ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Αρχική Σελίδα>Ιατρικά Θέματα>ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Α.Τ.Ε.Ι :ΛΑΡΙΣΑΣ
ΣΧΟΛΗ :ΣΕΥΠ
ΤΜΗΜΑ: ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: “ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ”

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ:
Κ.ΚΥΠΑΡΙΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑΣ:
ΚΟΥΤΣΟΜΙΧΑΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΛΑΡΙΣΑ,ΜΑΙΟΣ 2007

TI ΕΙΝΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Σύμφωνα με τους fihkelhor και Thomas σεξουαλικη εκμεταλλευση του παιδιου, καλείται οποιαδηποτε εμπειρια σεξουαλικης μορφης μεταξυ ενός παιδιου και ενός ατομου τουλαχιστον πεντε χρονια μεγαλύτερου, για τα παιδια κατω των 13ετων και 16ετων.Εχει βρεθει ότι, στην πλειοψηφια των περιπτωσεων της σεξουαλικης εκμεταλλεύσεις, το θυμα γνωριζει τον θυτη η εχει καποιο συγγενικο δεσμο με αυτόν. Ο Russell διαπιστωσε ότι μονο το 11%των περιπτωσεων σεξουαλικης εκμεταλλευσης, ο δραστης ηταν καποιος αγνωστος στο παιδι, ενώ το 29%των περιπτωσεων υπηρχε συγγενικος δεσμος μεταξυ του θυτη και του θυματος και στο υπολοιπο 60% των περιπτωσεων ο θυτης και το θυμα ηταν γνωστοί. Στις περιπτωσεις των παιδιων, στις οποιες υπαρχει καποια οδυνηρη εμπειρια σεξουαλικης μορφης με καποιον μη συγγενη τους, συχνά το επεισοδιο αναφερεται στην οικογενεια, επεμβαίνουν η οικογενεια η οι αρχες και η πραξη σπανια επαναλαμβανεται.Οι περιπτωσεις όμως των σεξουαλικων κακοποιησεων των παιδιων μεσα στις οικογενειες τους ειται αιμομεικτικες είναι αυτές, ειται αυτές που περιλαμβανουν πατριο η μητρια αποτελουν σχεδον παντα μακροχρόνια, περίπλοκα, και εντονα οδυνηρα προβλήματα. Οι βιολογικοι πατερες βρεθηκε ότι ευθηνονται για μεγαλο αριθμο ενδοοικογενειακων σεξουαλικων κακοποισεων.ενώ οι θετοι πατερες φαινεται να αποτελουν ιδιαιτερα σοβαρή απειλή. ΟιParker και parker διαπίστωσαν ότι παρατεταμένη απουσία του πατέρα κατά τα πρώτα χρονια της ζωης του παιδιου αυξάνει δραστικά τον κίνδυνο επεισοδίων αιμομιξίας, ενώ αντίθετα η καθημερινή ενασχόληση του πατέρα με την φροντίδα του μικρού του δημιουργεί ισχυρές αναστολές στις μετέπειτα πιθανές έλξεις σεξουαλικης φύσεως.

