Εκδήλωση για την εορτή της Συνάξεως των εν Λαρίση Αγίων

Αρχική Σελίδα>Νέα>Εκδήλωση για την εορτή της Συνάξεως των εν Λαρίση Αγίων Εκδήλωση για την εορτή της Συνάξεως των εν Λαρίση Αγίων

Με την συμμετοχή του χριστεπώνυμου πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας και την παρουσία του Αντιπροέδρου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου αλλά και πολλών Πατέρων και των Εντιμοτάτων Αρχόντων του τόπου μας, απάντων προσκεκλημένων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ιγνατίου, πραγματοποιήθηκε στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό κέντρο της Λάρισας, στις 30 Οκτωβρίου 2009, εκδήλωση με αφορμή την εορτή της Συνάξεως των εν Λαρίση Αγίων και με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του κ. Χαραλάμπου Στεργιούλη, διδάκτορα βυζαντινής φιλολογίας του Α.Π.Θ., με θέμα «Άγιοι, κατά τη βυζαντινή περίοδο, στη Λάρισα». Ο ομιλητής παρουσίασε πτυχές από τη ζωή και τη δράση των Αγίων που έζησαν ή γεννήθηκαν στη Λάρισα, κατά τους βυζαντινούς χρόνους. Κορυφαία μορφή ανάμεσα τους ο πολιούχος της πόλης, Άγιος Αχίλλιος, ο οποίος ποίμανε τη Μητρόπολη της Λάρισας κατά τους πρωτοβυζαντινούς χρόνους. Στα μεσοβυζαντινά χρόνια μαρτυρεί στα Βούναινα της Καρδίτσας ο στρατιωτικός διοικητής της Λάρισας, άγιος Νικόλαος, ενώ είχε προηγηθεί, στον Τύρναβο, το μαρτύριο δώδεκα στρατιωτών της ακολουθίας του, καθώς και δύο γυναικών, της Ειρήνης και της Πελαγίας. Την ίδια περίπου εποχή αναδεικνύεται μία ακόμη αγία μορφή της πόλης της Λάρισας, η οσία Άννα μαζί με τον υιό της Ιωάννη, οι οποίοι ασκήτευσαν σε ένα ερημικό νησί της Αδριατικής θάλασσας. Τέλος, κατά τα ύστερα βυζαντινά χρόνια η Μητρόπολη της Λάρισας έχει να επιδείξει τρεις Αγίους Επισκόπους, άξιους διαδόχους του Αγίου Αχιλλίου: τον Θωμά Γοριανίτη, τον Κυπριανό και τον Αντώνιο τον επονομαζόμενο και «Θεολόγο», συγγραφέα του βίου αγίου Κυπριανού.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Αρχιμανδρίτης π. Αχίλλιος Τσούτσουρας και η ευλογημένη αυτή βραδιά επισφραγίσθηκε με την απόδοση ύμνων αφιερωμένων στους εν Λαρίση Αγίους από τη χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, με χοράρχη τον διευθυντή της Σχολής κ. Ηλία Παπαδόπουλο.

 

 

 

 

Εγγραφείτε για τα για ενημερωτικά δελτία μας(newsletters)!

Newsletters Απλό κείμενοHTML Μήνυμα e-mail  

Προβολή όλων

 

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος του περιοδικού ΤΑΛΑΝΤΟ

 

Ευαγές Ίδρυμα “Ο Επιούσιος” Συσσίτια απόρων της Ι.Μ. Λαρίσης & Τυρνάβου