ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΕΟΡΤΑΣΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΝ ΛΑΡΙΣΗ ΑΓΙΟΙ

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ

Η ΕΟΡΤΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΞΗ

ΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΕΝ ΛΑΡΙΣΗ ΑΓΙΩΝ

 

Μεγαλοπρεπώς και με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάσθηκαν οι τοπικοί άγιοι της Λαρισαϊκής Εκκλησίας στη κοινή σύναξη και εορτή τους το πρωτοκύριακο του Νοεμβρίου. Έτσι μετά την ημερίδα των Λαρισαϊκών αγιολογικών σπουδών που διεξήχθη στην Λάρισα από διακεκριμένους επιστήμονες και πολλές ακόμη πλούσιες λατρευτικές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα τις ημέρες αυτές στην τοπική Εκκλησία, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1η Νοεμβρίου 2014 το απόγευμα η πάνδημη υποδοχή των ιερών λειψάνων και της ιεράς και χαριτοβρύτου αγίας εικόνος της Παναγίας της Αρμενιώτισσας στον προαύλειο χώρο του μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Λαρίσης, παρισταμένων των ευλαβών ιερέων του Θεού του Υψίστου και σύμπαντος του ευσεβούς λαού.

Στον πανηγυρικό εσπερινό της ιεράς πανηγύρεως των εν Λαρίση διαλαμψάντων Αγίων χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος και έψαλλε πολυμελής χορός εκλεκτών Ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού και Διδασκάλου κ.Αθανασίου Παναγούλη. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Ιγνάτιος μίλησε πάνω στο θέμα «σκεύος εκλογής» και ανέφερε τον τρόπο με τον οποίο κατεστάθησαν οι άγιοι της Εκκλησίας μας σκεύη εκλογής του Θεού και δοχεία της χάριτός Του.

Την επομένη ημέρα, Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014 το πρωί, τελέσθηκε πανηγυρικό Αρχιερατικό συλλείτουργο, στον κατάμεστο από πιστούς χριστιανούς Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο οποίο προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ.Χαρίτων και συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλλων κ.Τιμόθεος και Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιγνάτιος, μαζί με πλειάδα ιερέων και με την συμμετοχή πολλών Ιεροψαλτών, αναγνωστών, μαθητών και ιεροπαίδων. Στο κήρυγμα του ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ.Τιμόθεος αναφέρθηκε στην ζέουσα πίστη των Αγίων και στο πώς Εκείνοι κατόρθωσαν να φτάσουν σε ύψη αγιότητος, δίδοντας καθημερινά την μαρτυρία της πίστεώς τους και βιώνοντας τον Χριστό σε κάθε έκφανση της επιγείου ζωής τους. Κάλεσε δε τους πιστούς να μείνουν εδραίοι και αμετακίνητοι στην Ορθόδοξη πίστη, που καθημερινά αναδεικνύει αγίους, οσίους και μάρτυρες!

Πολύ συγκινητική ήταν η παρουσία πολλών νέων ανθρώπων που περίμεναν αρκετή ώρα στην ουρά, προκειμένου να ασπασθούν τα ιερά λείψανα και την αγία εικόνα της Θεομήτορος, που ήλθε από το ευλογημένο χωριό του Αρμενίου για να στηρίξει και να ενδυναμώσει τις καρδιές των πιστών. Το απόγευμα της Κυριακής τελέσθηκαν ενώπιον των ιερών λειψάνων ο μεθέορτος εσπερινός των εν Λαρίση Αγίων και εψάλλησαν οι χαιρετισμοί τους, που είναι ποίημα, όπως και ολόκληρη η ασματική ακολουθία του φιλαγίου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ενώ όλοι οι ευλαβείς χριστιανοί συνέψαλλαν το απολυτίκιο των Αγίων και της Παναγίας της Αρμενιώτισσας, επικαλούμενοι την χάρη τους και την ευλογία τους!