ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΧΙΛΛΙΟΥ

¨ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΕΔΡΟΝ

ΚΑΙ ΠΟΙΜΕΝΑ ΑΝΥΣΤΑΚΤΟΝ,

ΙΕΡΕ ΑΧΙΛΛΙΕ…¨

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέσθηκε στην Λάρισα, την παραμονή της εορτής, ο πολυαρχιερατικὸς εσπερινός του πολιούχου της Αγίου Αχιλλίου, χοροστατήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου. Στον Εσπερινό συγχοροστάτησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ Εφραίμ, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος προσκεκλημένοι του οικείου Ιεράρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου, ο οποίος δια θερμών λόγων ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Ιεράρχες για την ευλογημένη παρουσία τους και το ιερό προκύνημά τους.
Πλήθος δε πιστών Λαρισαίων μαζί με τον ιερὸ κλήρο της Μητροπόλεως Λαρίσης και πολλούς κληρικούς, που συνέρρευσαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας, προσεύχονται στον Άγιο Αχίλλιο και προσκυνούν από χθες το απόγευμα, που άνοιξε η ιερά λάρνακα, τα ιερά και χαριτόβρυτα λείψανα του Μυροβλύτου Αγίου μας.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ.  Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης, ο οποίος στην εμπεριστατωμένη του ομιλία, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης κ. Ιγνάτιο για την πρόσκληση που του απηύθυνε να συμμετάσχει στους εορτασμούς του Αγίου Αχιλλίου, αναφέρθηκε σύντομα στην προσωπικότητα και τον βίο του εορταζόμενου Αγίου.
Συνέχισε λέγοντας, ο Άγιος Αχίλλιος είναι ο λαμπρός αστέρας του στερεώματος, ιεράρχης και ποιμήν γνήσιος, φίλος του Χριστού, ο οποίος αν και πέρασε δοκιμασίες, θλίψεις και διαφόρους πειρασμούς, παρέμεινε σταθερός με πνεύμα αγάπης Ιησού Χριστού. Παράδειγμα φωτεινό, ανθρώπου που μοίρασε τα υπάρχοντα του στους φτωχούς για να αποκτήσει αληθινό πλούτο εν ουρανοίς. Η φήμη του, ως Αρχιεπισκόπου Λαρίσης, ξεπέρασε τα όρια της Λάρισας, της Θεσσαλίας κι έφθασε μέχρι την Κωνσταντινούπολη και τον αυτοκράτορα Μεγάλο Κωνσταντίνο. Στο πρόσωπο του Αγίου, ο Αυτοκράτορας βρήκε τον υπέρμαχο της Ορθοδοξίας, τον προστάτη και αρωγό της. Θαυμαστά ήταν τα γεγονότα που επετέλεσε κατά τη διάρκεια της Α’ Οικουμενικης Συνόδου κατατροπώνοντας τον Άρειο. Θαυμαστά κι όσα επετέλεσε μετά το θάνατό του. Το λείψανο του και ο τάφος ήταν πήγή θαυμάτων και παρηγορίας των πιστών. Με τη βιοτή του, αλλά και με την κοίμηση του αναγγέλλει συνεχώς τον Αναστάστα Κύριο.
Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε με συγκίνηση στη θαυμαστή συνάντηση του πολιούχου της Λάρισας με τον στρατηλάτης και προστάτη της Θεσσαλονίκης, Άγιο Δημήτριο. Τόνισε, ιδιαίτερα, την αγωνία των δύο Αγίων για την τύχη των πόλεων που προστάτευαν. Εντούτοις, δέχθηκαν να γίνει το θέλημα του Κυρίου, που κατέληξε στον αξανδραποδισμό της Θεσσαλονίκης, λόγω των αμαρτιών των κατοίκων της πόλης. Ευχήθηκε δε σε όλους τους Λαρίσσαίους, ο Άγιος Αχίλλιος να τους προστατεύει και να τους προφυλάσσει σε κάθε δύσκολη στιγμή.

.