H IEΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΛΑΡΙΣΗΣ

 

H  IEΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ

ΚΑΙ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΗΣ

 ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ

ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΛΑΡΙΣΗΣ

 

Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015, το πρωί,  πραγματοποιήθηκε  Ιερατική Σύναξη όλων των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Σωτήρος Λαρίσης, στην οποία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιγνάτιος μίλησε στους ιερείς, καταθέτοντας  τους προβληματισμούς του και τις σκέψεις του, αναφερόμενος   κυρίως σε θέματα αποδοτικότερης δράσεως υπέρ της ανακούφισης των ενδεών συνανθρώπων μας, ενώ ευχαρίστησε τους λειτουργούς του Υψίστου, που εκδαπανώνται όχι μόνο στο λειτουργικό και κατηχητικό τους έργο, αλλά και σε έργα προνοίας και αλληλεγγύης μέσα στις ενορίες τους και στην κοινωνία μας γενικότερα.

Στην συνέχεια παρουσίασε με πολύ καλούς λόγους τον ομιλητή της συνάξεως, Ελλογιμώτατο Καθηγητή της Λειτουργικής,  της Θεολογικής Σχολής και νέο Πρόεδρο του τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, κ.Παναγιώτη  Σκαλτσή, ο οποίος ήλθε από την πόλη της Θεσσαλονίκης προκειμένου να αναπτύξει το θέμα: «Μηνύματα μέσα από την ιερολογία του Γάμου». Ο λόγιος ομιλητής με την θεολογική ακρίβεια και την κομψότητα του λόγου, που τον διακρίνει παρουσίασε το μυστήριο του γάμου και τις προεκτάσεις του στην σημερινή αποχρωματισμένη και αντιαγιοπνευματική εποχή μας.

«Από αρχαιοτάτων χρόνων, είπε ο κ.Σκαλτσής, ο Γάμος εθεωρείτο θεσμός ιερός, με κύριο στόχο την κοινή συμβίωση των συζύγων και τη δημιουργία οικογένειας.

Η ιερότητα του γάμου τονίζεται τόσο στην Παλαιά Διαθήκη όσο και στην Καινή. Προβάλλεται μάλιστα μέσα από τις ευχές της ιερολογίας το γεγονός του Γάμου ως ανάμνηση του μυστηρίου της δημιουργίας και του μυστηρίου του Γάμου Χριστού και Εκκλησίας. Ο Γάμος ως «αγάπης μυστήριον», κατά τον ιερό Χρυσόστομο, ετελείτο πάντοτε με ιερολογία. Στους αρχαίους αιώνες μάλιστα, έως και τον 12ο αι., προβλεπόταν η τέλεσή του στο πλαίσιο της θείας Λειτουργίας. Μέχρι σήμερα υπάρχουν κατάλοιπα αυτής της σύνδεσης. Μέσα από το κείμενο της Ακολουθίας του Γάμου αναδεικνύεται η σπουδαιότητα της ιερολογίας ως λειτουργικής ανάμνησης της ευλογίας του Θεού στο πρώτο ζεύγος όσο και της ευλογίας του Χριστού στον Γάμο της Κανά. Η έννομος συζυγία είναι θέλημα του Θεού για ειρηνική ζωή, σωφροσύνη, αγάπη μεταξύ των συζύγων. Τη δυνατότητα αυτή τη δίδει η εκκλησιαστική ιερολογία και η μυστηριακή ζωή. Η θεία Ευχαριστία είναι αληθινός Γάμος, γιατί εκεί «δεχόμεθα τον νυμφίον» και γινόμαστε «όχι μόνο ένα σώμα, αλλά και ένα πνεύμα». Αυτή η ενότητα και η ομοφροσύνη των συζύγων αναδεικνύεται και μέσα από τα γαμήλια σύμβολα, όπως είναι η άρμοση των χειρών, τα στέφανα, το κοινό ποτήριο. Στο Γάμο, όπως διαφαίνεται στις ευχές, αλλά και στην υμνογραφία της σχετικής Ακολουθίας, δεν λείπει το μαρτυρικό φρόνημα και πνεύμα, όπως επίσης είναι έντονο και το εσχατολογικό στοιχείο.

Η αλήθεια της θεμελίωσης του Γάμου στη βάση της αγάπης του Χριστού προς την Εκκλησία είναι απαραίτητο να εμπνέει όσους προετοιμάζονται να δημιουργήσουν οικογένεια. Έτσι ώστε ο Γάμος να μη λειτουργεί ως ευκαιρία κυριαρχίας του ενός στον άλλον, αλλά ως υπέροχη δυνατότητα ένταξης σε μία μικρή κοινωνία αγάπης και ζωής, κατέληξε ο Καθηγητής κ.Σκαλτσής.

Αξιοσημείωτες ήταν και οι αναφορές σε όλους αυτούς τους τρόπους που επιλέγουν οι νέοι άνθρωποι σήμερα να ενώνουν τις ζωές τους τόσο εντός, όσο και εκτός Εκκλησίας και υπήρξε έντονος προβληματισμός για τους λόγους που η κοινωνία μας σήμερα δέχεται όλες αυτές τις αλλοιώσεις.

Στο τέλος ακολούθησε κέρασμα από τις φιλόξενες κυρίες της ενορίας της Αναλήψεως, τις οποίες μαζί με τους πατέρες του Ιερού Ναού, ευχαρίστησε ο Μητροπολίτης κ.Ιγνάτιος, για την ενεργό συμμετοχή τους στο καθημερινό συσσίτιο της Ιεράς Μητροπὄλεως, ευχόμενος καλή δύναμη και ενίσχυση στο φιλανθρωπικό έργο τους.