Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος επίτιμος Δημότης Λαρισαίων

«Την τιμή αυτή την αφιερώνω στους χιλιάδες Έλληνες της Αυστραλίας»!

Επίτιμος Δημότης Λαρισαίων ανακηρύχτηκε, σήμερα, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, εκφράζοντας την συγκίνησή του για την ύψιστη αυτή τιμή.

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης υποδέχθηκε στην είσοδο του Δημαρχείου τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο, τον οποίο συνόδευε ο Ποιμενάρχης μας κ.κ. Ιερώνυμος, και όλοι μαζί υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Λαρισαίων, εισήλθαν στο Δημοτικό Μέγαρο.

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτριος Τάχος ανέγνωσε την σχετική απόφαση περί της ανακηρύξεως του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας σε Επίτιμο Δημότη Λαρισαίων και ακολούθησε η ειδική τελετή.

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης στην προσφώνηση του αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το έργο του Αρχιεπισκόπου, ενώ τόνισε μεταξύ άλλων: «Η ανακήρυξη σας σήμερα ως επίτιμου Δημότη Λάρισας είναι μια ύψιστη τιμή για την πόλη μας. Δεν είναι μόνο η αναγνώριση του θεάρεστου έργου σας, δεν είναι απλώς η επιβράβευση μιας λαμπρής πορείας στους κόλπους της Εκκλησίας, για την οποία είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι θα είναι περισσότερο λαμπρή στο μέλλον.  Είναι κυρίως ένας ισχυρός πνευματικός δεσμός που συνδέει τη Λάρισα με την Αυστραλία, με την ομογένεια και  την Αρχιεπισκοπή. Ένας δεσμός ικανός να συγκινήσει και να εμπνεύσει και τις δύο πλευρές σε μια καινούρια πορεία κατανόησης, συνεργασίας και προσφοράς. Ένας δεσμός που μειώνει τις αποστάσεις, προτάσσει την παράδοση ως φάρο για τις μελλοντικές προκλήσεις και απελευθερώνει το πνεύμα της ανιδιοτελούς προσφοράς».

Ο κ. Δήμαρχος προτού απονείμει την ύψιστη τιμή στον Αρχιεπίσκοπο, έκλεισε την ομιλία του λέγοντας τα εξής: «…Είναι σημαντική αυτή η στιγμή για τη Λάρισα. Γιατί υποδέχεται μια διεθνή προσωπικότητα με κύρος και αναγνώριση, έναν Λαρισαίο του κόσμου που με το παράδειγμα του αποδεικνύει πως αυτή η πόλη είναι εξίσου φιλόξενη και ανοιχτή, όσο η αγκαλιά της Ορθοδοξίας για τους ανθρώπους όλου του κόσμου».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος αποδεχόμενος την υψίστη τιμή, έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι η απόφαση για την ανακήρυξή του ως Επίτιμου Δημότη Λαρισαίων ήταν ομόφωνη από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, ενώ σημείωσε: «…αισθάνομαι, επιτρέψτε μου να πω, διπλά και πολλαπλά συγκινημένος και χαρούμενος, διότι οι δεσμοί μου με την πόλη της Λαρίσης είναι παλαιοί και στενοί. Έχω την τύχη να συνδέομαι με ανθρώπους που κατοικούν σε τούτον τον ευλογημένο τόπο, κατά σάρκα συγγενείς μου και φίλους, αλλά και από ετών είχα την τύχη να διδάξω το μάθημα της βιοηθικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και να συνδεθώ ακόμη στενότερα με το κοινωνικό, επιστημονικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της Λάρισας και να διαπιστώσω ότι είναι μία πόλη ζωντανή, ακμάζουσα, με ανοικτούς ορίζοντες και προοπτικές που προοιωνίζονται ένα ελπιδοφόρο μέλλον μέσα στις προκλήσεις που ο 21ος αι. έχει φέρει στο παγκόσμιο προσκήνιο και, ασφαλώς, και στην πατρίδα μας».

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος έκανε έναν όμορφο παραλληλισμό για την πόλη της Λάρισας και τον τόπο όπου Εκείνος διακονεί, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Δεν επιθυμώ να μακρυγορήσω και να κουράσω με τα λόγια μου την αγάπη σας, παρακαλώ μόνο να μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε μία μόνο πτυχή του χαρακτήρος της πόλης των Λαρισαίων, η οποία χαρακτηρίζει και τον τόπο που διακονώ, την μακρυνή Αυστραλία. Βεβαίως, όπως όλοι γνωρίζετε, η μεγάλη Αυστραλιανή Ήπειρος βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο και σε τίποτα δεν ομοιάζει με τον τόπο σας παραταύτα, θα έλεγα ότι μοιράζεται ένα κοινό στοιχείο ταυτότητας. Είναι και η Αυστραλία ένα σταυροδρόμι λαών, πολιτισμών, θρησκειών και ιδεών, τα οποία αλληλεπιδρούν, κάποτε συγκρούονται, άλλοτε γονιμοποιούν το ένα το άλλο και, μέσα από μακρόχρονες και περίπλοκες διαδικασίες και ζυμώσεις, συνυφαίνουν, τελικώς, το σύγχρονο πρόσωπο της αυστραλιανής ιδιοπροσωπίας και της ανθρωπογεωγραφίας στους Αντίποδες.

Με ένα αντίστοιχο τρόπο, αλλά ασφαλώς σε μία άλλη κλίμακα, των αναλογιών και των αποστάσεων τηρουμένων, η πόλη της Λαρίσης και η ευρύτερη περιοχή στην ιστορική της περιπλάνηση, η οποία μετράται σε χιλιετίες, γίνεται ένας κόμβος, όπου οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους, η ευημερία και η οπισθοδρόμηση, η ευτυχία και οι επιφορές του βίου, οι αρετές και τα προτερήματα, αλλά και τα πάθη και τα λάθη, τα πολιτιστικά ρεύματα και οι θρησκευτικές παραδόσεις μέσα από την αέναη ώσμωση και με μία περίεργη σχέση, αλληλεπίδρασης, αλληλοεξάρτησης και αλληλοσυγκρουόμενων διεκδικήσεων και συμφερόντων, διαμορφώνουν το υφάδι και το στημόνι, το οποίο κατόπιν ο αργαλειός της ιστορίας θα το υφάνει σ᾽ ένα πολύχρωμο και δαιδαλώδες τεχνούργημα.

Επιπλέον επιτρέψτε μου να τονίσω ότι τόσο η Λάρισα όσο και η Αυστραλία, έγιναν λιμάνια και καταφύγια για τους πρόσφυγες από τις αλησμόνητες Πατρίδες σε ιστορικές περιόδους αιματηρές και ερεβώδεις. Οι πρόσφυγες είναι τα αποδημητικά εκείνα πουλιά, που εκδιώχθηκαν από τις προαιώνιες πατρογονικές τους εστίες και μέσα στη θύελλα και τον κατακλυσμό βρήκαν καταφύγιο σε διάφορους τόπους. Ανάμεσά τους και η φιλόξενη Λάρισα, που είχε ήδη βιώσει στη σάρκα της, πολλαπλώς, τον πόνο και τα βάσανα από το ξίφος των κατακτητών και μπορούσε να νιώσει το άλγος της προσφυγιάς και τον πόνο των ξενιτεμένων. Έτσι, λοιπόν, τα τέκνα αυτά της Ρωμιοσύνης και του Πατριαρχείου μας, εδώ στον Θεσσαλικό κάμπο, ριζοβόλησαν και πρόκοψαν και αντάμα με το ντόπιο προγενέστερο στοιχείο, συνδιαμόρφωσαν τη σύγχρονη όψη της πόλης».

Περαίνοντας τον λόγο του ο Αρχιεπίσκοπος απευθύνθηκε με θερμούς λόγους προς το πρόσωπο του Δημάρχου Λαρισαίων λέγοντας: «Καρδιακώς ευχαριστώ τον Εξοχώτατο Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη, ο οποίος είχε την ευγένεια να εισηγηθεί με θερμούς λόγους την ανακήρυξη της ελαχιστότητός μου σε επίτιμο Δημότη της περιώνυμης και ιστορικής πόλεως της Λαρίσης, καθώς και άπαντα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την ευμενή αποδοχή της προτάσεως αυτής… Η πόλη σας ευμοίρησε να έχει σειρά σπουδαίων Δημάρχων με τελευταίο τον νυν Δήμαρχο κ. Απόστολο Καλογιάννη – αξιόλογο επιστήμονα, θαυμάσιο οικογενειάρχη και γνήσιο αγωνιστή της δημοκρατίας, ο οποίος με τη βοήθεια των συνεργατών του, με υψηλό αίσθημα καθήκοντος, καινοτόμες ιδέες, βαθιά γνώση, εμπειρία, στενή συνεργασία με τους υπολοίπους φορείς της πόλης και την Τοπική Εκκλησία, εργάζεται με σύνεση και αποφασιστικότητα για να παραδώσει στους επιγενομένους μία σύγχρονη πόλη, έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος».

Στην επίσημη τελετή παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερώνυμος και όλοι οι Πολιτικοί και Στρατιωτικοί Άρχοντες της Περιφέρειας και της Πόλεως μας, Ακαδημαϊκοί Καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εκεί όπου δίδαξε ως επισκέπτης Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Λαρίσης  ο Αρχιεπίσκοπος πριν την προαγωγή του σε Επίσκοπο Χριστουπόλεως, συγγενείς του από τη Λάρισα και την Κρήτη και πλήθος κόσμου.