Πρόγραμμα εορτασμού του πολιούχου της Λάρισας Αγίου Αχιλλίου, Αρχιεπισκόπου Λαρίσης του θαυματουργού

Από την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου και τον Δήμο Λαρισαίων ανακοινώνεται το πρόγραμμα εορτασμού του πολιούχου της Λάρισας Αγίου Αχιλλίου, Αρχιεπισκόπου Λαρίσης του θαυματουργού.

 

Τρίτη 9 Μαΐου 2023

19:00 Απόδοση Ύμνων από Βυζαντινές Χορωδίες και απονομή των πτυχίων και διπλωμάτων των μαθητών που αποφοίτησαν κατά την περσινή χρονιά από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «Ο Άγιος Αχίλλιος» της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου. 

 

Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

19:00 Απόδοση Ύμνων από Βυζαντινές Χορωδίες και εν συνέχεια θα τιμηθεί, ο επί δεκαετίες ολόκληρες, Πρωτοψάλτης του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Αχιλλίου. Μουσικολογιώτατος κ. Κυριαζής Δασκαλούδης, ως ελάχιστο αντίδωρο ευγνωμοσύνης για την πιστότητα και δεξιοτεχνία στον τρόπο αποδόσεως των ψαλλομένων, αλλά και για το γεγονός ότι εξαιτίας του η Λάρισα καθιερώθηκε ως μουσικόφιλη πόλη και έγινε διάσημη για τον Πρωτοψάλτη της.

 

Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

19:00 Πανηγυρικός υπαίθριος προεόρτιος αρχιερατικός Εσπερινός στην αρχαία Βασιλική του Αγίου Αχιλλίου, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου και συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου. Λιτανευτική πομπή μέχρι τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου και άνοιγμα της Λάρνακας των Ιερών του Λειψάνων.
 
21:30 Ιερά Αγρυπνία.

Κυριακή 14 Μαΐου 2023

19:00 Μέγας Πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

20:45 Εκκίνηση πομπής για την Περιφορά του Ιερού Λειψάνου και της Εικόνας του Αγίου, από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό μέσω των οδών Πολυκάρπου – Κενταύρων – Κύπρου προς την Κεντρική Πλατεία και από εκεί διά των οδών Κύπρου – Μανωλάκη – Πολυκάρπου προς τον Ιερό Ναό Αγίου Αχιλλίου.

21:30 Δέηση, Αρτοκλασία (προσφορά του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Λάρισας) στην Κεντρική Πλατεία.

Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

7:00 Κωδωνοκρουσία επί 10λεπτο από όλους τους Ιερούς Ναούς της πόλης και στη συνέχεια εωθινό από τη μουσική της 1ης Στρατιάς και από τη Φιλαρμονική του Δήμου Λαρισαίων.

7.00-11:00 Όρθρος και πολυαρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου.

11.00 Δοξολογία.

19:30 Μεθέορτος αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου.