ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ Ο ΤΟΜΟΣ-ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΗΣ Ι.Μ.ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΑΓΙΑΣ

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ

ΚΑΛΑΙΣΘΗΤΟΥ ΤΟΜΟΥ

ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ

ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΑΓΙΑΣ

ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ

Με μεγάλη την συμμετοχή πιστών ανθρώπων παρουσιάστηκε το καλαίσθητο φωτογραφικό λεύκωμα της  Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς, το βράδυ της Τρίτης 12 Απριλίου 2016 στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα.

Πρόκειται για μια συνολική φωτογραφική αποτύπωση της δουλειάς που έγινε για την αποκατάσταση του Καθολικού της Μονής, του Πύργου και  της Τράπεζας, αλλά και της συντήρησης των τοιχογραφιών. Το φωτογραφικό υλικό κοσμεί πλέον ένα μοναδικό τόμο – λεύκωμα των εκδόσεων «Μίλητος»  για τον οποίο μίλησαν η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, Αρχαιολόγος κ.Σταυρούλα Σδρόλια και ο εικαστικός Χρήστος Παπανικολάου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν τόσο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.Ιγνάτιος, όσο και  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιγνάτιος. Οι δύο Ιεράρχες έκαναν λόγο για ένα θαυμάσιο Μοναστήρι, που και σήμερα ακόμη δεν παύει να λειτουργεί ως πνεύμονας ολοκλήρου της περιοχής και επιστηριγμός των ανθρώπων εκείνων που αναζητούν λίγη πνευματική δροσιά ώστε να ξεδιψάσουν τον πόθο της ψυχής τους, που δεν είναι άλλος από το να ενωθούν με τον άγιο Θεό, ενώ έκαναν λόγο και για την μοναστική αδελφότητα που διακονεί τα τελευταία χρόνια στην Ιερά Μονή και που θυσιαστικά υπηρετούν τις πολλαπλές πνευματικές ανάγκες των πιστών, κάτω από την πεπνυμένη καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος κ.Ιγνατίου  και την σοφή ποδηγεσία του λαμπρού Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής, Αρχιμανδρίτου π.Αιμιλιανού.

Η Μονή Αγίου Παντελεήμονος,  της οποίας το καθολικό είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου βρίσκεται έξω από την Αγιά, σε πλάτωμα του Κισσάβου, με θέα προς  το νότο.

Η αρχική φάση της μονής τοποθετείται στην τελευταία φάση του Βυζαντίου, όταν ακόμη η περιοχή του Κισσάβου ήταν γνωστή ώς Όρος των Κελλίων εξαιτίας του πλήθους των μοναστηριών και των ασκηταριών. Η Μονή γνώρισε μία μεγάλη περίοδο ακμής από τον 16ο αιώνα- που σύμφωνα με στοιχεία τοποθετείται η ολοκλήρωση του καθολικού, η κατασκευή του τέμπλου, οι πρώτες τοιχογραφίες, λίγα χρόνια αργότερα η τοιχογράφηση του  παρεκκλησίου του Πύργου  και η ζωγραφική της τράπεζας-μέχρι τον 19ο αιώνα.  Διαλύθηκε το 1881,όπως όλες οι μονές της Αγιάς, και υπέστη πολλές φθορές εξαιτίας της εγκατάλειψης. Κατοικήθηκε εκ νέου τη δεκαετία του 1980 οπότε ανακτίσθηκε η δυτική πτέρυγα.

 

Αποτελεί μοναδικό μνημείο και δεν είναι υπερβολή ο χαρακτηρισμός του ώς «ιστορικό και αρχαιολογικό κλέισμα της Αγιάς» αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Συντηρήθηκε πρόσφατα μετά από ένταξη στο ΕΣΠΑ, με την επιστασία της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, και αποκαταστάθηκε το Καθολικό, ο Πύργος , και η Τράπεζα με τις τοιχογραφίες.

Το αποτέλεσμα της εξαιρετικής δουλειάς που έγινε οδήγησε τους  πατέρες της μονής στην απόφαση να εκδοθεί τόμος-λεύκωμα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τον εικονογραφικό διάκοσμο του καθολικού, με κείμενα και λεζάντες.