UNICEF : «Ο δρόμος που οδηγεί στην ευημερία των παιδιών».

Αρχική Σελίδα>Ιατρικά Θέματα>UNICEF : «Ο δρόμος που οδηγεί στην ευημερία των παιδιών». UNICEF : «Ο δρόμος που οδηγεί στην ευημερία των παιδιών».

Σεμερτζή Ελένη
Προϊσταμένη Μ.Ε.Θ. Πανεπ. Νοσοκ. Λάρισας.

Η UNICEF είναι μια οργάνωση ημιαυτόνομη που ιδρύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1946 από την γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όπου και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα αυτών και έχει το δικό της εκτελεστικό συμβούλιο. Το συμβούλιο αποτελείται από 36 μέλη, εδρεύει στη Νέα Υόρκη και εκτελεί τις εργασίες της με τη διαμεσολάβηση περίπου 250 γραφείων, που λειτουργούν σήμερα σε 146 χώρες σε 162 σημεία του πλανήτη. Έχει επίσης γραφεία στην Κοπεγχάγη όπου βρίσκεται και η αποθήκη της, στη Γενεύη και στο Τόκυο, καθώς και ένα κέντρο ερευνών στην Φλωρεντία.
Η UNICEF
συνεργάζεται με κυβερνήσεις, με μη κυβερνητικές οργανώσεις, με άλλα όργανα των Ηνωμένων Εθνών

παρέχει υπηρεσίες, όπως βασική νοσηλευτική φροντίδα και ιατρική περίθαλψη,

καλύπτει ανάγκες για σίτιση, βασική εκπαίδευση, ύδρευση και αποχέτευση σε διάφορες χώρες που χρήζουν ανάγκης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ UNICEF : Η UNICEF ενεργεί στο όνομα των παιδιών με βάση τις ανάγκες τους και δεν κάνει καμιά διάκριση φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, κοινωνικής θέσης ή πολιτικής τοποθέτησης. Πιστεύει ότι όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να μεγαλώσουν με υγεία ειρήνη και αξιοπρέπεια.

Στις προτεραιότητές της είναι:

 • Να εκπαιδεύσει όλα τα παιδιά.
 • Να δώσει προτεραιότητα στα παιδιά.
 • Να φροντίσει για όλα τα παιδιά.
 • Να καταπολεμήσει το AIDS.
 • Να σταματήσει τη βία και την εκμετάλλευση των παιδιών.
 • Να ακούσει την φωνή των παιδιών.
 • Να προστατεύσει τα παιδιά από τον πόλεμο.
 • Να προστατεύσει τη γη για τα παιδιά.
 • Να καταπολεμήσει τη φτώχεια.
 • Να επενδύσει στα παιδιά.
 • Να συμμετέχουν όλα τα παιδιά στα προγράμματά της

 


«Ο ρόλος του Νοσηλευτή απέναντι στη δράση της UNICEF»
Εξασφάλιση επαρκούς και υγιεινής τροφής και νερού
Νερό και υγιεινήΗ πρόσβαση σε καθαρό νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής είναι θεμελιώδους σημασίας για την υγεία και την ευημερία των παιδιών. Σήμερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, 1,1 δις άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και περίπου 2 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν εξ αιτίας της έλλειψης καθαρού νερού κυρίως από διαρροϊκές ασθένειες. Ο νοσηλευτής και στον τομέα αυτό μπορεί να συμβάλλει : 1) Με το να αξιολογεί την καταλληλότητα του νερού που χρησιμοποιεί ο πληθυσμός. 2) Να ενημερώνει τα άτομα για τους τρόπους εξασφάλισης υγιεινού νερού αλλά και τους τρόπους με τους οποίους αυτό μολύνεται και 3) Να παρακολουθεί και έγκαιρα να διαπιστώνει περιστατικά νόσων που σχετίζονται με την μόλυνση του νερού και να καθοδηγεί ανάλογα τα άτομα.

Διατροφή
Περίπου 183.000.000 παιδιά κάτω των 5 ετών στον αναπτυσσόμενο κόσμο υποσιτίζονται. Η έλλειψη απαραίτητων μικροστοιχείων – όπως βιταμίνη Α και ιώδιο – έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία περισσότερων από 2 δις ανθρώπων. Σχεδόν 60.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, έχουν υποστεί εγκεφαλική βλάβη εξαιτίας της ιωδιοπενίας ή φυσικές αναπηρίες ενώ η έλλειψη βιταμίνης Α τυφλώνει δεκάδες χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Οι νοσηλευτές παρέχουν βιταμίνη Α και διατροφικά συμπληρώματα στα παιδιά που υποσιτίζονται και προωθούν προγράμματα ενημέρωσης γύρω από τη σωστή διατροφή. Επίσης προωθούν σε παγκόσμιο επίπεδο, εκστρατεία για την ιωδίωση του άλατος.

