ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ALZHEIMER

Αρχική Σελίδα>Ιατρικά Θέματα>ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ALZHEIMER ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ALZHEIMER

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΜΑΘΗΜΑ: ΙΔΡΥΜΑΤΑ
ΤΜΗΜΑ: Ζ6
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΚΥΠΑΡΙΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΘΕΜΑ:ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ALZHEIMER

ΠΟΥΡΔΑΛΑ ΛΑΜΠΡΙΝΗ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

1)Η ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ALZHEIMER

2)ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ

3)ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ

4)Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ

5)ΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

6)ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ

7)Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΟΥ ALZHEIMER

8)ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Η ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ALZHEIMER

Η νόσος του Alzheimer προκαλεί εκφυλισμό και θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων.Τα αίτια της νόσου παραμένουν άγνωστα.Μια ποικιλία παραγόντων μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξή της όπως η ηλικία,η κληρονομική προδιάθεση,μεταβολικές ανωμαλίεςκαι ίσως κάποιος ιός.Προσβάλλει το 8% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών και το 5% αντίστοιχα, μικρότερων ηλικιών.Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως περίπου 18 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο ταλανίζονται από τη σοβαρότατη νευροεκφυλιστική νόσο.Στατιστικά αποδεικνύρται ότι οι δείκτες της νόσου Αλτσχάιμερ αυξάνονται διαρκώς, ενώ οι δείκτες του καρκίνου δεν παρουσιάζουν τόσο μεγάλη άνοδο. Ψυχίατροι υποστηρίζουν ότι στο μέλλον αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η συχνότητα εμφάνισης της νόσου, καθώς θα πάρει διαστάσεις επιδημίας. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει όλοι να προετοιμαστούμε για να την αντιμετωπίσουμε. Το κοινό, αλλά και τα συστήματα υγείας, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί και τα κράτη, θα πρέπει να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν την επιδημία της άνοιας που έρχεται.
Σημαντικά είναι τα αποτελέσματα μιας μελέτης σε Αμερικανούς άνω των 65 ετών,κατά την οποία η συστηματική, έστω και ήπια, άσκηση μειώνει έως και 40% τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας ή νόσου του Αλτσχάιμερ στους ηλικιωμένους, Μάλιστα όσο πιο αδύναμος είναι κανείς, τόσο περισσότερο οφελείται ο εγκέφαλός του από τη γυμναστική.Οι επιστήμονες έχουν ήδη επιβεβαιώσει ότι τα άτομα που επιδίδονται σε απαιτητικές νοητικές δραστηριότητες κινδυνεύουν λιγότερο από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Όμως μέχρι σήμερα η σχέση της άνοιας με τη σωματική άσκηση παρέμενε ασαφής

ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ

Η εμφάνιση της νόσου είναι ύπουλη και συνήθως και τα μέλη της οικογένειας παρατηρούν στον πάσχοντα:
-Αξιοσημείωτη απώλεια μνήμης(Όσο η νόσος εξελίσσεται,τόσο η απώλεια της μνήμης γίνεται μεγαλύτερη,ειδικότερα για τα πρόσφατα γεγονότα,ενώ παραμένει αναλλοίωτη για το παρελθόν)

