Κακή Διατροφή

Αρχική Σελίδα>Ιατρικά Θέματα>Κακή Διατροφή Κακή Διατροφή

Κακή Διατροφή
Γιατί είναι τόσο ελκυστική;

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ
Χριστίνα Πολέζε
Εκπαιδευτικός ΑΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ

Είστε μάλλον υπέρ του χάμπουργκερ και όχι υπέρ του ψαριού στον ατμό; υπέρ της τηγανιτής πατάτας και όχι υπέρ της νερόβραστης φασολάδας; υπέρ της βουτυράτης κρέπας και όχι υπέρ του σκέτου φρέσκου ανανά; Μην ενοχοποιείτε τον εαυτό σας, εκτός και αν όλα τα παραπάνω δεν υπήρχαν την εποχή των σπηλαίων. Τότε παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα.

Είναι ΣΩΣΤΟ ή ΛΑΘΟΣ;

Λένε ότι:
1) Οι βιομηχανίες τροφίμων προσθέτουν αλάτι στα προετοιμασμένα φαγητά για να μας κάνουν να πίνουμε περισσότερο μεταλλικό νερό.
Απάντηση: και ΣΩΣΤΟ και ΛΑΘΟΣ, διότι τα προετοιμασμένα φαγητά είναι πράγματι τεχνιτώς αλατισμένα αλλά κυρίως για να καλύψουν την έλλειψη γεύσης κάποιων τροφίμων ή την απόλυτη ανοστιά τους. Η σχέση με την κατανάλωση μεταλλικού νερού δεν έχει αποδειχθεί. Δεν υπάρχει λοιπόν διαπλοκή:
2. Ότι το σπανάκι μας κάνει δυνατούς. Λάθος!
Πρόκειται για το λάθος στην αντιγραφή κάποιου ερευνητή της δεκαετίας του ’30 ο οποίος αντί για 3 mg αντέγραψε 30mg ανά φύλλο.
3. Ότι πρέπει να πιούμε μεγάλες ποσότητες νερού για να αδυνατίσουμε. Σωστό και Λάθος.
Το να πίνουμε νερό δεν απομακρύνει τις θερμίδες. Ωστόσο, αν πίνουμε πολλές μικρές γουλιές επιτρέπει να αντικαταστήσουμε και να μειώσουμε το αίσθημα της πείνας.
4. Ότι οι βιταμίνες μας δίνουν φόρμα. Λάθος. Οι βιταμίνες δεν είναι πηγή ενέργειας. Επιτρέπουν απλώς στον οργανισμό και αφομοιώνει καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά. Από μόνες τους δεν είναι αρκετές.
5. Ότι η Coca Cola είναι τόσο επιθετική ώστε μπορούμε να διαλύσουμε μέσα ένα κομμάτι κρέας; Λάθος. Αν η Coca Cola ήταν τόσο βλαβερή, τα στομάχια σας θα είχαν προ πολλού καταστραφεί και το ποτό θα είχε εξαφανισθεί. Να ξέρετε μόνον ότι ένα κομμάτι κρέας μέσα στην Coca Cola θα οξειδωθεί γρηγορότερα απ’ όσο στο νερό.

Μην ανησυχείτε λοιπόν.

Βιβλιογραφία:
Νεανικό περιοδικό Phospore, Μάρτιος 2005, Παρίσι

 

 

 

 

Εγγραφείτε για τα για ενημερωτικά δελτία μας(newsletters)!

Newsletters Απλό κείμενοHTML Μήνυμα e-mail  

Προβολή όλων

 

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος του περιοδικού ΤΑΛΑΝΤΟ

 

Ευαγές Ίδρυμα “Ο Επιούσιος” Συσσίτια απόρων της Ι.Μ. Λαρίσης & Τυρνάβου