ΜΕ ΒΟΥΒΗ ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΙΣΤΟΙ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΤΟΥΣ

 Με δάκρυα στα μάτια, συγκίνηση και θρησκευτική ευλάβεια η Λάρισα και το σύνολο σχεδόν της Ελλαδικής εκκλησίας αποχαιρέτησε τον μακαριστό Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνάτιο, το σκήνωμα του οποίου ετάφη πίσω από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης.

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, 40 και πλέον Μητροπολιτών, πολλών κληρικών, εκπροσώπων τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου που -παρά τις υψηλές θερμοκρασίες- γέμισε τον Άγιο Αχίλλιο και τον ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικά περιβάλλοντα χώρο, τελέσθηκε χθες το μεσημέρι η Εξόδιος Ακολουθία.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας, δίπλα από το ανοικτό φέρετρο του κυρού Ιγνατίου στέκονταν περίλυπα τα 3 του πνευματικά παιδιά, ο πρωτοσύγκελος π. Αχίλλιος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος π. Ιγνάτιος και ο διάκονος π. Μωυσής.

Στην πραότητα του χαρακτήρα του, στα αισθήματα αγάπης και αλληλεγγύης που έτρεφε για τον συνάνθρωπό του και στην εργατικότητά του αναφέρθηκαν οι εκλεκτοί ομιλητές στους επικήδειους λόγους που εξεφώνησαν.

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος

Με θερμά λόγια για τον μακαριστό Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνάτιο, μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος κατά την προσέλευσή του, λίγο πριν τις 11 π.μ. στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αχίλλιου. Όπως δήλωσε ο Μακαριώτατος «ο μακαριστός Ιγνάτιος υπήρξε ένα εκλεκτό μέλος της Εκκλησίας, συνετός, ουσιαστικός, βοήθησε το έργο της Εκκλησίας γενικότερα αλλά κι εδώ αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις παρά τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε. Ήταν από τους ιεράρχες που προσέφερε πολλά στο πέρασμα της ζωής του στην εκκλησία μας, ο Θεός να τον αναπαύσει.”

Αρχιγραμματέας Ιεράς Συνόδου κ. Κλήμης

Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης αναφέρθηκε αναλυτικά στη ζωή του Ιγνατίου, στα δύσκολα παιδικά χρόνια, μιλώντας για «στενή και τεθλιμμένη η οδός που βάδισε από τα παιδιά του χρόνια» αλλά και για τα όσα βίωσε κατά την επεισοδιακή ενθρόνισή του στη Λάρισα. «Ήταν ο μακροβιότερος Μητροπολίτης Λαρίσης την οποία υπηρέτησε για 24 συναπτά έτη, παρ’ όλες τις δυσκολίες από τη πρώτη μέρα. Με ιώβειο υπομονή αντεπεξήλθε σε όλες τις δυσκολίες. Οι δυσκολίες όμως υποχώρησαν υπό το κράτος της ακεραιότητας, της εργατικότητας, της προσφοράς, της σεμνότητας, της υπομονής και της πραότητάς του».

Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος

Στην πραότητα του χαρακτήρα και στην εργατικότητα του μακαριστού Ιγνατίου αναφέρθηκε στον λόγο του ο Τοποτηρητής, Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: Ὁ ἀείμνηστος Ἱεράρχης σφυρηλατήθηκε καθ᾿ ὅλη τή διάρκεια τῆς Ποιμαντορίας του ὡς σίδηρος ἐπί τοῦ ἄκμονος. Μέ ἄκρα ὑπομονή, μέ ἀπαράμιλλη καρτερία, μέ πρωτοφανῆ συγχωρητικότητα, μέ χριστομίμητο ταπείνωση, ἦρε τούς ποικίλους καί βαρυτάτους ὁμολογουμένως σταυρούς, τούς ὁποίους ὁ Ἅγιος Θεός, μέσα στήν παγγνωσία καί παναγαθότητά Του, ἔκρινε σκόπιμο νά τοῦ ἀναθέσει. Ἱλαρός, προσιτός, φιλότεκνος, ἐλεήμων, ἐπιεικής, ἄκακος, ἔθεσε κάτω ἀπό τήν σκέπη τῆς θερμῆς του ἀγάπης καί ἐντός τῆς πατρικῆς του καρδίας τούς πάντες ἀνεξαιρέτως. Διῆλθε ἐργαζόμενος τό ἔργο τοῦ Χριστοῦ ἀθόρυβα, δημιουργικά, ἀνεπίφθονα, μέ ὀρθόδοξο ἦθος, μέ σεμνότητα, μέ ἱεροπρέπεια. Προσέφερε μέ ἀφθονία στό ποίμνιό του τήν στερεά πνευματική τροφή τῆς Λατρείας καί τοῦ θείου λόγου, καί τήν ἔμπρακτη μαρτυρία τῆς ἀγάπης.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΕΠΙΚΗΔΕΙΟ ΛΟΓΟ

Πρωτοσύγκελος π. Αχίλλιος Τσούτσουρας

Εμφανώς συντετριμμένος ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου π. Αχίλλιος Τσούτσουρας, με δάκρυα στα μάτια μίλησε για την προσωπικότητα του πνευματικού του πατέρα και κυρίως στο πως πορεύθηκε στα πρώτα δύσκολα χρόνια της Διακονίας του: Ἡ ἑπόμενη ἡμέρα τῆς ἐκλογῆς του θὰ σημαδεύσει ὅλη τὴν ἀρχιερατική του ζωὴ καὶ δράση, καθὼς ὁ Ποιμενάρχης μας, κλήθηκε σὲ νέους ἀγῶνες, ξένους πρὸς τὸν ἴδιο, προκειμένου νὰ ἀποκαταστήσει τὶς πληγωμένες καρδιὲς τοῦ ποιμνίου του καὶ νὰ θεραπεύσει τὰ τραύματα τῶν μελῶν τῆς τοπικῆς Ἐκκλησίας. Θέτει ὁδηγὸ στὴν πολυποίκιλη πνευματική του δράση τὸν Προστάτη του Ἅγιο Ἀχίλλιο, συμβουλεύεται σὲ κάθε του βῆμα τὸν φωτισμένο πνευματικό του πατέρα καὶ ἀρχίζει ἀπὸ τὸ μηδὲν νὰ ἀναγεννᾶ σιγὰ-σιγὰ τὶς λαβωμένες καρδιὲς τῶν ἀνθρώπων καὶ νὰ στηρίζει καὶ νὰ καθοδηγεῖ τοὺς ἱερεῖς του. Σύνθημά του πρὸς τοὺς ἱερεῖς, ἀλλὰ καὶ τοὺς πιστοὺς ἦταν τὸ ἀποστολικό: « Ὅσο, παιδιά μου, ἐμεῖς ἀγωνιζόμαστε καὶ ἁγιαζόμαστε, τόσο περισσότερο ζοῦμε τὴν εἰρήνη τοῦ Θεοῦ καὶ μποροῦμε νὰ τὴν μεταδώσουμε καὶ στοὺς ἄλλους, ὁ ἀκατάστατος ἄνθρωπος δὲν μπορεῖ νὰ εἶναι εἰρηνικός, ἄλλωστε ὁ Θεός μας, εἶναι ὁ Θεὸς τῆς εἰρήνης καὶ ὄχι τοῦ μίσους καὶ τῆς ἀκαταστασίας». (Ολοκληρώνοντας τον λόγο του ο π. Αχίλλιος χειροκροτήθηκε θερμά από τον κόσμο).

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΕΠΙΚΗΔΕΙΟ ΛΟΓΟ

Περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Αγοραστός

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε στον επικήδειό του: Μου είναι δύσκολο να αποχαιρετήσω έναν άνθρωπο από τον οποίο άκουγα με μία σοφή απλότητα, χάρισμα που σπανίζει στους καιρούς της αυτάρκειας, γνώμες και συμβουλές οι οποίες όλες κατέτειναν στην αγάπη και την αλήθεια, όχι μόνο για τη μαρτυρία της Εκκλησίας, αλλά και ημών των πολιτικών. Γνώμονας του μακαριστού Ιγνατίου ο λαρισαϊκός λαός. Ο ίδιος ήταν άνθρωπος παραδοσιακός. Λιτός. Αντιλαμβανόταν την πορεία των καιρών. Ήθελε μία Εκκλησία πατριωτική».

Απευθυνόμενος δε προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο κ. Αγοραστός υποστήριξε: Μακαριώτατε, γνωρίζουμε ότι θα προσέξετε αυτήν τη Μητρόπολη, γιατί είναι από τις πλέον κομβικές και για την Εκκλησία της Ελλάδος και για την πατρίδα μας. Άλλωστε, στην Εκκλησία τα πρόσωπα υπηρετούν έναν κοινό σκοπό: και θρησκευτικό και πατριωτικό και κοινωνικό. Είμαστε βέβαιοι ότι θα κάνετε ό,τι πρέπει ώστε το έργο του μακαριστού Μητροπολίτη να έχει τη δέουσα συνέχεια».

Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης

Στον επικήδειο λόγο του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης αναφερόμενος στον μακαριστό Ιγνάτιο ανέφερε: Συνοδοιπόρος στα προβλήματα και στις δυσκολίες των εποχών, ο ακούραστος και αοίδιμος Ποιμενάρχης μας, στάθηκε δίπλαστην κοινωνία. Με το πλούσιο και δραστήριο έργο του που υλοποίησε μαζί με τους συνεργάτες του στην Μητρόπολη και το οποίο αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική παρακαταθήκη. Όσες φορές χρειάστηκε στάθηκε δίπλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις ανάγκες και τα προβλήματά της, επιδιώκοντας μέσα από την αγαστή συνεργασία, την πρόοδο και την ανάπτυξη. Άνθρωπος προσηνής, σεμνός, μειλίχιος, πράος κι ευγενικός, ευπρεπής και φωτισμένος, με αδιαμφισβήτητη παιδεία. Ευρυμαθής, με επιστημονική και συγγραφική δράση, είχε ένα μοναδικό τρόπο να συνδυάζει τη γνώση και τη σοφία με την απλότητα και την αγνότητα που συναντά κανείς σε ανθρώπους φωτισμένους και αφοσιωμένους».

Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Ισιδώρα Νάννου

Η δήμαρχος Σαλαμίνας (γενέτειρα πόλη του μακαριστού) Ισιδώρα Νάννου-Παπαθανασίου, με τρεμάμενη από συγκίνηση φωνή, θυμήθηκε την παρουσίαση, πριν από 6 μήνες στη Σαλαμίνα, του βιβλίου του κυρού Ιγνατίου «Σαν παραμύθι». «Η ημέρα αυτή θα μας μείνει αξέχαστη. Χιλιάδες Σαλαμίνιοι μέσα και έξω από την αίθουσα τελετών του Δημαρχείου, είχαν έρθει εκεί για να δουν, να φιλήσουν το χέρι του, να του πουν πόσο τον αγαπούν και να του καταθέσουν την ευγνωμοσύνη της ψυχής τους! Και εκείνος τρυφερός και στοργικός όπως πάντα, με το σώμα καταβεβλημένο και την ψυχή ολοφώτεινη, μας αγκάλιαζε όλους. Ήταν το κύκνειο άσμα του. Ήταν ο αποχαιρετισμός του προς την πατρίδα που αγάπησε και που μέσα από τα άρθρα του στο Τάλαντο, τη διαφήμισε ανά τον κόσμο! Οι Σαλαμίνιοι τα παιδιά σου, ενώνουμε τις προσευχές μας μαζί με τους Λαρισαίους, τα παιδιά σου, και τις στέλνουμε σαν θυμίαμα στον θρόνο του Θεού υπέρ αναπαύσεως της μακαρίας ψυχής σου».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΕΠΙΚΗΔΕΙΟ ΛΟΓΟ

Ο ενταφιασμός

Αμέσως μετά τους επικήδειους λόγους, εξήλθε το σκήνωμα του κυρού Ιγνατίου από τον Άγιο Αχίλλιο, εν μέσω χειροκροτημάτων από τον κόσμο και ξεκίνησε η λιτανευτική πομπή, συνοδεία των Φιλαρμονικών του Στρατού και του δήμου, στρατιωτικών αγημάτων, ενώ το σκήνωμα του μακαριστού συνόδευαν πρόσκοποι και γυναίκες του Λυκείου Ελληνίδων. Η πομπή μέσω της πλατείας Αλόγου, κάτω από τον Άγιο Αχίλλιο πορεύθηκε στην οδό Πολυκάρπου και κατέληξε όπισθεν του Μητροπολιτικού ναού, όπου και ενταφιάσθηκε μέσα σε κλίμα οδύνης και σπαραγμού, κυρίως από τους στενούς του συνεργάτες και συγγενείς. Ακούστηκαν χαιρετιστήριες βολές από τμήμα του Στρατού, ενώ οι καμπάνες δεν σταμάτησαν λεπτό να χτυπούν πένθιμα.

Στην τελετή της Εξοδίου Ακολουθίας παρέστησαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, οι βουλευτές κ. Παπαδόπουλος, Χαρακόπουλος, Κέλλας, Κατσαντώνης, Μπαργιώτας, όλοι οι δήμαρχοι του νομού, οι τοπικές ηγεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» Γ. Μιχαλόπουλος, ο νομικός σύμβουλος της Μητρόπολης και μέλος του Δ.Σ. της Ελευθερίας Κ. Ευθυμίου, ο διευθυντής σύνταξης της «Ε» Δημ. Χατζηευθυμίου, πρόεδροι συλλόγων και φορέων του νομού, κ.α.