Η ΑΙΜΟΜΕΙΞΙΑ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Παρότι η ΑΙΜΟΜΕΙΞΙΑ ηταν και είναι ένα πολύ ισχυρό ταμπού σε όλες τις κοινωνίες, εντούτοις γνωρίζουμε ότι δεν είναι καινούργιο κοινωνικό φαινόμενο. Υπήρξαν μάλιστα κοινωνίες, οι οποιες σε ειδικές συνθήκες και για ορισμένες τάξεις, επέτρεψαν την αιμομειξια . Το ποιο γνωστό παράδειγμα, η Αίγυπτος των Φαραώ, όπου στην άρχουσα τάξη, ετελουντο γάμοι μεταξυ αδελφών ή μεταξύ πατέρα – κόρης “για να μείνει το αίμα καθαρό” ή για να μην μοιραστεί η περιουσία. Το ίδιο φαινόμενο συναντάται και στις ισχυρές οικογένειες της Χαβάης καθως και στους Ίνκας του Περού. Στις κοινωνίες αυτές και οι θρησκείες τους είχαν διαμορφωφεί κατάλληλα αφού και οι θεοί τους ζευγάρωναν με τους απογόνους τους , ενώ αυτό απαγορεύονταν για τους κοινούς θνητούς. Ο Meiselman επίσης αναφέρει ότι σε φυλές της Αφρικής , κυνηγοί ιπποπόταμων πριν ξεκινήσουν για το επικίνδυνο κυνηγοί τους, έκαναν τελετουργικά έρωτα στις ανήλικες κόρες τους, πράγμα το οποίο “τους έδινε κουράγιο, τους εξασφάλιζε επιτυχία στο κυνήγι και τους προφύλασσε τη ζωή”. Τέλος, όπως αναφέρει ο Weinberg, σε μερικές ομάδες στην Αμερική, επικρατούσε η άποψη ότι αν ο πατέρας, ο οποίος πάσχει από κάποιας μορφής αφροδίσιο νόσημα, έχει σεξουαλικές σχέσεις με την ανήλικη κόρη του, αυτή θα του μεταδώσει την αγνότητα της και έτσι ο πατέρας θα θεραπευθεί.

ΤΡΟΠΟΙ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ-ΕΡΕΥΝΕΣ

Με την ανάπτυξη των γυναικείων κινημάτων καθώς και των κινημάτων για τα δικαιώματα του παιδιού , που άνθισαν στον αιώνα μας ήρθε στο φως το πρόβλημα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών. Στην Αμερική και σε πολλές χώρες της δυτικής Ευρώπης, δημιουργήθηκαν καταφύγια για την προστασία των θυμάτων, ενώ παράλληλα λειτουργούν σε 24ωρη βάση τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας για θύτες και για θύματα. Οι γραμμές προσφέρουν με απόλυτη μυστικότητα πληροφορίες για το που και πως μπορεί να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της σεξουαλικης κακοποίησης των παιδιων, η απλά διαθέτουν ένα άτομο ειδικευμένο, που ακούει το πρόβλημα και δίνει συμβουλές αν του ζητηθούν. Λίγο μετά τη δημιουργία των γραμμών βοηθείας, πολλοί ειδικοί δήλωσαν με τρόμο, ότι κανείς τους δεν είχε καταλάβει από την αρχή την έκταση του προβλήματος που είχαν να αντιμετωπίσουν. Ένα γκαλόπ στην Αγγλία διαπιστωσε ότι μια στις δέκα γυναίκες, στην διάρκεια της παιδικής ηλικίας, είχε πέσει θυμα σεξουαλικης εκμετάλλευσης κάποιου ενήλικα. Ενώ Συμφωνα με τον Thomas,εκτεταμένα γκαλόπ που έγιναν Αμερική και Αγγλία ταυτόχρονα, ανέβασαν τα ποσοστά στο 40% των γυναικών και στο 10%των ανδρων. Παρότι είναι δύσκολο να προσδιορισθεί ο ακριβής αριθμός των θυμάτων της σεξουαλικης κακοποίησης μεσα στην οικογενεια, υπάρχουν μερικές έρευνες που ενδεικτικά προσδιορίζουν την έκταση του προβλήματος για παράδειγμα, ο Fihkelhor βρήκε ότι ένα 9% των γυναικών, κατά την διάρκεια της παιδικής τους ηλικία, είχαν πέσει θύματα σεξουαλικης κακοποίησης κάποιου ενήλικα συγγενη τους, ενώ ένα 1,5%των γυναικών είχαν σεξουαλικές επαφές με τους φυσικούς τους πατερες στην διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας. Τέλος ένα 9%των αγοριών είχαν πέσει θύματα σεξουαλικης κακοποίησης μασά στην οικογενεια τους .Το 1979,μια ερευνά της .Cordelier Kent,που διεξήχθη από ένα πρόγραμμα πρόληψης της σεξουαλικης κακοποίησης σε παιδια δημοτικού σχολείου, επίσης διαπιστωσε ότι περίπου ίσοι αριθμοί αγοριών και κοριτσιών έπεφταν θύματα της κακοποίησης αυτής. Η διάφορα που βρεθηκε ηταν, ότι τα αγόρια-και γενικότερα η άντρες-πολλοί πιο εντονα από ότι τα κορίτσια, μισούν και αντριδουν βιαια στην προσπαθεια συζητησης πανω στο θεμα αυτό και σαν απτελεσμα,σπανια το καταγγελουν.

