ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ

ΚΕΝΤΡΟ
ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ
˝ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΡΜΕΝΙΩΤΙΣΣΑ˝

1

Το Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων ˝Παναγία η Αρμενιώτισσα˝ της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, που ευρίσκεται στον αυλόγυρο της εκκλησίας της Παναγίας του Αρμενίου, αποτελεί κόσμημα της τοπικής εκκλησίας, δεικνύει το άγρυπνο ενδιαφέρον της Λαρισαϊκής εκκλησίας προς τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας και είναι ένα καθαρό και ολοφάνερο δείγμα της μεγάλης αγάπης που τρέφουν οι απόδημοι συμπολίτες μας προς την γενέτειρά τους.

Πρόκειται για μια μεγάλη προσφορά της κ. Ιωάννας Βλάχου-Παντελίδου η οποία ζει εδώ και χρόνια στο Παρίσι αλλά ποτέ δεν έπαψε να σκέφτεται τον τόπο όπου μεγάλωσε, το όμορφο και ευλογημένο χωριό του Αρμενίου.

Η κ. Ιωάννα Βλάχου-Παντελίδου προέρχεται από γνωστή και εύπορη οικογένεια της Λάρισας. Ειδικότερα ο πατέρας της Κωνσταντίνος Βλάχος, γιατρός,διετέλεσε δήμαρχος της Λάρισας την περίοδο 1917 – 1920 και ήταν επίσης ο πρώτος πρόεδρος του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Μετά το Θάνατό του , το 1939 η οικογένεια μετακομίζει στην Αθήνα και από τότε σημαντικός συμπαραστάτης της κ. Ιωάννας Βλάχου-Παντελίδου στέκεται ο θείος της Γεώργιος Βλάχος, βουλευτής Λάρισας επί σειρά ετών.

Η ίδια παντρεύεται τον δικηγόρο Παναγιώτη Παντελίδη νομικό σύμβουλο του Ελληνικού προξενίου στο Παρίσι και φεύγει για την “Πόλη του Φωτός”, όπου διαμένει επί πολλά έτη.

Να σημειωθεί ότι η αδερφή της, Μαρίκα Βλάχου – Χατζηνικολή, ήταν σύζυγος του Ιωάννη Χατζηνικολή, πτέραρχου, Βουλευτή Ευβοίας, η οποία επίσης είχε διαθέσει χρηματικό ποσό προκειμένου να ανεγερθεί το εν λόγω Εκκλησιαστικό Γηροκομείο.

Ο χώρος για την ανέγερση του Γηροκομείου επιλέχθηκε από την ίδια για το λόγο ότι το Αρμένιο είναι ο τόπος καταγωγής της μητέρας της, Ελισσάβετ Ζουζούκης.

Με την προτροπή και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου  Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου, ο οποίος επιποθούσε και μεριμνούσε για ένα τέτοιο σπουδαίο όντως έργο στην ευλογημένη αυτή επαρχία και την μεγάλη οικονομική υποστήριξη της κ. Ιωάννας Βλάχου – Παντελίδου και της αειμνήστου αδελφής της Μαρίκας Βλάχου – Χατζηνικολή, το όνειρο έγινε πραγματικότητα και με την ευλογία του Θεού, θεμελιώθηκε στις 6 Ιουνίου 2003 το Εκκλησιαστικό Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων ˝Παναγία η Αρμενιώτισσα˝, οι εργασίες ανοικοδόμησης του οποίου ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2005.

Πράγματι, στις 7 Οκτωβρίου ο μακαριστός Μητροπολίτης, Λαρίσης και Τυρνάβου κυρός Ιγνάτιος τέλεσε πανηγυρικά τα εγκαίνια του νέου Ιδρύματος , παρουσία όλων των αρχόντων του τόπου και την επιφανή αυτή ημέρα  τίμησε και τη μεγάλη δωρήτρια και ευεργέτιδα κ. Ιωάννα Βλάχου-Παντελίδου, σε κλίμα μεγάλης συγκινήσεως αλλά και βαθείας ευγνωμοσύνης για την πολύτιμη προσφορά της προς την τοπική Εκκλησία και την ιδιαιτέρα της πατρίδα.

Ήδη το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο φιλοξενεί δέκα (15) γέροντες, οι οποίοι  καθημερινά , δέχονται την ευλογία, τη θαλπωρή, την περιποίηση και τη στοργή τόσο του Εφημέριου και των ενοριτών του Αρμενίου, όσο και όλων των Χριστιανών της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου και της ευρύτερης περιοχής.

Το Ίδρυμα λειτουργεί με εγκεκριμένο υπό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Κανονισμό Λειτουργίας (ΦΕΚ Τεύχος Δεύτερο Αρ. Φύλλου 1623) έχοντας ως Πρόεδρο του Δ.Σ. τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη  Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο και διευθυντή τον φιλόκαλλο και δραστήριο εφημέριο της ενορίας του Αρμενίου Πρωτοπρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Μπαταγκιώνη, ο οποίος κατά κοινή μαρτυρία όλων των παραγόντων, αλλά και των πιστών κατοίκων της κώμης του Αρμενίου, αποτελεί την ψυχή όλου αυτού του γιγαντιαίου έργου, που ενέπνευσε και μέχρι σήμερα εμπνέει όλους τους δωρητές, τους ευεργέτες και τον πιστό λαό του Θεού με την τίμια και χαρισματική προσωπικότητά του και κυρίως με το άδολο της καρδίας του, το μεγάλο ενδιαφέρον του για τον πάσχοντα συνάνθρωπό του και την υπευθυνότητά του, με την οποία στηρίζει και κρατά το ιερό αυτό ίδρυμα, που απαιτεί κόπους και θυσίες καθημερινές για την απρόσκοπτη λειτουργία του.