Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΣ
στην ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα

Με Αρχιερατικό Συλλείτουργο το πρωί της Τρίτης 12 Αυγούστου 2014 στο οποίο προεξήρχε και μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιγνάτιος ολοκληρώθηκαν στην Κέρκυρα οι πλούσιες λατρευτικές εκδηλώσεις για την ανάμνηση του θαύματος διάσωσης του νησιού από την πολιορκία των Τούρκων που έκανε ο Άγιος Σπυρίδωνας στις 11 Αυγούστου του 1716.
Στον Συλλείτουργο συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, Ναζαρέτ κ.Κυριακός, Κίτρους και Κατερίνης κ.Γεώργιος, Ελασσώνος κ.Χαρίτων, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.Τιμόθεος, ο Επίσκοπος Παμπρούσκ της Λευκορωσίας κ.Σεραφείμ και ο φιλοξενών Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.Νεκτάριος.
Ο προεξάρχων της ιεράς πανηγύρεως, Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιγνάτιος επεσήμανε ότι στο Απολυτίκιό του ο Άγιος Σπυρίδων προσφωνείται «ιερώτατος». Ο χαρακτηρισμός αυτός δείχνει την αντίληψη της Εκκλησίας για την ιερότητα ως το χαρακτηριστικό της ζωής εκείνων των ανθρώπων που θέλησαν να έχουν σχέση με το Θεό τόσο στην Παλαιά όσο και στην Καινή Διαθήκη.
Η ιερότητα έγκειται στην σημασία της πίστεως ως καταστάσεως που έχει απόλυτη αξία για τη ζωή του ανθρώπου, γιατί αποτυπώνει την δίψα του για κοινωνία με το Θεό, το πλήρωμα και τον Δοτήρα της ιερότητος.
Η ιερότητα έγκειται στην λατρεία του Θεού, γιατί κάνει τον άνθρωπο να κατανοεί τι σημαίνει η αγάπη για έναν Θεό που δεν είναι απρόσωπος και αόρατος, αλλά Τριαδικός και να εκφράζει αυτή την αγάπη μέσα από την θεία Λειτουργία, μέσα από τους τύπους και τα σύμβολα της θείας λατρείας, μέσα από την πνευματική ζωή.
Η ιερότητα έχει να κάνει με αξίες τις οποίες οι πρόγονοί μας σέβονταν και τις θεωρούσαν απαραβίαστες, όπως η εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού, η προσευχή, η υπακοή στις εντολές του Ευαγγελίου. Η ιερότητα δεν είναι διαπραγματεύσιμη στη ζωή της Εκκλησίας. Είτε την αποδέχεται κάποιος και ακολουθεί την οδό της αγιότητος είτε την απορρίπτει, οπότε ζει μακριά από την Αλήθεια.
Ο Μητροπολίτης κ.Ιγνάτιος τόνισε ακόμη ότι ο Άγιος Σπυρίδων διέσωσε αυτή την ιερότητα στη ζωή του και αξιώθηκε από τον Θεό να αγιάσει.
Άφησε σε μας έναν λόγο του προφήτη Ησαΐα ως παρακαταθήκη: «ταχέως σκύλευσον, οξέως προνόμευσον».
Όπως ο Άγιος λεηλάτησε την κακία, συντρίβοντάς την με την αγάπη του Θεού, αποδίωξε έναν κόσμο στηριγμένο στον εγωισμό, την υπερηφάνεια, την αποστασία, έτσι κι εμείς με τις πρεσβείες του καλούμαστε να ξαναδώσουμε την ιερότητα σε έναν κόσμο ο οποίος μας απομακρύνει από το Θεό και μας ωθεί να παραδοθούμε στα πάθη και την αμαρτία.
Μόνο η αίσθηση και το βίωμα της ιερότητας μπορούν να μας επαναφέρουν στα αληθινά πνευματικά μας προνόμια: να είμαστε παιδιά του Θεού. Χρειάζεται λοιπόν να αποδεχθούμε την διδασκαλία και τη ζωή της Εκκλησίας χωρίς συμβιβασμούς, ως ιερή, όπως είναι.

Και η Κέρκυρα έχει το προνόμιο, τόνισε ο Μητροπολίτης Λαρίσης, να έχει ζωντανό το παράδειγμα της παρουσίας του Αγίου με την αφθαρσία του σώματος και την διαφύλαξη της ιερότητας της πίστεως και των αξιών, όπως φάνηκε και στο θαύμα της 11ης Αυγούστου.