προσέρχονται ευλαβικά στον Άγιό τους για να ανάψουν ένα κεράκι και να καταθέσουν τα αιτήματα τους, ελπίζοντας στη βοήθειά του, ο οποίος δεν εγκατέλειψε ποτέ αυτό τον ευλογημένο λαό.

Η πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέστηκε με ιερά κατάνυξη αλλά και ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος, ο οποίος κήρυξε εμπνευσμένα και τον θείο λόγο, κατά την διάρκεια της ιεράς λιτανεύσεως και δεήσεως στην κεντρική πλατεία της πόλεως. Ακόμη έλαβαν μέρος στην θεία λειτουργία οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος και Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, άπαντες προσκεκλημένοι του οικείου Ιεράρχου κ. Ιγνατίου. Στην θεία λειτουργία της εορτής την διακονία του λόγου ανέλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο οποίος ομίλησε για τα πολλά μηνύματα του εορταζομένου αγίου μας στην σύγρονη εποχή των προκλήσεων και της αθεΐας.

Ο κ. Στέφανος έκανε λόγο για χαρά και αγαλλίαση που νιώθουν όλοι όσοι τιμούν τον άγιο Αχίλλιο και ευρίσκονται στον οίκο του, νιώθοντας την παρουσία του Αγίου Πνεύματος και τη χάρη του αγίου Αχιλλίου. Η Ιερά Μητρόπολις Λαρίσης και Τυρνάβου κοσμείται από την παρουσία του αγίου Αχιλλίου, πόλη της Λάρισας χαριτώνεται και η θεσσαλική γη χαίρεται, διότι τιμάται η μνήμη του προεξάρχοντος των θεσσαλών αγίων. Ο άγιος Αχίλλιος χριστιανοποίησε τη Θεσσαλία με τη βιοτή του, το κήρυγμά του και τα θαύματά του. Έζησε τη στιγμή που ο Μέγας Κωνσταντίνος εξέδωσε το διάταγμα των Μεδιολάνων, το διάταγμα της ανεξιθρησκείας. Έζησε στην εποχή που η Εκκλησία κάνει τα πρώτα της βήματα σε καθεστώς ελευθερίας. Είδε να εμφανίζεται ο μοναχισμός. Σύγχρονοί του ήταν ο άγιος Αθανάσιος, ο άγιος Νικόλαος, ο άγιος Σπυρίδωναςπου στερέωσαν την Εκκλησία. Τα θαύματά του συγκλονίζουν τον τόπο. Έγινε επίσκοπος στην πόλη και την επαρχία της Λάρισας και επετέλεσε σπουδαίο κοινωνικό έργο. Βοηθούσε τους ανθρώπους που είχαν ανάγκη και αγωνίστηκε για την οργάνωση της τοπικής Εκκκλησίας. Αποτελεί ένα μήνυμα αγάπης Χριστού και κοινωνίας του Αγίου Πνεύματος. Αγίασε τα χώματα της θεσσαλικής γης. Είναι ο προστάτης και βοηθός της πόλης της Λάρισας. Τελείωνοντας ο σεβασμιώτατος ζήτησε από τους πιστούς να μην εγκαταλείψουν την κληρονομιά που τους παρέδωσε ο πολιούχος και ευχαρίστησε τον σεβασμιώτατο μητοπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο για την τιμή που του έκανε να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις, ευχόμενος ταχεία αποκατάσταση της υγείας του.

Παρόντες στην ιερά πανήγυρη ήσαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασιλης Λεβέντης, και όλοι οι πολιτικοί και στρατιωτικοί Άρχοντες της Πόλεως και του Νομού, οι οποίοι μαζί με τα πλήθη των πιστών χριστιανών που συνέρρευσαν, τίμησαν με την παρουσία τους τον ηγιασμένο και θαυματουργό Ιεράρχη και συμπροσευχήθηκαν ενώπιον των Ιερών Λειψάνων του χαριτοβρύτου μεγάλου Αγίου.