Παρουσιάστηκε το 3ο τεύχος του περιοδικού “ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΠΟΛΙΣ” της Μητροπόλεως Λαρίσης

Το απόγευμα της Τρίτης 13 Οκτωβρίου 2020, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης, μετά το πέρας της ακολουθίας της Παρακλήσεως στον Άγιο, παρουσιάστηκε το τρίτο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού- επετηρίδας ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΠΟΛΙΣ της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου. 

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι το κεντρικό θέμα του τεύχους είναι η συνοδικότητα της Εκκλησίας. Επεσήμανε ότι στην Εκκλησία λειτουργούμε βάζοντας μπροστά, όπως και στις καρδιές μας, την πρόθεση “συν”, με σύνοδο, συμπόρευση, συλλειτουργία, συναντίληψη. Και η συνοδικότητα έρχεται να συναντήσει την Ιεραρχία και την κανονικότητα, σε ένα ευλογημένο εκκλησιαστικό τρίπτυχο. Συνοδικότητα σημαίνει συν-απόφαση. Σημαίνει σεβασμός στη γνώμη του καθενός. Σημαίνει να συζητιούνται όλα τα θέματα που ανακύπτουν στην εκκλησιαστική ζωή, αλλά και στην κοινωνία την οποία η Εκκλησία αγκαλιάζει. Αυτή η συζήτηση γίνεται τόσο στο επίπεδο των επισκόπων, αλλά και στον κλήρο και στον λαό. Και είναι απόδειξη του σεβασμού της Εκκλησίας στον κάθε πιστό, στον κάθε άνθρωπο. Όμως η συνοδικότητα δε νοείται χωρίς την Ιεραρχία. Χωρίς τάξη, χωρίς εκείνα τα πρόσωπα τα οποία έχουν εκλεγεί για να διακονούν τον λαό, όπως και να τον καθοδηγούν. Γι’ αυτό εντός του σώματος του Χριστού υπάρχει ο σεβασμός στα χαρίσματα και σε εκείνους που αναλαμβάνουν την τελική ευθύνη. Και εκείνοι όμως δεν πορεύονται με κριτήρια προσωπικά, αλλά με βάση την κανονικότητα. Και οι κανόνες της Εκκλησίας είναι οδοδείκτες πνευματικοί, που ρυθμίζουν τη ζωή της πίστης, αλλά και μας δείχνουν τα όριά μας.

Σήμερα, τόνισε ο κ. Ιερώνυμος, υπάρχει μία διάχυτη τάση σε κοινωνικό επίπεδο, η οποία παροχετεύεται και στον εκκλησιαστικό χώρο, ότι οι θεσμοί της Εκκλησίας πρέπει να λειτουργούν με βάση ανθρώπινα κριτήρια. Για παράδειγμα, γίνεται συζήτηση για το όριο ηλικίας των επισκόπων, παραθεωρώντας ότι στην Εκκλησία το σημαντικότερο κριτήριο για τον επίσκοπο και τον ιερέα είναι η ικανότητα τέλεσης της θείας λειτουργίας και όχι η προβεβηκυία ηλικία. Γι’ αυτό και χρειάζεται σεβασμός και την ίδια στιγμή εμπιστοσύνη σ’ Αυτό το τρίπτυχο: συνοδικότητα-ιεραρχία-κανονικότητα.

Ο κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε την συντακτική ομάδα του περιοδικού και όλους τους συνεργάτες, συνολικά 32 στον αριθμό, που διακόνησαν το τρίτο τεύχος, δείχνοντας ξανά τη δυναμική της Λάρισας και την δυνατότητα της Εκκλησίας να απευθύνεται σε όλους και ιδιαίτερα και στους μορφωμένους και καταρτισμένους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από έναν διαφορετικό λόγο. Προανήγγειλε, τέλος, την κυκλοφορία του τέταρτου τεύχους το οποίο θα έχει ως θέμα του τον διάλογο της Ορθοδοξίας με το Ισλάμ, θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο.

Ο καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης κ. Σωτήριος Μπαλατσούκας παρουσίασε τις θεματικές ενότητες του περιοδικού, ενώ έκανε μνεία στη  θεολογική παράδοση της συνοδικότητας και της ορθόδοξης πνευματικότητας, επισημαίνοντας τον Χριστοκεντρικό και σωτηριολογικό χαρακτήρα τους, αξιοποιώντας γόνιμα τον πατερικό λόγο. 

Σκέψεις πάνω στην συνοδικότητα στο σήμερα απηύθυνε ο διευθυντής της έκδοσης Λαρισαίος κληρικός Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, ο οποίος τόνισε ότι συνοδικότητα στην πράξη σημαίνει συνάντηση και συνοδοιπορία. Το αίτημα δεν είναι μόνο για το πολίτευμα της Εκκλησίας. Η συνάντηση και η συνοδοιπορία, η έγνοια για το εμείς, σήμερα έχει γίνει μείζων ανάγκη στην οικογένεια, στην παιδεία, στις ανθρώπινες σχέσεις, στην πολιτική. Ο θρίαμβος ενός ατομοκεντρικού πολιτισμού, ο οποίος έχει περιχαρακώσει τον άνθρωπο στο εγώ, στην εικόνα, στο δικαίωμα χωρίς καθήκον, σε μία συνεχή αυτοδικαίωση, και τον έχει αποξενώσει από τον πλησίον, καθιστά τον τρόπο της Εκκλησίας αυθεντική διέξοδο. Συνάντηση και συνοδοιπορία προϋποθέτουν την μοναδική αξία του καθενός ανθρώπου, την αγάπη, την υπομονή, τη συγχώρεση, την συναντίληψη. Αυτός είναι και ο αυθεντικός πνευματικός δρόμος, τον οποίο η Εκκλησία δε διδάσκει μόνο, αλλά βιώνει.  

Το τρίτο τεύχος του περιοδικού, το εξώφυλλο του οποίου σχεδίασε ο σπουδαίος Λαρισαίος εικαστικός κ. Χρήστος Παπανικολάου, μπορεί ο ενδιαφερόμενος να το προμηθευτεί τόσο από τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, όσο και από κεντρικά βιβλιοπωλεία.