Ο Σεβασμιώτατος στην άφιξη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου και των Εκπροσώπων των Εκκλησιών στην Αθήνα

Στην Αθήνα αφίχθη το μεσημέρι της Τρίτης 10 Οκτωβρίου, ο Οικουμενικός  Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, κατόπιν προσκλήσεως της Ιεράς Συνόδου και του Προέδρου Αυτής, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, για να παραστεί στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, που διοργανώνεται με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών του περιοδικού Θεολογία.

Τον Παναγιώτατο και τη Συνοδεία του υποδέχθηκαν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» -με τη συνοδεία αγήματος της Αερονομίας της Πολεμικής Αεροπορίας- τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Μητροπολίτες Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων και Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ο Γενικός Διευθυντής της Ε.Μ.Υ.Ε.Ε. και Γραμματέας της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, ο Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής Εκπροσωπήσεως του Γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, και εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μετά την απόδοση τιμών, κατευθύνθηκαν στην αίθουσα επισήμων του Αεροδρομίου, όπου ακολούθησε σύντομη συζήτηση με τον Υπουργό και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής. Αναφέρθηκαν στα θέματα του Συνεδρίου και ο Παναγιώτατος εξέφρασε τη χαρά του, που βρίσκεται στην Αθήνα με αφορμή τη διεξαγωγή του Συνεδρίου. Παράλληλα, εξέφρασε την αγωνία του για τους πολέμους που πλήττουν την ανθρωπότητα.

Το πρωί της Τρίτης αφίχθη στην Αθήνα οδικώς ο Εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Σερβίας Μητροπολίτης Μπρανιτσέβου κ. Ιγνάτιος.

Επίσης, το πρωί αφίχθησαν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι Εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Αντιοχείας, Επίσκοπος Σελευκείας κ. Ρωμανός και Μητροπολίτης Χαλεπίου κ. Εφραίμ. Τους υποδέχθηκαν οι Μητροπολίτες Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος και ο κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας. Κατά την παραμονή τους στην αίθουσα επισήμων του Αεροδρομίου, αναφέρθηκαν στις εργασίες του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, ενώ συζήτησαν και για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή τους.

Το απόγευμα της Τρίτης έφτασε στην Αθήνα ο Αρχιεπίσκοπος της Αυτόνομης Εκκλησίας της Φιλλανδίας, Αρχιεπίσκοπος Ελσιγκίου και πάσης Φιλλανδίας κ. Λέων, τον οποίο υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.

Επίσης, το απόγευμα της Τρίτης έφτασε οδικώς στην Αθήνα και ένας εκ των εκπροσώπων της Εκκλησίας της Βουλγαρίας Επίσκοπος Λευκουπόλεως κ. Πολύκαρπος.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα διεξαχθούν από την 11η έως την 14η Οκτωβρίου 2023 στην Αθήνα, με κεντρικό θέμα: «Η ορθόδοξη Θεολογία εν πορεία στην “άυλη πραγματικότητα” της ύστερης νεωτερικότητας».

Η επίσημη έναρξη του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αθηνών στις 11 Οκτωβρίου 2023, ενώ οι λοιπές συνεδρίες (12-14 Οκτωβρίου 2023) θα λάβουν χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο χώρος του Μητροπολιτικού Ναού έχει ήδη διαμορφωθεί προκειμένου να υποδεχθεί τους 500 περίπου προσκεκλημένους.

Ήδη έχει δηλώσει την παρουσία της η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, πολλά μέλη της Κυβέρνησης, Γενικοί Γραμματείς και προσωπικότητες και, βεβαίως, τα μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κατά την υποδοχή τόσο της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπό την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, όσο και του Πατριαρχείου Αντιοχείας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, καθώς και για τις δράσεις της Ιεράς Μητροπόλεως για την ανακούφιση των πληγέντων. Δέχθηκε δε τις Θεοπειθείς ευχές του Παναγιωτάτου και των λοιπών Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών υπέρ ταχείας αποκαταστάσεως των ζημιών, ανέσεως των πλημμυροπαθών αδελφών και επιστροφής στην ειρηνική καθημερινότητα της Θεσσαλίας.