Η ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

Όσον αφορά την ηλικία των θυμάτων, μια έρευνα του ιατρικού κέντρου Harborview, στο Seattle ανέφερε ότι το 22% των παιδιών ήταν από μωρά μέχρι 6 ετών. Το 40% ήταν μεταξύ 7 και 12 ετών, ενώ ένα 38% ήταν από 13μέχρι 16 ετών. Οι μορφές σεξουαλικής κακοποίησης που επέβαλαν οι ενήλικες επίσης ποικίλουν πολύ, από τα πιο απλά σεξουαλικά χάδια μέχρι τις τρομακτικές περιπτώσεις πλήρους συνουσίας σε βρέφη. Τέλος. Όσον αφορά τη διάρκεια της σεξουαλικής εκμεταλλευσης των παιδιων μεσα στην οικογενεια τους,φαινεται ότι αν ο δραστης ξεπερασει μια φορα τους ηθικους του φραγμους και ξεκινησει αιμομεικτικη συμπεριφορα,σπανια σταματα από μονος του,αλλα συνεχιζει μεχρις οτου υπαρξει καποια παρεμβαση από εξωτερικους παραγοντες όπως π.χ μεχρις οτου ανακαλυφθει και καταγγελθει από τριτους,η μεχρις οτου μεγαλωσει το παιδι και φθγει από το σπιτη.Είναι ελαχιστο το ποσοστο των δραστων που σοκαρονται από τα αποτελεσματα της πραξης τους η υποκυπτουν στις εκκλησεις του θυματος σταματωντας στο πρωτο επεισοδιο.

Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΜΗ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Ποιος είναι όμως ο λογος που κανει το 75-90% των θυνατων ενδοοικογενειακης σεξουαλικης κακοποιησης{συμφωνα με τους υπολογισμους του Fihkelhor,1978}να μην καταγγελουν το γεγονος όταν αυτό λαμβανει χωρα:Ενας λογος είναι ότι τα παιδια νιωθουν εντονη αμηχανια συζητωντας σεξουαλικα θεματα και ιδιαιτερα τις λεπτομερειες των στενων σχεσεων,μια εμπειρια αλλωστε, που είναι δύσκολη πολλές φορές και για τους ενηλικες.Τα μικρά παιδια επισης,πειθονται συχνά από τους δράστες ότι οι υπόλοιποι ενήλικες θα καταλογίσουν εύθηνες στα ίδια τα παιδια και θα τα τιμωρήσουν για ο,τι εγινε.Ετσι σιωπούν από ένοχες και φοβους.Πολλα παιδια επίσης σιωπούν για να μην δημιουργήσουν προβλήματα στο δραστη,ο οποίος πολλές φορές είναι φιγούρα αρχής σεβασμού και αγαπης για τα παιδια.Τελος ο τρομοςγια τα αιμομικτικά επεισόδια σε συνδυασμό με μια εντονη επιθυμία των παιδιων να το ξεχασουν,συχνα απωθεί την πραγματικότητα από την μνήμη τους.Μερικες φορές όμως,τα παιδια καταφέρνουν να ξεπεράσουν τις αναστολές και επιχειρούν να εξομολογηθούν σε καποιον το μυστικό τους,συχνα στην μητέρα τους.Δυστηχως όμως,το ταμπού της αιμομιξίας αναστατώνει τόσο πολύ τους περισσότερους ενήλικες που τους κανει ανίκανους να χειρισθούν την κατασταση.Πολλοι από τους ενήλικες αρνούνται να δεχθούν την αλήθεια της ιστορίας του παιδιου και προσπαθούν να τα πείσουν ότι απλά φαντάζεται το γεγονος.Το θυμα φορτωμένο με βαριά αισθήματα ενοχής, πολύ εύκολα απογοητεύεται από την απόρριψη η από την έλλειψη ενδιαφέροντος και πιθανά δεν θα επιχειρήσει να εμπιστευθεί αλλού το μυστικό του. Ετσι,στο στρες που προκαλεί η κακοποιηση προστίθεται κι αυτό της απόρριψης.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ-ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Κακώσεις των γεννητικών οργάνων, χρόνιοι ερεθισμοί, αυξημένες εκκρίσεις, αφροδίσια νοσήματα στα παιδιά, είναι συχνά τα αποτελεσματα σεξουαλικών κακοποιήσεων. Πιθανές αντιδράσεις των παιδιών , που πρέπει να θέτουν σε συναγερμό τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή μαζί τους είναι η υπέρμετρη ταραχή για μια επικείμενη εξέταση, η επιμονή του παιδιου να μάθει ποιο μέρος του σώματος του θα εξεταστή και ποιο λογο,εντονη ντροπή και μίσος για το σώμα του,υστερικα συμτωματα,συχνες και αδικαιολόγητες απουσίες από το σχολειο,αποτομη αλλαγή της προσωπικότητας του παδιου,χαμηλο αίσθημα αυτοεκτιμησης,πονοκεφαλοι ζαλαδες,πονοι στο στομαχοι,εμετοι,εντονη φοβοι,νυχτερινη ενουριση,βιαιη συμπεριφορά απομόνωση χωρίς λόγο και αλλα.Στις περιπτώσεις πιθανής σεξουαλικης κακοποιησης είναι πολλή σημαντικό ιατρική εξέταση να μην επιβληθεί με το ζόρι στο παιδι,αλλα πρώτα να κερδηθείς η εμπιστοσύνη και η συνεργασία του.Όταν πλέον η κακοποιηση διαπιστωθεί και ξεκινησει η θεραπευτική διαδικασία βασική προϋπόθεση της επιτυχίας είναι η συνεργασία ολόκληρης της οικογενειας.Παροτι είναι απαραίτητο ολόκληρη η οικογενεια να περάσει από μια θεραπευτική διαδικασια,θα μελετηθεί ο τρόπος θεραπείας δυο μόνον προσώπων :Του θυτη και του θυματος.Η θεραπεία του δράστη είναι μια τελείως απαραίτητη διαδικασια,διοτι ακόμη και αν αυτός καταδικαστει,ο μέσος όρος ποινής που θα εκτελέσει 2-3 χρονια.Αν λοιπόν η ποινή του δεν συνδυαστεί με θεραπεια,η πιθανότητες είναι να επαναλάβει την πραξη του.Σημερα υπάρχουν διάφορες μορφές θεραπειας,η θεραπεία της αποστροφής και η ανθρωπιστική θεραπεία, παρότι βασίζονται σε εντονα συγκρουόμενες αρχες, και η δυο διεκδικούν πολύ υψηλά ποσοστά επυτχιας. Όσο για τη θεραπεία των θυματων,χρησιμοπιουνται διάφορες τεχνικές οι οποιες ενθαρρύνουν τα παιδια να βρουν λέξεις και να μ μιλήσουν για της εμπειρίες τους καθως και να μοιραστούν με αλλά θυματα.Οσοι αφοσιωμένοι άνθρωποι και να βρεθούν να τους προσφέρουν ζεστασιά και φροντίδα, η ανάγκες τους δύσκολα θα καλυφθούν. Πρέπει απλά να μάθουν να ζουν με το τραύμα που τους δημιουργήθηκε.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Η ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Ι.V. ΝΕΣΤΟΡΟΣ 3η ΕΚΔΟΣΗ. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΑΘΗΝΑ 1997.

 

 

 

 

Εγγραφείτε για τα για ενημερωτικά δελτία μας(newsletters)!

Newsletters Απλό κείμενοHTML Μήνυμα e-mail  

Προβολή όλων

 

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος του περιοδικού ΤΑΛΑΝΤΟ

 

Ευαγές Ίδρυμα “Ο Επιούσιος” Συσσίτια απόρων της Ι.Μ. Λαρίσης & Τυρνάβου