19η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ

Αρχική Σελίδα>Το Τάλαντο >19η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ 19η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ

Οι Λαρισαίοι νέοι Αντ. Χαϊδούτης, Ευ. Παπαδημητρίου και Νικ. Ζαμαθράκης με τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνίας κ. Ειρηναίο

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η φετινή 19η Συνάντηση Γνωριμίας και Επικοινωνίας Ορθοδόξων Νέων που πραγματοποιήθηκε στο νησί της Μεγαλόχαρης, την Τήνο, από 5έως 10 Ιουλίου, υπό την αιγίδα του Νεανικού Επιμορφωτικού Ομίλου Σύρου (Ν.Ε.Ο.Σ.) και της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, Τήνου, ‘Ανδρου, Κέας, Μήλου και Μυκόνου. Στη Συνάντηση αυτή το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας εκπροσωπήθηκε απ’ τους ιεροσπουδαστές και αναγνώστες Ευάγγελο Παπαδημητρίου και Νικόλαο Ζαμαθράκη.
Το θέμα με το οποίο ασχολήθηκε η Συνάντηση ήταν “Ο επανεuαγγελισμός των Eλλήνων σήμερα”.
Την πρώτη εισήγηση, με θέμα: “Παλεύοντας για τον επανευαγγελισμό του κόσμου”, ανέπτυξε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, θεολόγος και φιλόλογος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας. Ο εισηγητής τόνισε πως ο επανευαγγελισμός αποτελεί μια διαρκή ιεραποστολή την οποία όλοι μας θα πρέπει να υπηρετήσουμε. Η Εκκλησία μπορεί να κινηθεί μέσα σε τρεις άξονες: Την Θεία Ευχαριστία. την άσκηση και την ετοιμότητα. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός.
‘Πίστη και θρησκεία: η αιώνια διαμάχη” ήταν η δεύτερη εισήγηση, την οποία ανέπτυξε ο κ. Σπύρος Λαζάρου, ιατρός – πλαστικός χεφουργός, ο οποίος τόνισε ότι ορισμένοι σήμερα δεν κατανοούν τη γλώσσα του Ευαγγελίου. Επεσήμανε όμως πως η Εκκλησία με την αγάπη της προς τους πιστούς μεριμνά για τον διερκή ευαγγελισμό των Ελλήνων.
Την τρίτη εισήγηση, με θέμα: “Eθvικισμός και αρχαιολατρία: δυο εμπόδια για τον επαvευαγγελισμό μας” την παρουσίασε ο κ. Παντελής Καλαϊτζίδης, θεολόγος-πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, συντονιστής του χειμερινού προγράμματος της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος. Οεισηγητής τόνισε ότι η Εκκλησία είναι η πνευματική πατρίδα. στην οποία ανήκουν όλοι οι άνθρωποι, κάθεκοινωνικής τάξης και έχει οικουμενικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με τους Πατέρες μια είναι η πατρίδα όλων μας, η άνω Ιερουσαλήμ.
Στην παρέμβασή του με θέμα: ‘Ψάχνοντας την _ άλλη Ελλάδα: επανευαγγελισμού παραλειπόμενα”, ο κ. Ι. Χατζηνικολάου, καθηγητής Πολυτεχνείου του Μόντρεαλ. τόνισε ότι πρέπει να βρούμε κάποια ερείσματα γιανα προσεγγίσουμε τον επανευαγγελισμό και να δεχτούμε τα θετικά του μηνύματα. Τα ερείσματα αυτά είναι η αγάπη, η πίστη και η μετοχή σε όλα τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας.
Η τέταρτη και τελευταία συνεδρία σκοπό είχε την ανάπτυξη προβληματισμών εκ μέρους των συνέδρων. Με συντονιστή τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Βασίλειο Θερμό, Διδάκτορα Θεολογίας και Παιδοψυχίατρο, οι Αντώνιος Χαϊδούτης, Δημήτριος Μουρούλης, Αλέξανδρος Σαλανέ κ.α. ανέπτυξαν επιμέρους θέματα σε σχέση με τον ευαγγελισμό των Ελλήνων, ενώ ακολούθησε συζήτηση στην ολομέλεια και συμπεράσματα.
Τις εργασίες της Συνάντησης παρακολούθησαν ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος και ο Κυδωνίας καιΑποκορώνου κ. Εφηναίος.
Με την ευκαιρία της Συναντήσης λειτουργηθήκαμε και προσκυνήσαμε την Πέμπτη 8 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Τήνου, όπου και μετείχαμε της αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Κυδωνίας κ. Εφηναίου. Επίσης επισκεφθήκαμε και προσκ:υνήσαμε το χαριτόβρυτο λείψανο της Οσίας Πελαγίας στην Ιερά Μονή Κεχροβουνίου και μετείχαμε στο τρισάγιο που τελέστηκε στο τάφο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, στα Υστέρνια. την ιδιαίτερη πατρίδα του. Τέλος, επισκεφθήκαμε στο γραφικό χωριό Πύργο της Τήνου, το εργαστήρι του διάσημου γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά.
Ευχαριστούμε θερμά τον σεπτό μας Ποιμενάρχη κ. Ιγνάτιο, για το αμέριστο ενδιαφέρον του, την πατρική του αγάπη και για την τιμή και την ευκαιρία που μας έδωσε να εκπροσωπήσουμε το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Επίσης ευχαριστούμε τον Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο και τον Ν.Ε.Ο.Σ. για την πρωτοβουλία που πήραν να εισηγηθούν ένα τόσο σύγχρονο και σημαντικό θέμα.

 

 

 

 

Εγγραφείτε για τα για ενημερωτικά δελτία μας(newsletters)!

Newsletters Απλό κείμενοHTML Μήνυμα e-mail  

Προβολή όλων

 

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος του περιοδικού ΤΑΛΑΝΤΟ

 

Ευαγές Ίδρυμα “Ο Επιούσιος” Συσσίτια απόρων της Ι.Μ. Λαρίσης & Τυρνάβου