Στο “Ευαγγελιστράκι” της Τήνου ο Σεβασμιώτατος

Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, το επονομαζόμενο «Ευαγγελιστράκι», στη θέση Θεοτόκος της περιοχής Υστερνίων Τήνου ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου και του οικείου Μητροπολίτου Σύρου-Τήνου κ. Δωροθέου Β’ με τη συμμετοχή του Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Επιφανίου Αρβανίτη Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας και Ιερέων και Διακόνων από την Αθήνα, τη Λάρισα και την ιερά νήσο Τήνο.

Πριν την έναρξη του Ευαγγελικού αναγνώσματος καθιερώθηκε με την ειδική ευχή που υπάρχει στο Μέγα Ευχολόγιο ο νεότευκτος Άμβωνας του Ναού που είναι μια δωρεά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου-Τήνου κ. Δωροθέου Β’, εις μνήμην του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, του αειμνήστου προκατόχου του Δωροθέου Α’ και του Μητροπολίτη Φθιώτιδος Νικολάου, τον οποίον φιλοτέχνησε ο μαΐστωρ της μαρμαρογλυπτικής τέχνης Τήνιος Ιάκωβος Μαλακατές.

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος στην ομιλία του αναφέρθηκε στον πνευματικό σύνδεσμο που είχε με τους Ιεράρχες που γνώρισε σε αυτά τα νησιά τους Μακαριστούς Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο Α’, Μητροπολίτη Θήρας Παντελεήμονα, Μητροπολίτη Φθιώτιδος, αλλά και τη γνωριμία του με τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Πατρίκιο Καλεώδη τον οποίο ιδιαιτέρως σέβεται και εκτιμά, και ότι μακαρίζουμε αυτούς τους Αγίους άνδρες οι οποίοι μας παρέδωσαν την εκκλησία με την παρακαταθήκη και τη μεγάλη ευθύνη εμείς να συνεχίσουμε το έργο τους. Ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη κ. Δωρόθεο Β’ για την πρόσκληση ακόμα και στο «Ευαγγελιστράκι» να ιερουργήσει.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος αναφέρθηκε στο ιστορικό της κλοπής της αγίας Εικόνος (15 Δεκεμβρίου 1842) από τον Χριστόδουλο Δημητριάδη και πως ευρέθη στο σημείο που είναι σήμερα το «Ευαγγελιστράκι» (17 Δεκεμβρίου 1842) διασωθείσα η Εικόνα. Αναφέρθηκε επίσης στο όραμα του π. Πατρικίου Καλεώδη στο σημείο αυτό να ανεγερθεί ένα Παρεκκλήσιο το οποίο και ανήγειρε με τις προσωπικές του προσπάθειες και τις προσπάθειες Τηνίων οι οποίοι τον στήριξαν, αλλά και με την ευλογία, κανονική άδεια και έγκριση του αοιδίμου Μητροπολίτη Σύρου Δωροθέου Α’ ο οποίος και επισήμως εθεμελίωσε.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο γεγονός της συμπληρώσεως 20 ετών από των Εγκαινίων του Ναού που πραγματοποιήθηκαν, κεκοιμημένου όντως του προκατόχου του Δωροθέου Α’ στην Ερμούπολη από τις 14 Αυγούστου, στις 16 Δεκεμβρίου 2001 από τους Μακαριστούς σήμερα Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, Θήρας Παντελεήμονα και Φθιώτιδος Νικόλαο και επεσήμανε πόσο σημαντικό είναι για την Εκκλησία και τη ζωή των ανθρώπων να εγκαινιάζεται μία αγία Τράπεζα, ένα Θυσιαστήριο επί του οποίου συντελείται η Υπερτάτη Θυσία που συνετελέσθη στην ιστορία και είναι αυτή η ίδια η θυσία του Θεού για τη σωτηρία του ανθρώπου.

Ευχαρίστησε τους συμμετέχοντας Ιερείς και Διακόνους, τον Αρχιερατικό Επίτροπο της ιεράς νήσου Τήνου οποίος και τελετάρχησε των Ιερών Ακολουθιών, του Εφημερίους των γύρω περιοχών, τον Βουλευτή των Κυκλάδων της ΝΔ κ. Φιλ. Φόρτωμα, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου, τον Δήμαρχο Παιανίας, τον Λιμενάρχη Τήνου, τον Διοικητή του ΑΤ Τήνου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Υστερνίων, τον Γενικό Γραμματέα της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Ιδρύματος, τον επί τιμή Προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τον Πρόεδρο της Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων, τον Εφημέριο και τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου Αγίας Παρασκευής Υστερνίων όπου ανήκει ο Ιερός Ναός του Ευαγγελισμού, τους Ιεροψάλτες και τους Διακονητές του Πανιέρου Ναού της Ευαγγελιστρίας καθώς και όλους τους προσκυνητές που προσήλθαν στον Ναό.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε το κατ’ έτος Ιερό Μνημόσυνο των προοδοιπορησάντων ιδρυτών, προέδρων και μελών της Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων το οποίο είχε προευπρεπίσει ο δραστήριος Πρόεδρος της Αδελφότητος κ. Εμμανουήλ Σκαρής και τα περί αυτόν μέλη τους οποίους και ευχαρίστησε και συνεχάρη για την προσπάθεια και το έργο που επιτελούν στο πατριωτικό αυτό Σωματείο.

Ρεπορτάζ: Ιερά Μητρόπολη Σύρου
Φωτογραφίες: Γεώργιος Πολυκανδρίτης