Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΟΥ ΤΗΣ ΚΡΑΝΙΑΣ

ΚΟΣΜΟΣΥΡΡΟΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

 ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΝΑΟΙ ΚΑΙ ΚΕΙΜΗΛΙΑ

ΤΗΣ ΚΡΑΝΙΑΣ ΟΛΥΜΠΟΥ

      Στην κατάμεστη αίθουσα του Χατζηγιάννειου  Πολιτιστικού Κέντρου της Λάρισας παρουσιάστηκε την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου από την Ι. Μ. Λαρίσης και Τιρνάβου, το Δήμο Τεμπών και το Σύλλογο Προστασίας και Συντήρησης Κειμηλίων Κρανιάς Ολύμπου το βιβλίο “Ναοί και Κειμήλια Εκκλησιαστικής Συλλογής Κρανιάς“

      Ο υπεύθυνος της  έκδοσης Θανάσης Μπασλής στην ομιλία του αναφέρθηκε με συντομία στις δραστηριότητες του Συλλόγου και ειδικότερα στην έκδοση του βιβλίου.   Ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν σ` αυτή, επίσης τους κατοίκους του χωριού και το Δήμαρχο Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτο για την κάλυψη των εξόδων εκτύπωσής του.

       Ακολούθησε χαιρετισμός του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τιρνάβου κ. Ιγνατίου, ο οποίος επαίνεσε το έργο του συλλόγου για τη συντήρηση των κειμηλίων και την εντυπωσιακά σπουδαία και μεγάλη έκδοση  τονίζοντας  χαρακτηριστικά ότι “ ένα μικρό χωριό έκανε ένα μεγάλο έργο“   

        Στη συνέχεια εκ μέρους της Μητρόπολης έλαβε το λόγο  ο Πρωτοσύγκελλος  Αρχιμανδρίτης Αχίλλιος Τσούτσουρας ο οποίος εξήρε τα φυσικά χαρίσματα της Κρανιάς, την πνευματικότητα των κατοίκων της, τους υπέροχους πετρόκτιστους ναούς της με  τα αξιόλογα τέμπλα και τις ανεκτίμητης αξίας εικόνες τους, δείγματα βαθειάς θρησκευτικής παράδοσης αιώνων των κατοίκων της.    

        Κατόπιν έλαβαν το λόγο οι συγγραφείς των διαφόρων κεφαλαίων του βιβλίου. Στην ιστορία του χωριού αναφέρθηκε ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Γιάννης Μπάκας. Ο αρχιτέκτονας Θεοφ. Καφαντάρης ανέλυσε τα αρχιτεκτονικά στοιχεία των πέντε ναών, η αρχαιολόγος Ματίνα Παπαναστασούλη   περιέγραψε μερικές από τις καταπληκτικές εικόνες  αρχίζοντας από  το 16ο αι. και φθάνοντας σε εκείνες του 19ου αι.  Ακολούθως η καθηγήτρια του ΑΠΘ κ. Γλυκ. Χατζούλη   αναφέρθηκε στα ασημένια  μεταλλικά σκεύη που μελέτησε κατά τη διάρκεια της έρευνάς της στην Κρανιά και στα γειτονικά χωριά του Κάτω Ολύμπου και  την παρουσίαση ολοκλήρωσε ο δρ φιλόλογος – ιστορικός ερευνητής κ. Γιάννης Μπασλής παρουσιάζοντας τα παμπάλαια εκκλησιαστικά βιβλία και  τις διάφορες ιστορικές ενθυμήσεις  που περιέχουν ορισμένα εξ αυτών.

    Την παρουσίαση συντόνιζε ο κ. Κώστας Σπανός, εκδότης του Θεσσαλικού Ημερολογίου