 


Εμβολιασμοί
Μια σειρά εμβολίων προστατεύει τα παιδιά από την ιλαρά, τη φυματίωση, τον τέτανο, την διφθερίτιδα, τον κοκίτη και την πολιομυελίτιδα, έξι ασθένειες που συχνά είναι υπεύθυνες για τον θάνατο των παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες. Περίπου 2 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από τις παραπάνω ασθένειες που προλαμβάνονται εύκολα από εμβόλια. Η Unicef με την βοήθεια των νοσηλευτών έχουν επιτύχει, χάρη στα προγράμματα των εμβολιασμών που έχουν εφαρμόσει, να σώσουν τις ζωές περισσότερων από 20.000.000 παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες την περασμένη δεκαετία και τώρα, σώζουν 3.000.000 παιδιά κάθε χρόνο από βέβαιο θάνατο.

Η Νοσηλευτική είναι μια επιστήμη κατεξοχήν «Ανθρωπιστική» η οποία ασχολείται με την υγεία, την ασθένεια αλλά και την θεραπεία μεσολαβώντας επαγγελματικά, επιστημονικά και ηθικά. Οι νοσηλευτές αποτελούν τους κύριους και τους πρωταρχικούς υπεύθυνους επιστήμονες και ο ρόλος τους απέναντι στα παιδιά της Unicef είναι ο εξής :
Εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τα σπουδαιότερα προβλήματα υγείας και τρόπους πρόληψης και περιορισμούς τους

Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν ένα από τα σπουδαιότερα προβλήματα υγείας που παρουσιάζονται σε νέους ηλικίας 15-24 ετών είναι το AIDS. Περισσότερα από 4.3 εκατομμύρια παιδιά, κάτω των 15 ετών πεθαίνουν από την ασθένεια ενώ 13 εκατομμύρια έχουν μείνει ορφανά εξαιτίας αυτής. Περισσότερο έχει πληγεί η νότια Σαχάρα, η Αφρική και ακολουθεί η Καραϊβική και η Νότιο-ανατολική Ασία. Οι νοσηλευτές πάντα σε συνεργασία με τη Unicef εφαρμόζουν προγράμματα πρόληψης και ενημέρωσης γύρω από το AIDS, οικογενειακού προγραμματισμού και εκπαίδευσης σε περισσότερες από 30 χώρες και προγράμματα βοήθειας για ορφανά του AIDS σε χώρες με εντονότερο το πρόβλημα.

Φροντίδα μητέρας και βρέφους καθώς και οικογενειακό προγραμματισμό
Κάθε χρόνο 600.000 γυναίκες – πολλές από τις οποίες έφηβες – πεθαίνουν από αιτίες συνδεόμενες με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό και εκατομμύρια άλλες υποφέρουν από αναπηρίες και τραύματα για όλη τους τη ζωή, όταν τους λείπει η υγειονομική φροντίδα προ του τοκετού και όταν ο τοκετός δεν γίνεται με καλές συνθήκες υγιεινής. Επίσης 1,5 εκατομμύρια βρέφη που πεθαίνουν κάθε χρόνο από διάφορες ασθένειες θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν τρέφονταν αποκλειστικά με μητρικό γάλα το πρώτο εξάμηνο της ζωής τους. Οι νοσηλευτές βοηθούν με το να επεμβαίνουν την κατάλληλη χρονική στιγμή μεταξύ των τοκετών και με το να ενημερώνουν τις μητέρες για την υγεία των παιδιών. Προωθούν τον αποκλειστικό θηλασμό νεογέννητων – γιατί ο θηλασμός σφυρηλατεί ένα δεσμό στοργής ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί, προσφέροντας εξαιρετική διατροφή ενδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και προσφέροντας προστασία από μολύνσεις που προκαλούνται από το ανθυγιεινό νερό και από άλλες πηγές μολύνσεων.

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε για τα για ενημερωτικά δελτία μας(newsletters)!

Newsletters Απλό κείμενοHTML Μήνυμα e-mail  

Προβολή όλων

 

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος του περιοδικού ΤΑΛΑΝΤΟ

 

Ευαγές Ίδρυμα “Ο Επιούσιος” Συσσίτια απόρων της Ι.Μ. Λαρίσης & Τυρνάβου