-Βαθμιαία επιδείνωση της νοητικής λειτουργίας

-Απώλεια ικανότητας στο διάβασμα,τη γραφή και τους υπολογισμούς

-Απώλεια ικανότητας στην επικοινωνία

-Αλλαγές στην προσωπικότητα και τη συμπεριφορά

-Διαταραχές της κινητικότητας

-Παραμέληση της αυτοφροντίδας

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ

Επί του παρόντος η διάγνωση της ασθένειας πραγματοποιείται μέσα από μια χρονοβόρα διαδικασία -μέσα από τεστ μνήμης και συμπεριφοράς. Τα αποτελέσματα όμως είναι επισφαλή και μόνος καθοριστικός έλεγχος θεωρείται η αυτοψία του εγκεφάλου, μετά την κατάληξη του ασθενούς.
Ωστόσο,η παρατήρηση της συγκέντρωσης μιας ομάδας πρωτεϊνών στο ανθρώπινο αίμα κάνει τους επιστήμονες να αισιοδοξούν ότι σε μερικά χρόνια μια απλή αιματολογική ανάλυση θα μπορεί να προβλέπει την εκδήλωση της νόσου του Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών και Ευρωπαΐων ερευνητών, η οποία δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση “Nature Medicine”, ο εν λόγω αιματολογικός έλεγχος θα δίνει με ποσοστό εγκυρότητας της τάξης του 90%, ενδείξεις της ασθένειας δύο έως και έξι χρόνια πριν την εμφάνιση της, κάτι που εκτιμάται ότι θα διευκολύνει σημαντικά την αναζήτηση της κατάλληλης θεραπείας.

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Η Πολιτεία έχει μεριμνήσει για τους ανθρώπους με τη νόσο αυτή,δημιουργώντας ιδρύματα και ξενώνες για τη διαμονή τους,όπου τους παρέχεται φροντίδα από εξειδικευμένο προσωπικό.Εκεί οι άνθρωποι αυτοί βρίσκουν θαλπωρή, φροντίδα, αγάπη,έχουν ευκαιρία επικοινωνίας μεταξύ τους,ευχάριστη απασχόληση και συναισθηματική υποστήριξη, ενώ παράλληλα οι οικείοι τους ανακουφίζονται από το άγχος της συνεχούς φροντίδας και νοιώθουν ότι δεν είναι μόνοι στη δοκιμασία τους. Ωστόσο,για τους ανθρώπους που δε στεγάζονται σε κάποιο ίδρυμα υπάρχουν αρκετές δυσκολίες:

-Ενώ η νόσος είναι προς το παρόν ανίατος,ο ασθενής πρέπει να προσκομίζεται τακτικά στην αρμοδία επιτροπή για διαπίστωση της νόσου.

-Είναι γνωστό ότι ο ασθενής έχει ανάγκη συνοδού καθ όλο το εικοσιτετράωρο γιατί έχει μεγάλη διέγερση, γιατί μπορεί να φύγει από το σπίτι , γιατί μπορεί να πέσει από μπαλκόνι ή παράθυρο, και όμως δεν δικαιούται το χορηγούμενο σχετικό επίδομα των παραπληγικών.

-Όταν παρουσιάσει παραπληγία ή τετραπληγία και δικαιωθεί του επιδόματος παραπληγικού τα διάφορα ταμεία απαιτούν την αυτοπρόσωπη προσέλευση για την είσπραξή του ή απαιτούν εξουσιοδότηση.

-Όταν η εξουσιοδότηση δεν είναι εφικτή λόγω άνοιας,τότε απαιτείται η δικαστική διαδικασία η οποία είναι χρονοβόρος ( απαιτείται 18 μήνες ).

ΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Πολλές από τις πρακτικές, στις οποίες καταφεύγει και τις οποίες χρησιμοποιεί στα πλαίσια του αναγεννητικού της έργου, λειτουργούν και ως μέσα αγωγής της υγείας, σε άμεση σχέση με την αποτροπή διαφόρων νοσημάτων. Ασκεί δηλαδή η εκκλησία, κατά κάποιον τρόπο, μια μορφή προληπτικής Ιατρικής.
Η μέριμνα και για το σώμα εντάσσεται στο επίκεντρο της πνευματικότητας και διεκδικεί προτεραιότητα μετά τη μέριμνα για την ψυχή.Υπάρχουν έξι σημεία θεσμικών πνευματικών πρακτικών της, που προσφέρουν υπηρεσίες στη διατήρηση της υγείας και της ψυχής μα και του σώματος.
Αυτά είναι:
-Η θρησκευτική πίστη
Πρόκειται για την εσωτερική κατάσταση της ψυχής που κατευθύνει τον προσανατολισμό του ανθρώπου προς το Θεό. Από την πίστη στο Θεό και στην πρόνοιά Του εκπορεύεται η ελπίδα και από αυτήν η εσωτερική ισορροπία. Όλα αυτά συντελούν στην ψυχική πρωτίστως και ύστερα στη σωματική υγεία του ανθρώπου. Όπως υπάρχουν αποδεδειγμένα ψυχικές καταστάσεις που αποτελούν νοσογόνους παράγοντες, έτσι υπάρχουν άλλες τέτοιες καταστάσεις που συντελούν στη διατήρηση της υγείας.
-Η ειρήνη της καρδιάς
Είναι το εσωτερικό εκείνο αίσθημα της ψυχής, που στηρίζεται στην καθαρότητα και αγαθότητα της καρδιάς, και δημιουργεί μέσα στον άνθρωπο την απλότητα και οικειότητα με το Θεό και τους ανθρώπους. Εκείνος που έχει αποκτήσει ειρήνη μέσα στην καρδιά του, που δεν τον συνοδεύουν οι τύψεις, δεν αισθάνεται ούτε το άγχος ούτε την ψυχική καταπίεση που ταλαιπωρούν χιλιάδες ανθρώπων και μπορεί να τους οδηγήσουν σε πολλά προβλήματα.
-Η εγκράτεια και η ηθική ζωή
Ο εγκρατής άνθρωπος προστατεύεται από νοσήματα που μεταδίδονται με την ανηθικότητα.Έτσι η εγκράτεια,αναγορεύεται σε σημαντικό παράγοντα υγείας και σηματοδοτεί την πνευματική ολοκλήρωση του ανθρώπου.
-Η νηστεία
Η νηστεία έχει πρωτίστως πνευματικό χαρακτήρα, καθώς με τη μείωση της ποσότητας της καταναλισκομένης τροφής αλλά και με την αποχή κάποιων τροφίμων επιτυγχάνεται θυσία και στέρηση. Έτσι,επιτυγχάνεται η κατανάλωση ωφελίμων για την υγεία μας τροφών, που δεν προδιαθέτουν σε νόσηση τον καταναλωτή. Με τη νηστεία αποφεύγεται η κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών, ενώ τρόφιμα όπως ψάρι, λάδι, λαχανικά, μειώνουν ταυτόχρονα τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά και άλλα νοσήματα, όπως τουλάχιστον βεβαιώνουν οι Ιατροί.
-Η μέριμνα για τη διατήρηση σε καλή κατάσταση του σώματος και άσκηση
Ο καθένας πρέπει να περιποιείται το σώμα του, να το προφυλάσσει από ασθένειες να το φροντίζει όταν ασθενεί, και να αποφεύγει κάθε τι που το θέτει σε κίνδυνο. Γι αυτό και η εκκλησία ήδη από τους πρώτους αιώνες καταδίκασε τις τάσεις της υπερβολικής ασκήσεως, που μπορούσε να θέση σε κίνδυνο την υγεία του σώματος.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ

Όσα δεν παρέχει η πολιτεία είναι δυνατόν να προσφερθούν από την εκκλησία, όχι από υποχρέωση αλλά επειδή στην εκκλησία πρυτανεύει η αγάπη.Ευτυχώς πολλοί ιεράρχες αγκάλιασαν με αγάπη την κίνηση των θυμάτων της νόσου ALZHEIMER και προσφέρθηκαν να βοηθήσουν ενεργά, αλλά και διάφοροι πραγματικοί φιλανθρωπικοί σύλλογοι και όχι σύλλογοι προβολής, είναι δυνατόν να προσφέρουν μεγάλη βοήθεια στους φροντιστές.
Ο φροντιστής χρειάζεται συμπαράσταση, ψυχική, κοινωνική, οικονομική και βοήθεια στην φροντίδα του ασθενούς για να μπορέσει να κουβεντιάσει με κάποιον, να μπορέσει να φύγει για λίγο από το σπίτι για κάποια δουλειά και να ανακουφιστεί οικονομικά από τα υπέρογκα έξοδα.Δεν χρειάζεται απαραίτητα χρηματική ενίσχυση, αλλά συμπαράσταση για λύσει εν μέρει το πρόβλημα της φροντίδας(δεν θα υποβληθεί στην δαπάνη για πρόσληψη συνοδού).Με την έναρξη της αρρώστιας οι συγγενείς και οι φίλοι τις περισσότερες φορές εξαφανίζονται με τις δικαιολογίες «λυπάμαι να τον βλέπω σε αυτή την κατάσταση» και «αφού δεν καταλαβαίνει τι να κάνω» αυτές οι δικαιολογίες είναι προφάσεις. Και ο ασθενής αντιλαμβάνεται αλλά δεν μπορεί να επικοινωνήσει αλλά και ο φροντιστής θέλει να αποδράσει για λίγο από την αναγκαστική απομόνωση. Έτσι με τη βοήθεια της εκκλησίας ο φροντιστής παίρνει τη δύναμη που χρειάζεται,ώστε να συνεχίσει με το δύσκολο έργο που επιτελεί.

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΟΥ ALZHEIMER

Η εκκλησία σχετικά με τη νόσο Alzheimer στρέφει το ενδιαφέρον προς τρεις διαφορετικές αλλά παράλληλες κατευθύνσεις:

-Κατ’αρχή ενδιαφέρεται να προσεγγίσει και να εξασφαλίσει καλύτερη συναισθηματική κατάσταση και ψυχολογική υποστήριξη στους ασθενείς.
Είναι αλήθεια πως κάποιες φορές τα ανθρώπινα μέσα, οι καλοί παρηγορητικοί λόγοι, ακόμη και η Ιατρική επιστήμη δεν είναι από μόνα τους ικανά να απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο και να ανορθώσουν το ηθικό του ασθενούς. Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις όμως η εκκλησία μπορεί, με την απλότητα και τη θέρμη της αγάπης της προς τον πλησίον, κυρίως όμως με την εξαγιαστική χάρη των μυστηρίων της. Η εκκλησία βρίσκεται κοντά σε ανθρώπους με νόσο Alzheimer, για να μετριάσει τη μοναξιά τους, να περιορίσει το άγχος τους,να διασκεδάσει τη δυσθυμία τους και να τους κάνει να νιώσουν προστατευμένοι και ασφαλείς.Αυτό είναι το πρώτο μέλημα της εκκλησίας.

-Η εκκλησία ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει την αποδοχή του ασθενούς από τη νόσο Alzheimer ως ατόμου με προσωπικότητα από το περιβάλλον του και την κοινωνία γενικότερα.
Με επιστημονική ενημέρωση που παρέχει (στα όρια του δυνατού) και εφόσον η αληθινή αγάπη δεν υποτάσσεται σε σκοπιμότητες,η εκκλησία προσπαθεί με κάθε μέσο που διαθέτει να ευαισθητοποιήσει τους πιστούς και να τους διαβιβάσει το μήνυμα ότι ο ασθενής είναι πρόσωπο ιερό και σεβαστό, που έχει ανάγκη της υποστήριξης και της προσευχής τους και δικαιούται σε κάθε στάδιο της νόσου του θερμής συμπαράστασης, αξιοπρεπούς νοσηλευτικής περίθαλψης και κυρίως αγάπης.

-Παράλληλα βέβαια η εκκλησία στρέφει το ενδιαφέρον και την αγάπη της στους κατ εξοχή αχθοφόρους του πόνου, τους οικείους, που επωμίζονται την ευθύνη της φροντίδας και επιμέλειας των ασθενών. Σ` αυτούς που κάποτε μπορεί να λυγίζουν κάτω από το βάρος της πραγματικότητας, να γονατίζουν. Τους στηρίζει, τους παρηγορεί τους ενθαρρύνει και τους συμπαραστέκεται ποικιλοτρόπως. Τους εξηγεί πόσο ευεργετική είναι η δοκιμασία στη ζωή μας και τους βεβαιώνει ότι οι κόποι που καταβάλλουν και οι θυσίες τους θα έχουνε ανταμοιβή.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
1)www.institutoalzheimer.gr
2)www.actionNemesis.gr

 

 

 

 

Εγγραφείτε για τα για ενημερωτικά δελτία μας(newsletters)!

Newsletters Απλό κείμενοHTML Μήνυμα e-mail  

Προβολή όλων

 

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος του περιοδικού ΤΑΛΑΝΤΟ

 

Ευαγές Ίδρυμα “Ο Επιούσιος” Συσσίτια απόρων της Ι.Μ. Λαρίσης & Τυρνάβου