Η Μητρόπολη Λαρίσης στηρίζει την Παιδεία και τη Νεολαία

Πλήθος Λαρισαίων παρέστη στην τιμητική εκδήλωση που πραγματοποίησε με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών, Πατέρων και Διδασκάλων της Εκκλησίας και προστατών της παιδείας, η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, το απόγευμα της Δευτέρας 29 Ιανουαρίου 2024 στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, στο πλαίσιο της οποίας έγινε και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας της.

Την εκδήλωση προλόγισε και παρουσίασε ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Αρχιμ. κ. Ιγνάτιος Μουρτζανός, ενώ το συντονισμό του πρώτου μέρους της εκδήλωσης, οπότε και παρουσιάστηκε το εμβληματικό 10ο τεύχος του περιοδικού της Ιεράς Μητροπόλεως ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΠΟΛΙΣ, αφιερωμένο στην Παιδεία, είχε ο Άρχων Πρωτονοτάριος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και Διευθυντής του Ιδιαίτερου Γραφείου του Μητροπολίτη Λαρίσης, Ελλογιμώτατος Καθηγητής κ. Σωτήριος Μπαλατσούκας.

Την παρουσίαση του περιοδικού πραγματοποίησαν ο Ελλογιμώτατος κ. Αλέξης Καλέσης, Διευθυντής του 12ου Γυμνασίου Λάρισας και ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Διευθυντής του περιοδικού.

Ο κ. Καλέσης έκανε αναφορά στο σχολείο πριν τη δεκαετία του 1980, το οποίο, παρά την αυστηρότητα και το τιμωρητικό πνεύμα, είχε τη στήριξη της οικογένειας και το να μαθαίνουν τα παιδιά γράμματα ήταν σημαντικό. Μετά τις μεταρρυθμίσεις δύο δεκαετιών το σχολείο κατέληξε με έναν μονόπλευρο προσανατολισμό προς την είσοδο στο Πανεπιστήμιο, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της τεχνικής παιδείας. Ο ομιλητής ζήτησε να βρει το σχολείο και πάλι προσανατολισμό μόρφωσης, να υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών από την οικογένεια, όπως επίσης και να μη δικαιολογούν οι γονείς την αδιαφορία των μαθητών ή την κακή συμπεριφορά τους, ενώ πρότεινε η πολιτεία να επανεξετάσει το κάκιστο παιδαγωγικά μέτρο της μη διάκρισης των απουσιών σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες, κάτι που επιφέρει τη διάλυση της σχολικής τάξης, ιδίως προς το τέλος του έτους.

Ο π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός έκανε αναφορά στις παιδαγωγικές αρχές των Τριών Ιεραρχών, συνδέοντάς τες με το σύγχρονο σχολείο. Στάθηκε στην ανάγκη η εκπαιδευτική κοινότητα να πορευθεί με γνώμονα την επανασύνδεση της παιδείας με την παράδοση της αγιότητας, την επανεύρεση του ήθους της αγάπης, που αρνείται τον δικαιωματισμό και τον μηδενισμό, το παράδειγμα εκ μέρους των εκπαιδευτικών της σωφροσύνης, του μέτρου και της καλοσύνης, την επάνοδο της πειθαρχίας όχι της βαναυσότητας, αλλά των ορίων, με διάλογο, επιμονή και με την με μέτρο επιείκεια. Ζήτησε την καλλιέργεια ενός ήθος κοινωνικής ευθύνης από όλους, καθώς το σχολείο δεν είναι για το “εγώ”, αλλά για το “εμείς”. Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη στην καθημερινή σχολική πράξη να ξαναχτιστεί το ήθος της ευγνωμοσύνης, του ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, του ΠΑΡΑΚΑΛΩ, του ΣΥΓΓΝΩΜΗ. Ο ομιλητής διάνθισε τις σκέψεις του με αναφορές στους Τρεις Ιεράρχες, ενώ ζήτησε η οικογένεια να συνδράμει γόνιμα την εκπαιδευτική κοινότητα και η πολιτεία να αναλάβει ευθύνες πέρα από τη συνδρομή στις υποδομές και το πρόγραμμα του σχολείου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Βασιλική Ζιάκα, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λάρισας κ. Αικατερίνη Καραγιώργου και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λάρισας κ. Νικόλαος Ζέρβας.

Στη συνέχεια βραβεύτηκαν οι μαθητές των σχολείων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού που πρώτευσαν στον περυσινό μαθητικό διαγωνισμό της Ιεράς Μητροπόλεως με θέμα «Κοιλάδα του Πηνειού ποταμού: Το σπίτι μας».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, στη σύντομη προσλαλιά του, τόνισε πώς η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για τα σχολεία μας και την παιδεία. Η παιδεία μας είναι κάτι πολύ σημαντικό, καθώς όσο περνάνε τα χρόνια βλέπουμε πως η παιδεία μας μετατρέπεται σε εκπαίδευση. Δεν βλέπουμε πλέον στα σχολεία μας να γίνονται προσπάθειες οι άνθρωποι να παιδαγωγηθούν, να αποκτήσουν αρχές, αλλά βλέπουμε μια προσπάθεια να φορτωθούν γνώσεις, όχι ότι αυτό δεν είναι καλό, αλλά σε κάθε περίπτωση η παιδαγωγική έννοια με την έννοια της ελευθερίας της ψυχής τείνει να υποσκελίζεται. Σήμερα παρουσιάζουμε αυτό το τεύχος που είναι αφιερωμένο στην παιδεία με πολλούς συντελεστές οι οποίοι αποτυπώνουν το πρόβλημα της παιδείας. Η Μητρόπολη Λαρίσης στηρίζει την εκπαίδευση, στηρίζει την νεολαία και χαίρεται διότι τα νέα παιδιά ανταποκρίνονται στο κάλεσμα να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που δείχνουν όρεξη για δημιουργικότητα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο βουλευτής Λάρισας κ. Χρήστος Καπετάνιος, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρία Γαλλιού, ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Αθανάσιος Μαμάκος και άλλοι εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου.