Νέα :: ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΔΑΥΙΔ:Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ! – ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΑΡΙΣΑΣ

Αρχική Σελίδα>Νέα>ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΔΑΥΙΔ:Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ! Νέα ιστότοπου

Προσθέθηκε στις: 06/04/2012 ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΔΑΥΙΔ:Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ!

 

ΕΝΑΣ ΑΓΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ!

 

 

 

 « Ο αξέχαστος και αλησμόνητος Γέροντας του Οσίου Δαϋίδ, π. Κύριλλος, ο απλούς και ταπεινός τη καρδία »

 

 Την ημέρα του Ακαθίστου Ύμνου, Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012 ανεχώρησε για τους Ουρανούς, ένας ευλογημένος άνθρωπος του Θεού, ο πολυσέβαστος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Οσίου Δαυίδ, αείμνηστος Αρχιμανδρίτης π.Κύριλλος, αφήνοντας αγαθή ανάμνηση εναρέτου και στοργικού πνευματικού πατρός, τόσο στην μοναστική αδελφότητα του Οσίου Δαϋίδ, όσο και στα πολυπληθή πνευματικά του παιδιά.

 

Διάδοχος και πνευματικό παιδί του μακαριστού Αγίου Γέροντος Ιακώβου, του Τσαλίκη, έζησαν την εν Χριστώ αγία βιοτή μέσα στην ευλογημένη ιερά μάνδρα της Λίμνης της Ευβοίας και κατηύθυναν τον λαό του Θεού στην πραγματική μετάνοια και την σωτηρία.

 

Το ευλογημένο Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, συνέχιζε να βαδίζει στο δρόμο που χάραξε ο Όσιος  Δαϋίδ και είναι αλήθεια πως και επί ημερών του αγίου Καθηγουμένου Κυρίλλου παρέμεινε κυψέλη πνευματική αλλά και πανεπιστήμιο ταπεινώσεως, καλοσύνης, πραότητος, υπομονής, αγάπης ειλικρινούς και πολλών ακόμη θεοποιών αρετών.

 

Ο Γέροντας Κύριλλος, κατά την ταπεινή μου άποψη υπήρξε ένας σπάνιος άνθρωπος, προικισμένος με πολλά χαρίσματα από τον Θεό που τα καλλιεργούσε διαρκώς προς δόξαν του Αγίου Θεού, είχε έμφυτη την αγαθότητα και την καλοσύνη στην καρδία του, η δε ταπείνωση του και το άδολο του χαρακτήρος του συγκινούσαν κάθε άνθρωπο που έφτανε κοντά του προκειμένου να αναπαυθεί, να παρηγορηθεί και να ωφεληθεί.

 

Τον γνώρισα φοιτητής, λίγο μετά από την κοίμηση του Γέροντος Ιακώβου σε μία πνευματική εξόρμηση της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Σαλαμίνος και κατάλαβα την στιγμή αυτή πως συνήντησα άνθρωπον εν Χριστώ, έναν αγαθό λεϋίτη, που αγωνιούσε για την πορεία των νέων παιδιών και εκδαπανούσε ολόκληρη την καρδιά του στο έργο της σωτηρίας των ανθρώπων.

 

Ευτύχησα στην συνέχεια να τον γνωρίσω εκ του σύνεγγυς τόσο κατά τις επισκέψεις του στην Λάρισα αφού μας ένωνε ο κοινός μας Προστάτης Όσιος Δαϋίδ, που χειροτονήθηκε Διάκονος στο Μοναστήρι του Στομίου, όσο και κατά τις δικές μας συχνές επισκέψεις με το Γραφείο Νεότητος της Μητροπόλεώς μας στο μοναστήρι του, που καταφθάναμε εκεί, πνευματικά διψασμένοι, αναζητώντας την ευλογία του Οσίου και τις πάντοτε διακριτικές, χρήσιμες και επίκαιρες συμβουλές του αγίου Καθηγουμένου Κυρίλλου.

 

Κανείς ωστόσο δεν ξέρει ποιες είναι οι βουλές του Υψίστου.Τους τελευταίους τρεις μήνες ο Θεός ηθέλησε να νοσηλευτεί ο άγιος Γέροντας κοντά μας, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, κάτω από την σκέπη του Πολιούχου μας Αγίου Αχιλλίου και μάλιστα πολύ ασθενής, με ιδιαίτερα βεβαρυμένη την υγεία του και αξιωθήκαμε πολλές φορές να θαυμάσουμε το ψυχικό μεγαλείο του εναρέτου Πατρός, που διαρκώς ό,τι και εάν υπέμεινε, εδόξαζε τον Θεό και ποτέ του δεν εγόγγυζε για τίποτε.

 

Πολλές φορές τον επισκεφθήκαμε με τον Σεβασμιώτατο στην κλίνη του και η χαρά του ήταν πολύ μεγάλη. Έβαζε μετάνοια από το κρεβάτι του πόνου και φιλούσε το χέρι του Σεβασμιωτάτου, ενώ συζητούσαν ώρες του Θεού για πολλά θέματα και προβλήματα των καιρών μας, τα οποία στην συνέχεια ο Γέροντας τα μετέτρεπε σε προσευχή και ικεσία προς τον Άγιο Θεό.

 

Ενθυμούμαι ένα βράδυ, πλησίαζαν μεσάνυχτα και ο Γέροντας αν και η υγεία του επιβαρυνόταν, μου έσφιξε το χέρι και μου είπε: Γιατί παιδί μου, τόσος πόλεμος στην Εκκλησία; Ήταν η ημέρα που προφυλακίσθηκε ο Γέροντας Εφραίμ της Βατοπεδίου κι ο π.Κύριλλος πονούσε και έκλαιε. Στέφανο παιδί μου θα λάβει από τον Θεό, να μαθαίνεις τα νέα του και να προσεύχεσθε έντονα για τον Γέροντα Εφραίμ!

 

 Ανήμερα πάλι της εορτής του στις 18 Ιανουαρίου πήγαμε μαζί με τον Σεβασμιώτατο και τους πατέρες στο δωμάτιο του Νοσοκομείου, που οι καλοί και πιστοί πατέρες του, ο π. Γαβριήλ και ο π. Νεόφυτος το είχαν μετατρέψει σε ιερό κελλίον και θυσιαστικά τον διακονούσαν και του ψάλλαμε ύμνους εορτίους και η χαρά του ήταν τόση, που συνεχώς συγκινείτο, μας ευλογούσε και μας ευχαριστούσε.Ο κόσμος περίμενε ουρές έξω από το δωμάτιο να δει τον Γέροντα και να πάρει τη ευχή του αλλά και να προσκυνήσει την ιερά και χαριτόβρυτη αγία δεξιά του Οσίου Δαϋίδ, που την είχε συνεχώς στο προσκεφάλι του.

 

Λίγο προτού αναχωρήσει για το Ναυτικό Νοσοκομείο των Αθηνών του εμφανίσθηκε στην Λάρισα ο ίδιος ο Όσιος Δαϋίδ, με την επιβλητική μορφή του και εν παρησία του είπε να ετοιμάζεται για την βασιλεία των Ουρανών, για το μεγάλο και αιώνιο ταξίδι προς την αιώνιο ζωή! Η συγκίνησή του ήταν τόσο μεγάλη που εδόξαζε τον Θεό και ευγνωμονούσε τον Προστάτη του Όσιο γι‘ αυτήν την τελευταία τόσο ζωντανή αποκάλυψή αλλά και Θαυματουργική φανέρωσή του.

 

Άξιοι πολλών κατά Θεόν επαίνων είναι τόσο οι καλοί και ενάρετοι πατέρες της Ιεράς Μονής που με την καρδιά τους και χωρίς κανέναν γογγυσμό διηκόνησαν αυτόν τον πολύτιμο θησαυρό, τον άγιο Γέροντά τους στα πολλά παθήματά του, όσο και τα πιστά πνευματικά του παιδιά από την Λάρισα, που πολλές θυσίες έκαναν όλο αυτό τον καιρό, προκειμένου να υπηρετήσουν τον Γέροντα Κύριλλο και την συνοδεία του στην μακρά αυτή περίοδο της ασθενείας του, που διήρκησε πολλούς μήνες και που οι ίδιοι είχαν αυτήν την μοναδική ευκαιρία ν αντιπροσφέρουν λίγα από τα πολλά που τους προσέφερε ο αγιασμένος και σταυρωμένος από το βάρος της ασθενείας Γέροντά τους.

 

Παρακαλώ Πολυσέβαστε Άγιε Γέροντα, π.Κύριλλε εύχου και τώρα από την εν Ουρανοίς Θριαμβεύουσα Εκκλησία υπέρ των τέκνων σου, που τόσο πολύ σε αγάπησαν και τόσο πολύ τους ευεργέτησες με το πέρασμά σου από τούτο τον κόσμο.

 

Και εύχου και για μας τους ελαχίστους που μας αγάπησες και ενδιαφέρθηκες πολύ για την πνευματική και ψυχική μας ωφέλεια, στείλε μας τις ευχές σου και την ευλογία σου από το Ουράνιο Θυσιαστήριο για το οποίο τόσο αγωνίστηκες, εκδαπανώντας όλο σου τον βίο  και τέλος στείλε την συμπάθεια σου και την πατρική σου ευχή  για τους ασθενείς μας, που καθημερινά βάλλονται και κινδυνεύουν.

 

 Είμαστε πλέον βέβαιοι, ότι άλλον έναν θερμότατο πρεσβευτή αποκτήσαμε στον Ουρανό, που θα δέεται για την πνευματική μας τελείωση, για την θεραπεία των πολλών ασθενειών και των τραυμάτων μας και σίγουρα για την σωτηρία μας και τον αγιασμό μας!Αμήν

 

  Την ευχή σου, Άγιε Γέροντα!

π.Αχίλλιος

 

 

 

 

Εγγραφείτε για τα για ενημερωτικά δελτία μας(newsletters)!

Newsletters Απλό κείμενοHTML Μήνυμα e-mail  

Προβολή όλων

 

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος του περιοδικού ΤΑΛΑΝΤΟ

 

 

Ευαγές Ίδρυμα “Ο Επιούσιος” Συσσίτια απόρων της Ι.Μ. Λαρίσης & Τυρνάβου