Στην 197η επέτειο του Οράματος της Οσίας Πελαγίας στην Τήνο ο Σεβασμιώτατος

Ο Πανηγυρικός Εσπερινός

Με τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό πραγματοποιούνται οι εορταστικές και λειτουργικές εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει το Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου για την 197η επέτειο από του Οράματος της Οσίας Πελαγίας.
Στον πολυαρχιερατικό Εσπερινό που τελέσθηκε στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος με τη συγχοροστασία των Σεβ. Μητροπολιτών Γλυφάδας κ. Αντωνίου, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου και Σύρου και Τήνου κ. Δωροθέου Β’ και τη συμμετοχή πλήθους Ιερέων από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και άλλες επαρχίες της Ελλάδος και την Ιερά Νήσο Τήνο.
Στον Εσπερινό συνευχήθηκαν ο ενδοξώτατος Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης, ο Διευθυντής του Αστυνομικού Τμήματος Κυκλάδων, ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Σύρου, ο Διοικητής της 6ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ., ο Αντιπρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας, ο Λιμενάρχης Τήνου, ο Διοικητής του ΑΤ Τήνου, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Τήνου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του ΠΙΙΕΤ, Πολιτευτές των Κυκλάδων.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος στην προσλαλιά του ευχαρίστησε τους Σεβ. Μητροπολίτες για την αποδοχή της προσκλήσεως του Ιερού Ιδρύματος και τη συμμετοχή τους, ειπών ότι, ο Θεός πάντα χρησιμοποιεί ανθρώπους ως όργανα προκειμένου να κάνει εμφανή την παρουσία Του στη ζωή των ανθρώπων οικονομώντας κατά περίσταση γεγονότα θαυμαστά τα οποία παραμένουν στην ιστορία και στην αιωνιότητα όπως ακριβώς ιχνηλατώντας την ιστορία διαπιστώνουμε ότι χρησιμοποίησε την Οσία Πελαγία προκειμένου να βρεθεί η αγία Εικόνα της Μεγαλόχαρης. Ευχαρίστησε τους προσκυνητές για την παρουσία τους.
Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού ήταν αδιάκοπο το προσκύνημα των ανθρώπων στο Ιερό Εικόνισμα.

Η Λιτανεία της Εικόνος

Το πρωί της 23ης Ιουλίου έγινε η εκκίνηση της αγίας Εικόνος λιτανευτικώς, επικεφαλής έχουσα τους Αρχιερείς, προς την Πλατεία Ελευθερίας της παραλιακής οδού της πόλεως Τήνου, όπου με αυτοκινητοπομπή μεταφέρθηκε στην Ιερά Μονή Κεχροβουνίου όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η Ακολουθία του Όρθρου. Εν συνεχεία τελέσθηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

 

Η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο τελέσθηκε σήμερα στο Ναό της Αγίας Πελαγίας στην Ιερά Μονή «Κυρίας των Αγγέλων» Κεχροβουνίου της Ιεράς Νήσου Τήνου, τον οποίο θεμελίωσε και εγκαινίασε ο αείμνηστος Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Α’, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γλυφάδας κ. Αντωνίου και με τη συμμετοχή των Σεβ. Μητροπολιτών Λαρίσης κ. Ιερωνύμου, Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου και Σύρου και Τήνου κ. Δωροθέου Β’. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος ιερούργησε το πρωί στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας.
Ο Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη προσοχή την οποία η Εκκλησία επιδεικνύει σε Θεοφάνειες και Παναγιοφάνειες προκειμένου να διαπιστώνεται ότι οι άνθρωποι οι οποίοι τις αποκαλύπτουν είναι άνθρωποι αγίας ζωής και καλής προαιρέσεως διότι, όπως είπε, στην εποχή μας υπάρχουν και πάρα πολλές αγυρτείες οι οποίες εκμεταλλεύονται τους απλοϊκούς ανθρώπους, φέροντας ως παράδειγμα τον ενάρετο βιο και την ασκητική ζωή της Οσίας Πελαγίας η οποία μετά την τρίτη Παναγιοφάνεια επείσθη ότι ήταν εκ Θεού και το απεκάλυψε στον Επίσκοπο Τήνου Γαβριήλ και στην Ηγουμένη της Μονής. Επίσης, αναφέρθηκε στη δημιουργία του Ιερού Ιδρύματος και στη προσφορά του.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ προ της απολύσεως ευχαρίστησε τους Αρχιερείς, ιδιαιτέρως δε τους φιλακολούθους και φιλαγίους προσκυνητές οι οποίοι κατά χιλιάδες κατέκλυσαν και πάλι το ιερό νησί της Τήνου, την Ηγουμένη και τις Αδελφές για την υποδοχή και τη φιλοξενία, όπως επίσης και τους συνευχηθέντες νεοεκλεγέντες βουλευτές των Κυκλάδων της ΝΔ, Αικ. Μονογυιού και Φιλ. Φόρτωμα στους οποίους ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο τους, τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, τον Πρόεδρο Πρωτοδικών Σύρου, τους παρισταμένους Αξιωματικούς του Λιμεναρχείου και της Αστυνομίας, τον Αντιπρόεδρο και τα μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Ιδρύματος, τους Δημοτικούς Συμβούλους.
Εν τέλει ο Σεβ. κ. Δωρόθεος, με λόγους συγκινητικούς, ενεθυμήθη των τραγικών γεγονότων που συνέβησαν πριν ένα χρόνο στο Μάτι και όπως είπε χαρακτηριστικά σήμερα στη Θεία Λειτουργία ευχηθήκαμε για την ανάπαυση των ψυχών των συνανθρώπων μας που βρήκαν τραγικό θάνατο στο Μάτι πριν ένα χρόνο και των οποίων τα ονόματα ο Κύριος γνωρίζει και παρεκαλέσαμε το Θεό σε κανένα μέρος του κόσμου να μην συμβαίνουν παρόμοια θλιβερά και τραγικά γεγονότα.
Τέλος, ευχαρίστησε τους παρισταμένους Ιερείς εκ πολλών Μητροπόλεων όπως και εχθές ανεφέρθη, και ιδιαιτέρως τον Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό ο οποίος και πάλι έφερε το βάρος της ευταξίας και της εκκλησιαστικής τάξεως στην περαίωση των λειτουργικών εκδηλώσεων στη Μονή Κεχροβουνίου. Μετά ταύτα η Ηγουμένη παρέθεσε παραδοσιακή μοναστηριακή δοχή στους πάντες.

Φωτογραφίες: Romfea.gr