ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΡΑΨΑΝΗ

ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΡΑΨΑΝΗΣ

ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ

ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ

 

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Ραψάνης σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης και τον Δήμο Τεμπών διοργάνωσε στην Λάρισα, την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014, μεγάλη πολιτιστική έκδήλωση με κεντρικό θέμα: «Οι εκκλησίες της Ραψάνης και η Ιερά Μονή των Αγίων Θεοδώρων».

Στην όμορφη αυτή εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο Χατζηγιάννειο πνευματικό κέντρο και στην οποία μετείχαν πολλοί Ραψανιώτες, παρέστη και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιγνάτιος, ο οποίος επαίνεσε τους διοργανωτές για το σημαντικό έργο τους και για την δυναμική πάντοτε παρουσία τους στα τοπικά δρώμενα, ενώ χαρακτήρισε την κωμόπολη της Ραψάνης, κόσμημα της περιοχής μας και τις εκκλησίες της, τόπους πνευματικής αναγεννήσεως των πιστών κατοίκων της και όχι μόνον. Μήνυμα απηύθυναν και ο Δήμαρχος Τεμπών κ.Κωνσταντίνος Κολλάτος καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Δημήτριος Παπαδημόπουλος. Πρώτη εισηγήτρια της ημερίδος ήταν  η κ.Σταυρούλα Σδρόλια, προϊσταμένη της ΙΖ’ Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του νομού Λάρισας, η οποία με γλαφυρότητα και μεγάλη επιστημονική ακρίβεια, ανέπτυξε το θέμα: «Οι εκκλησίες της Ραψάνης και η Ιερά Μονή των Αγίων Θεοδώρων». Δεύτερη ομιλήτρια ήταν η κ.  Ευαγγελία  Βλαχοστέργιου-Τσιρονίκου, η οποία με πρωτότυπο τρόπο και απαράμιλλη δεξιότητα   παρουσίασε επιτυχώς το θέμα της: «Τα τοπωνύμια της Ραψάνης», ανάτυπο από τον τόμο 66 του περιοδικού Θεσσαλικό Ημερολόγιο.

 «Σκοπός της εκδήλωσης ήταν ηευαισθητοποίηση όλων των ενδιαφερομένων και η  ανάδειξη των όλων των χριστιανικών μνημείων της Ραψάνης και ιδιαίτερα της ιστορικής Μονής των Αγίων Θεοδώρων, για την οποία γίνονται σημαντικές προσπάθειες, ώστε η πολιτεία, να την εντάξει σε κάποιο πρόγραμμα σηντήρησης και διάσωσης των τοιχογραφιών».