Παράδοση Ψηφιακού Κόμβου

Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερωνύμου Β’, Προέδρου του ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, την 19.01.2024, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, παραδόθηκαν στους ιερείς της Ι. Μ. Λαρίσης και Τυρνάβου 55 φορητοί υπολογιστές και οι αντίστοιχοι εκτυπωτές από τον Δ/ντη του Ι.Π.Ε. Αρχιμ. κ. Θεολόγο Αλεξανδράκη.

Οι υπολογιστές περιλαμβάνουν προγράμματα και εφαρμογές προσαρμοσμένα στις ποιμαντικές, διοικητικές και υπηρεσιακές ανάγκες των ενοριακών ναών, μέσα από ένα εγκατεστημένο πληροφοριακό σύστημα που θα μπορεί εκτός των άλλων να συνδέει διοικητικές εργασίες των Ιερών Μητροπόλεων με τις Ενορίες τους στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακός Ενοριακός Κόμβος», που πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα, με κωδικό MIS 520438.

Το‭ ‬έργο‭ ‬αφορά‭ ‬στην‭ ‬παροχή‭ ‬της‭ ‬ απαραίτητης‭ ‬πληροφοριακής‭ ‬υποδομής‭ ‬ ‭ ‬της‭ ‬Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Κρήτης‭, ‬των Ι. Μητροπόλεων των Δωδεκανήσων, της Ιεράς Πατριαρχικής Εξαρχίας της Πάτμου και των 89 Ιερών Μητροπόλεων της ελληνικής επικράτειας, καθώς και του απαραίτητου εξοπλισμού σε 4.000 ενορίες (Ενοριακοί Ψηφιακοί Κόμβοι) και σε 106 Μητροπολιτικούς κόμβους (που αντιστοιχεί‭ ‬σε‭ ‬346‭ ‬σταθερούς‭ ‬ υπολογιστές‭ ‬και‭ ‬106‭ ‬εκτυπωτικά‭ ‬ ‭ ‬πολυμηχανήματα)‭ ‬με στόχο την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών της Εκκλησίας στους πολίτες, αλλά και τη λειτουργία αυτών ως εκπαιδευτικοί ψηφιακοί κόμβοι για τη διαρκή εκπαίδευση και ψηφιακή ενδυνάμωση των κληρικών και των λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β΄για τη σπουδαία αυτή προσφορά στην Εκκλησία και τόνισε ότι η χρήση της τεχνολογίας είναι ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των ενοριών και των εφημερίων, ενώ ευχαρίστησε θερμά και τον Διευθυντή του Ι.Π.Ε. Αρχιμ. κ. Θεολόγο Αλεξανδράκη, εξέφρασε δε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στα στελέχη του Ι.Π.Ε. για το έργο το οποίο επιτελούν, οι καρποί του οποίου ήδη έχουν φανεί στην ποιμαντική πρακτική των κληρικών μας.

Ακολούθως, ο π. Θεολόγος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την εξαιρετική φιλοξενία, τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. κ. Ιγνάτιο Μουρτζανό, Συντονιστή του Ι. Π. Ε. και τον Πρωτοπρ. κ. Σωτήριο Αποστολόπουλο, Υπεύθυνο διεξαγωγής των προγραμμάτων του Ι.Π.Ε. για τη σημαντική συμβολή τους στο έργο. Επισήμανε ότι το ως άνω έργο έρχεται ως συνέχεια της θεωρητικής κατάρτισης που έχουν αποκομίσει οι ιερείς όλης της Ελλάδας μέσα από τα 82 τμήματα με θεματικό τίτλο «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ» 28 ωρών, που υλοποιήθηκαν από το Ι.Π.Ε. και έδωσε στους κληρικούς τους βασικούς άξονες διοίκησης και οργάνωσης της ενορίας με πνεύμα διακονίας και επί τη βάσει της κειμένης νομοθεσίας και θα αποτελέσει τον προθάλαμο ενός ακόμα μεγαλύτερου εγχειρήματος που αφορά στον ψηφιακό εγγραματισμό του ανθρώπινου δυναμικού της Εκκλησίας που σχεδιάζεται και πρόκειται να υλοποιηθεί κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στη διεύρυνση των γνώσεων των κληρικών της χώρας στις βασικές δεξιότητες στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, στην εκπαίδευση στις ψηφιακές υπηρεσίες της Εκκλησίας και στην ψηφιακή ανάπτυξη στην ποιμαντική της ενορίας.