Ο κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΙΡΕΛΗΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΝΕΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΤΟΥ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΑΡΙΣΗΣ

Το βράδυ του Σαββάτου 15 Δεκεμβρίου, στον υπόγειο χώρο «Κατακόμβη» του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, στα πλαίσια του Κύκλου Νέων Φοιτητών και Επιστημόνων «Εγώ, Εσύ, ο Χριστός και η Καθημερινότητά μας», μίλησε ο Δικηγόρος Λάρισας κ. Νικόλαος Τσιρέλης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Υπάρχει Μακεδονικό Ζήτημα;».
Αρχικά αναφέρθηκε στη δημιουργία του Νέου Ελληνικού Κράτους, έπειτα από την Επανάσταση του 1821 και τη σταδιακή επέκτασή του μέχρι τα σημερινά του όρια. Ακολούθως, παρουσιάστηκε η καθοδηγούμενη από τους Ρώσους διαδικασία εθνογένεσης των Βουλγάρων, με κομβικό σημείο τη δημιουργία της Βουλγαρικής Εξαρχίας το 1870 έπειτα από απόσχιση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, γεγονός που αποτέλεσε την ουσιαστική έναρξη της διεκδίκησης της Μακεδονίας από τους Βουλγάρους. Αναφέρθηκε στην κατάληψη της Ανατολικής Ρωμυλίας το 1885, στον ατυχή Ελληνο-τουρκικό πόλεμο του 1897, στο Μακεδονικό Αγώνα 1904-1908 και στους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη στυγνή και μαρτυρική κατοχή της Μακεδονίας από τους Βουλγάρους, 3 φορές κατά τον 20ο αιώνα. Τόνισε ότι το λεγόμενο «Μακεδονικό» ζήτημα, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η διαρκής προσπάθεια των Σλάβων να αποκτήσουν διέξοδο προς το Αιγαίο πέλαγος, μία προσπάθεια που διαχρονικά έλαβε 3 μορφές βασισμένες σε 3 διαδοχικά ιδεολογήματα: του πανσλαβισμού, του κομμουνισμού και του μακεδονισμού. Συμπερασματικά, κατέληξε στο ότι για την Ελλάδα δεν υφίσταται «Μακεδονικό» ζήτημα, καθώς αυτό έχει λυθεί οριστικά με τους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-13) και την απελευθέρωση του συνόλου σχεδόν της ιστορικής Μακεδονίας, του Βασιλείου των αρχαίων Ελλήνων Μακεδόνων.
Στο τέλος της ομιλίας, διατυπώθηκαν αρκετές ερωτήσει και προβληματισμοί από τους παρευρισκόμενους στους όποιος κλήθηκε να απαντήσει ο ομιλητής.