Το Γενέσιο της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος

Η Μεγάλη Θεομητορική Εορτή του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου ετιμήθη στην Ιερά Μητρόπολή Φθιώτιδος το διήμερο 7 και 8 Σεπτεμβρίου με ιδιαίτερη ευλάβεια και την παρουσία εκατοντάδων προσκυνητών.

Πανηγύρισαν με ιεροπρέπεια και κατάνυξη τα δύο Ιστορικά Μοναστήρια της Φθιώτιδος, η Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας και η Ιερά Μονή Παναγίας Αντινίτσης, τα Καθολικά των οποίων είναι αφιερωμένα στο Γενέθλιο της Θεοτόκου.

Στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας, στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, παρουσία εκατοντάδων ευλαβών πιστών, οι οποίοι είχαν κατακλύσει και τις δύο αυλές της Μονής.
Τους ύμνους της Εορτής απέδωσε θαυμάσια Βυζαντινός Χορός υπό την καθοδήγηση του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής κ. Ανδρέου Ιωακείμ.
Η ευλόγηση των άρτων πραγματοποιήθηκε στην έξω αυλή της Μονής, όπου ο Σεβασμιώτατος Λαρίσης κ. Ιερώνυμος εξεφώνησε Θεολογικό Λόγο αναφερόμενος στην μεγάλη Εορτή του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου με την οποία ανοίγει το Εκκλησιαστικό έτος.

Ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να αναφερθεί με συγκίνηση και στον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Νικόλαο, ο οποίος αγαπούσε και τιμούσε ιδιαίτερα την Παναγία σε όλη του τη ζωή.

Εις το τέλος του λόγου του ευχήθηκε στην Καθηγουμένη της Μονής Γερόντισσα Ιωάννα την Ιατρό και την περί αυτήν 15μελή Ιερά Αδελφότητα, η Παναγία να είναι προστάτης και αρωγός στην ζωή τους και να τους δίδει δύναμη και υγεία για να συνεχίσουν το Πνευματικό και Φιλανθρωπικό έργο, το οποίο επιτελεί η Μονή, ανακουφίζοντας και παρηγορώντας κάθε προσκυνητή που προσέρχεται στο Μοναστήρι.

Την κυριώνυμη ημέρα, στην Ιερά Μονή Παναγίας Αντινίτσης στον όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ο οποίος ακολούθως προηξήρχε της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο της Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αμβρόσιο Αναστασίου και άλλους Κληρικούς της Μητροπόλεως.

Στην ομιλία του ο Ποιμενάρχης της Λάρισας ωμίλησε εκτενώς για την μεγάλη Εορτή της Παναγίας και με εμφανή τη συγκίνηση κατέστησε τους εκατοντάδες παρευρισκομένους πιστούς, κοινωνούς της ενθυμήσεως του γεγονότος της κουράς του εις Μοναχόν, η οποία έλαβε χώρα πριν 22 χρόνια στο παλαιό καθολικό της Μονής από τα αγιασμένα χέρια του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Νικολάου, του οποίου τη μνήμη εμακάρισε, δοξάζοντας το όνομα του Θεού που τον αξίωσε να ανδρωθεί πνευματικά πλάι σε ένα φωτισμένο και άξιο Ιεράρχη της Ελλαδικής Εκκλησίας, όπως ήταν ο μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Νικόλαος και συνάμα δοξολογώντας το όνομα της Παναγίας, που τον αξίωσε να ιερουργήσει ως Αρχιερεύς στην Μονή της μετανοίας του. Παρεκάλεσε δε τους πιστούς να προσεύχονται δια την ανάπαυση της ψυχής του και να πρεσβεύει από τον Θρόνο του Θεού, εις τον οποίο ήδη προγεύεται την χαρά του παραδείσου.
Ευχαρίστησε τον άγιο Καθηγούμενο για την πρόσκληση και την υική αγάπη με την οποία τον περιέβαλε, ευχόμενος όπως η Παναγία Θεοτόκος στηρίζει και ενδυναμώνει την Ιερά Αδελφότητα δια να συνεχίσει η Ιστορική Μονή το Ποιμαντικό έργο.

Ακολούθως ο άγιος Καθηγούμενος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο Λαρίσης κ. Ιερώνυμο και τον ευχαρίστησε δια την τιμητική παρουσία του στην φετινή πανήγυρη, ευχόμενος να έχει υγεία, δύναμη και καλλίκαρπο διακονία στα Αρχιερατικά του καθήκοντα.

Τέλος εκ μέρους της Ιεράς Αδελφότητος προσεφέρθη εόρτιο κέρασμα και τράπεζα προς όλους.