Ο Σεβασμιώτατος στον Ι. Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Λαρίσης την Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως

Στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Λαρίσης χοροστάτησε στον Όρθρο και στη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος σήμερα Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως.

Ο Ποιμενάρχης μας στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στον παράξενο τρόπο με τον οποίον η Εκκλησία μας προετοιμάζει για τα Χριστούγεννα, μνημονεύοντας στο Ευαγγέλιο όλη αυτή τη μακρά σειρά ονομάτων. Γιατί συμβαίνει αυτό; Τι μας προσφέρουν; Αναλύοντας το γεγονός, ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως ο Άγιος Απόστολος και Ευαγγελιστής Ματθαίος παρέθεσε τα ονόματα για να αποδείξει την καταγωγή του Ιησού από τη Βασιλική γενιά του Δαυίδ, αλλά και για να καταδείξει πως πρόγονοι του Χριστού δεν ήταν μόνον ενάρετοι και ευσεβείς άνθρωποι, αλλά και φοβερά αμαρτωλοί και αρνητές του Αγίου Θεού. Πότε όμως, η ανθρώπινη αμαρτία δεν μπόρεσε να πνίξει, ούτε καν να ανακόψει τον ερχομό και την προσφορά της σωτηρίας στους ανθρώπους, ούτε και το δώρο της Αγιότητας σε καθέναν που παρά τα λάθη του θα αγωνιστεί γι’ αυτό. Παρακάλεσε δε τους πιστούς να διαβάσουν από την Παλαιά Διαθήκη τις ιστορίες αυτών των ανθρώπων για να κατανοήσουν το μέγεθος της φιλανθρωπίας του σαρκωμένου Θεού. Τόνισε δε πως σημασία δεν έχει η καταγωγή μας, ή το ποιόν των προγόνων μας, αλλά ο δικός μας πνευματικός αγώνας κι η προσπάθεια να οικοδομήσουμε μια ουσιαστική σχέση με τον Σωτήρα Χριστό.

Στο τέλος ευχήθηκε ευλογημένα και άγια Χριστούγεννα, με τον τρόπο που εμείς οι Ορθόδοξοι ξέρουμε να τα γιορτάζουμε.

Κατά την έξοδο του Σεβασμιωτάτου από το Ναό παιδιά τα οποία τηρούν το χριστουγεννιάτικο έθιμο της Πατρίδας μας και από νωρίς το πρωί γυρνούν τις γειτονιές και τα σπίτια, έψαλλαν τα κάλαντα.