Στην τελευταία Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο στο Ι. Π. Παναγίας Αγιάσου Μυτιλήνης χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος

Την τελευταία παράκληση του φετινού Δεκαπενταύγουστου τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Αγιάσου Μυτιλήνης. Στην παράκληση συγχωροστάτησε ο επιχώριος Σεβ. Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος, ενώ συμπροσευχήθηκε πλήθος κόσμου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαρίσης αναφέρθηκε στον πόνο που βίωσε η Παναγιά μας τη στιγμή της σταύρωσης του Χριστού μας, αλλά και στο δικαίωμα που της δίνει η βίωση και αντοχή αυτού του πόνου στο να έχει παρρησία ενώπιον του Αγίου Θεού. Η Παναγία είναι η ανωτέρα από κάθε Άγιο, ακριβώς διότι πόνεσε δίπλα στο Χρήστο τη στιγμή της υπέρτατης αδικίας, τη στιγμή του μεγαλύτερου εγκλήματος που είδε ποτέ η ανθρωπότητα, χωρίς να εγκαταλείψει ή να προδώσει τον μόνον αθώο, τον μόνον αδίκως παθόντα Χριστό. Λαμβάνοντας αφορμή από το παράδειγμα αντοχής της Κυρίας Θεοτόκου, τόνισε ότι η αντοχή του ανθρώπου στις δυσκολίες της ζωής, το να βαστάζει ο άνθρωπος το σταυρό του και να αντιμετωπίζει τις όποιες αντιξοότητες με γενναιότητα και σύνεση αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον άνθρωπο, καθώς τον καταξιώνει στα μάτια Θεού και ανθρώπων. Υπογράμμισε πως στη ζωή μας οι δυσκολίες, οι πειρασμοί και τα βάσανα είναι αναμενόμενοι, υπερβαίνονται δε όχι με την άρνηση του όποιου Σταύρου, αλλά με τη ενσυνείδητη άρση του και την εμπιστοσύνη στη Θεία Πρόνοια.

Καταλήγοντας ο Σεβ. Λαρίσης ευχαρίστησε τον οικείο Ποιμενάρχη, Σεβ. Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο, όχι τόσο για την τιμητική πρόσκληση, όσο για το παράδειγμα που δίνει ως Ιεράρχης της Εκκλησίας του Χριστού. Παράδειγμα σιωπηλής αντοχής στις θλίψεις, τις αδικίεςκαι τη συκοφαντία καθιστάμενος γνήσιος μιμητής του αρχιποίμενος Χριστού και πηδαλιουχώντας με σύνεση και δεξιότητα τη νοητή ολκάδα της τοπικής Εκκλησίας.

Μετά το πέρας της Ιεράς Παρακλήσεως το προσκύνημα παρέμεινε ανοιχτό όλη τη νύκτα, καθώς πλήθος κόσμου προσέρχονταν με τα πόδια από πολλά σημεία του νησιού για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.