Συνέδριο Στη Ραψάνη: «Νεομάρτυρες Και Λογάδες: Η Ψυχή Του Γένους»

Την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί, πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου της ορεινής Ραψάνης, Συνέδριο για τους Νεομάρτυρες και τους Λογάδες του Γένους μας.

Το συνέδριο εντασσόταν στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, σε συνεργασία με τον Δήμο Τεμπών, για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Στην εκδήλωση μίλησαν: η κ. Αναστασία Λαλάγκου, Φιλόλογος, με θέμα: «Ο Επίσκοπος Πλαταμώνος Διονύσιος, γραμμάτων μέτοχος και ρήτωρ εκκλησιαστικός και ποιμήν κάλλιστος και η Σχολή της Ραψάνης: όψεις της παιδευτικής ανάπτυξης της Θεσσαλίας τον 18 ο αιώνα», ο κ. Ιωάννης Μαυρομάτης, Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας, με θέμα: «Ο Πρωτοψάλτης Αναστάσιος Ραψανιώτης» και η κ. Στυλιανή Περμαθούλη, Συντηρήτρια, Μουσειολόγος και Διαχειρίστρια Πολιτισμού, με θέμα: «Ο Νεομάρτυρας διδάσκαλος της Ραψάνης: Σχολιάζοντας την περίπυστη εικόνα του».

Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Ιωάννης Καλούσης, Ιατρός, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ο οποίος κάλεσε όλους να αναλογιστούν την ευθύνη που μας έχουν κληρονομήσει οι πρόγονοι μας ώστε να διαφυλάξουμε τον πολιτισμό και την ιστορική μας γνώση, ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γεώργιος Μανώλης και ο Πρόεδρος της κοινότητας της Ραψάνης κ. Δημήτριος Ζήλος. Συντονιστής του Συνεδρίου ήταν ο Πρωτοσύγκελλος π. Ιγνάτιος Μουρτζανός, υπεύθυνος του Γραφείου Πολιτιστικής Ταυτότητος της Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου.