ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΗ ΜΑΣ ΚΥΡΟ ΙΓΝΑΤΙΟ

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΣΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΗ ΜΑΣ ΚΥΡΟ ΙΓΝΑΤΙΟ

Όπως οι ιερείς της πόλης μας έτσι και οι ιεροψάλτες, ως κατώτεροι διάκονοι των ιερών ναών,  εκφράζουν τις ευχαριστίες τους για την αγαστή συνεργασία με τον μακαριστό ποιμενάρχη μας κατά τη διάρκεια της αντικειμενικά εντυπωσιακής πορείας του συλλόγου ιεροψαλτών Λάρισας «Κοσμάς ο Μελωδός», ο οποίος άφησε διαχρονικά το στίγμα του στα θρησκευτικά, πολιτιστικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά δρώμενα της πόλης μας. Ως μνημόσυνο για την όμορφη μέχρι τέλους συνεργασία μας καλό θα ήταν να θυμηθούμε μερικά από τα παρελθόντα πεπραγμένα με την ευχή να αποτελέσει αυτό απαρχή για τη συγκρότηση των ιεροψαλτών σε ένα «σώμα» που τόσο πολύ χρειάζεται η πόλη μας αφού οι εντυπωσιακές κινήσεις του συλλόγου αποτέλεσαν οδοδείκτη για πολλούς συλλόγους και ενώσεις ιεροψαλτών σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Η απόκτηση τμήματος ως έδρα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας το οποίο εγκαινίασε ο μακαριστός ποιμενάρχης μας και με τις ευχές του πρώην προέδρου κ. Παπαθεοδώρου, της διευθύντριας κ. Παπαδοπούλου, των μελών της επιτροπής καθώς και των εθελοντών και εθελοντριών της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λάρισας όσον αφορά την κατασκευή ειδικών ραφιών στον χώρο της βιβλιοθήκης από τον σύλλογό μας για να την εμπλουτίσουμε με πολλά βιβλία βυζαντινής μουσικής, λειτουργικά βιβλία και βιβλία ακολουθιών τα οποία αποτελούν πολύτιμο υλικό όχι μόνο για τους ιεροψάλτες ή ανθρώπους που ασχολούνται με αυτό το είδος της μουσικής μας παράδοσης αλλά και για όλους τους συμπολίτες μας, ήταν, είναι και θα είναι διαχρονικά ορόσημο τεράστιας επιτυχίας ως αποτέλεσμα των πολλών και μεγάλων προσπαθειών όλων μας. 

Οι προσκλήσεις στην αίθουσα του επιουσίου στον χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως για να συζητήσουμε διάφορα θέματα που αφορούν τους ιεροψάλτες ήταν επίσης κίνηση συμπαράστασης και αλληλεγγύης με σκοπό την αναβάθμιση του διακονήματός μας. Υπήρξε βελτίωση σε σχέση με τα παρελθόντα έτη στη συνεργασία με τους ιερείς μας, στη μεταξύ μας συνεργασία, στη συνεργασία μας με τους εκκλησιαστικούς επιτρόπους. Εργαστήκαμε όσο μπορούσαμε για την πρόοδο και την ενότητα μας. Με σύνεση ακούγαμε προτάσεις, ιδέες, σκέψεις όλων.

Ευχαριστίες προς τον Σεβασμιώτατο για τη δημιουργία ραδιοφωνικής εκπομπής στον ραδιοφωνικό σταθμό της μητροπόλεώς μας με την ονομασία «Ιεροψαλτικό Βήμα» την οποία συντόνιζε ο έγκριτος δημοσιογράφος κ. Γεώργιος Ρούστας που γνώρισε μεγάλη επιτυχία λόγω της ακροαματικότητας και των μεγάλων ονομάτων που «παρήλασαν» από τα ερτζιανά κύματα: Χαρίλαος Ταλιαδώρος, Θεόδωρος Βασιλικός, Γεώργιος Χατζηχρόνογλου, Δημοσθένης Παϊκόπουλος, Φώτιος Κετσεντζής, Χάρης και Γρηγόριος Νταραβάνογλου και πολλοί άλλοι οι οποίοι παρέθεσαν τις απόψεις τους και τις γνώσεις τους στις συνεντεύξεις τους.   

Δημιουργία ιστοσελίδας με πονήματα συγγραφέων της Εκκλησίας μας, Μηναία, Παρακλητική, Ωρολόγιον, Μέγα Ψαλτήριον κ.α., ήταν και αυτή μία κίνηση για την εξυπηρέτηση του κάθε ενδιαφερομένου.

Αθλητικές εκδηλώσεις, χορωδιακές εκδηλώσεις, συναντήσεις μελών με σκοπό και γνώμονα την πρόοδο του ιεροψαλτικού μας χώρου.

Αποστολή βοήθειας στην πρεσβεία της Νοτίου Αφρικής, στους πληγέντες της Ινδονησίας, σε αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας κ.α. ήταν μέρος του φιλανθρωπικού μας έργου.

Με τον μακαριστό Μητροπολίτη μας είχαμε συζητήσει και αποφασίσει να υλοποιήσουμε πολλά ακόμη. Τον ευχαριστούμε που μας βοήθησε στην ενεργοποίηση του Συλλόγου μας.  Ήταν δίπλα μας και στις επιτυχίες και χαρές μας και στη λύπη και στενοχώρια μας όταν υπήρχαν κινήσεις ατομικού και όχι γενικού συμφέροντος. Ήθελε να είμαστε μία ενωμένη ομάδα ιεροψαλτών με κοινό όραμα και όλοι μαζί να προχωρούμε μπροστά εξαλείφοντας δυσκολίες με αγαστή συνεργασία μεταξύ μας και με αγάπη και καλό λογισμό χωρίς ζηλοτυπίες και εγωισμούς. 

Σας ζητούμε συγνώμη αν δεν καταφέραμε αυτά που προγραμματίσαμε. Προσπαθήσαμε όμως. Σας δίνουμε τον λόγο μας ότι θα τελειοποιήσουμε με όση δύναμη έχει ο καθένας μας όλα όσα πρεσβεύατε συζητώντας τα για ώρες. Ακόμη και στο κρεβάτι του πόνου. Με αγάπη εκφράσατε και τις ευχαριστίες σας και τα παράπονά σας για τα πεπραγμένα μας. Ζήτησα συγνώμη εκ μέρους όλων μας για όλα όσα πράξαμε, παρελθόντα και παρόντα, τα οποία σας έφεραν σε δύσκολη θέση. Σας ανέφερα αυτά τα οποία θα πραγματοποιήσουμε εν ευθέτω χρόνο για να μην ξαναζήσουμε κάμψεις χρονικές ή απενεργοποιήσεις ή βαλτώσεις προσπαθειών. «Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος σήμερα» μου είπατε. «Το Άγιο Πνεύμα να σε καθοδηγεί για να υλοποιήσεις με αγάπη όσα επιθυμείς συλλογικά και ατομικά. Θα έρθουν δοκιμασίες πολλές και δύσκολα θέματα, παιδί μου. Θα τα καταφέρεις εσύ». Με ασπασμό αγάπης και εναγκαλισμό ως απάντησή σας και με δάκρυα στα μάτια ψελλίσατε λόγους αγάπης και υπομονής. Ο τελευταίος σας λόγος ήταν για αγάπη και υπομονή μεταξύ μας. Αυτό ευχόμαστε δια υμάς και ημάς.

Γνωστοποιώντας μερικά από τα κοινά μας σχέδια με τον Σεβασμιώτατο, τα οποία αποτελούν και στόχο μας στο μέλλον ήταν η απόκτηση αριθμού φορολογικού μητρώου μετά από την κοινή συμφωνία μας στη συγγραφή του καταστατικού του συλλόγου μας. Δύσκολο μεν αλλά όχι ακατόρθωτο. Πρωτοπόρο και μοναδικό καταστατικό, οδηγό για όλους τους Συλλόγους πανελληνίως διότι θα έθετε τέλος στην αγωνία πλείστων ιεροψαλτών μας με την άμεση τακτοποίηση όλων γενικά των θεμάτων. Απόκτηση αμέσως μετά τα ανωτέρω, μίας στέγης για τη λειτουργία του συλλόγου μας. Δημιουργία Ι.Ε.Κ. για επαγγελματική αποκατάσταση με πολλές ειδικότητες μαζί με την Ιερά Μητρόπολή μας. Δημιουργία παιδικού σταθμού και σχολείου εκμάθησης της αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Άμεση και αγαστή συνεργασία με τη σχολή που δημιούργησε ο σύλλογός μας, τη σχολή του Αγίου Αχιλλίου και την επιμελείται η Ιερά μας Μητρόπολη. Ανάκτηση πόρων για τους απόρους ιεροψάλτες και όχι μόνο. Υπάρχουν και δύο μεγάλα θέματα για τα οποία σε συμφωνία με το Υπουργείο Οικονομικών θα βρούμε λύση κοινή και διαχρονική για όλους τους ιεροψάλτες ανά την Ελλάδα. Χαρά εξέφρασε ο Μητροπολίτης όταν του γνωστοποίησα ότι το ταμείο μας δεν έχει απόκλιση ούτε στο ποσό του ενός ευρώ. Ότι παρελήφθη από τους προκατόχους μας, αυτό ακριβώς διατηρήσαμε. Εννοείτε ότι όλα τα έξοδα όλων των ετών ακόμα και για την πολυδάπανη κατασκευή των ραφιών στο αναγνωστήριό μας εντός βιβλιοθήκης ήταν δικά μας έξοδα. Αυτός είναι και ο ρόλος ενός προέδρου που αγαπά τον σύλλογό του. Να καλύπτει όσο είναι δυνατόν τα πάντα με δικά του έξοδα. Αυτά παραθέτω ως σκέψεις. Ελπίζω να υλοποιηθούν συντόμως όλα αυτά και αποχωρώντας ως πρόεδρος, αλλά μένοντας απλά ως μέλος, πάντα βοηθός και αρωγός της εκάστοτε διοίκησης. Ευχαριστώ τον μακαριστό ποιμενάρχη μας για ό,τι έχουμε κάνει από κοινού μαζί, για όσα σχεδιάσαμε να κάνουμε και για τους κοινούς μας στόχους. Ευχαριστώ τους ιερείς της πόλεώς μας για την αγαστή συνεργασία μας. Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους μου για τη συνεργασία μας  και στις χαρές και στις λύπες. Με αγάπη θα σκέφτομαι όσα περάσαμε μαζί. Τους ζητώ συγνώμη αν του λύπησα άθελά μου. Τους υπόσχομαι ότι όπως έκανα πάντα, θα κάνω τα πάντα για καινοτόμες ιδέες και λύσεις. Ήδη υλοποιούμε μία από αυτές. Καλή επιτυχία στη νέα διοίκηση που θα εκλεγεί αμέσως μετά την εκλογή του νέου Μητροπολίτη της πόλεώς μας.

Αιωνία σας η μνήμη Αξιομακάριστε και Αείμνηστε Σεβασμιώτατε.

Καλόν Παράδεισο.