Τον κύκλο των Σεμιναρίων Επιμόρφωσης Κληρικών έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας

Στο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με τίτλο: «Εισαγωγή στην Εξομολογητική», προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Ο σεπτός μας Ποιμενάρχης καλωσόρισε τον Μητροπολίτη Ιλίου στην πόλη του Αγίου Αχιλλίου και τον ευχαρίστησε για τον κόπο στον οποίο υπεβλήθη να έλθει από το κλινόν άστυ για να μιλήσει στους κληρικούς της μητροπολιτκής μας περιφερείας.
Ο Μητροπολίτης Ιλίου, αφού πρωτίστως ευχαρίστησε τον Επίσκοπο μας για την τιμητική πρόσκληση, αναφέρθηκε στους τύπους ανθρώπων που προσέρχονται στο μυστήριο της εξομολογήσεως ενώ τόνισε την αγωνία του ανθρώπου που μαστίζεται από το μαρτύριο της ενοχής και αναζητά στην καταφυγή της Εκκλησίας τη λύση του βιούμενου υπαρξιακού του δράματος.
Ακολούθως, σημείωσε στους πατέρες ότι θα πρέπει να είναι προσεχτικοί στις ερωτήσεις που θέτουν στους εξομολογουμένους, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα κείμενο του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου. Η κάθε εξομολόγηση είναι ένας σταθμός, που κάθε φορά κάτι καινούριο έχουμε να ακούσουμε και κάτι καινούριο έχουμε να πούμε.
Το ερώτημα που τίθεται στον Πνευματικό, την στιγμή εκείνη, είναι εάν το πρόβλημα του προσερχομένου αντανακλά την περιπέτεια της αυτογνωσίας του, εάν περιστρέφεται γύρω από τους λεγόμενους αμυντικούς μηχανισμούς απώθησης, μετάθεσης ή εκλογίκευσης της ενοχής ή εάν πρόκειται για μια ψυχοπαθολογική κατάσταση στην οποία ασύμμετρα προς τα πραγματικά δεδομένα αναδύεται στη ψυχική του σφαίρα.
Ο εκλεκτός ομιλητής με τον μειλίχιο λόγο του καθήλωσε τους πατέρες, οι οποίοι συζήτησαν αρκετά μαζί του, εκφράζοντας τους προβληματισμούς τους, πάνω στους οποίους ο Σεβασμιώτατος έδωσε συγκεκριμένες και εύστοχες απαντήσεις.