Λαρίσης Ιερώνυμος: ”Μακάριοι οι μη ειδόντες και πιστεύσαντες”

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου και Τήνου κ. Δωροθέου Β’ εορτάσθηκε η ιερά μνήμη της Αγίας Οσιομάρτυρος Παρασκευής.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό, στον ομώνυμο Ιερό Ναό των Υστερνίων χοροστάτησε και κήρυξε τον θείον Λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος με τη συμμετοχή του Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Νήσου Τήνου Πρωτοπρ. Γεωργίου Φανερού, Ιερέων από τα γύρω χωριά και ευλαβών Χριστιανών ενοριτών των Υστερνίων και των γύρω χωρίων και παραθεριστών.

Την κυριώνυμο ημέρα ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερώνυμος ιερούργησε στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας όπου φυλάσσεται απότμημα εκ του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Παρασκευής με τη συμμετοχή Ιερέων εξ άλλων επαρχιών της Ελλάδος, των Ιερέων και Διακόνων του Πανιέρου Ναού και ευλαβών Χριστιανών.

Παίρνοντας αφορμή από τα θαύματα της σημερινής ευαγγελικής περικοπής, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερώνυμος, μίλησε για την έννοια του θαύματος, τονίζοντας το γεγονός ότι και ο Χριστός μας επέμενε τα θαύματα να μην κοινοποιούνται.

Έδινε ευλογία να μη λέγονται. Βεβαίως, οι άνθρωποι δεν άκουαν, αλλά το σημαντικό είναι ότι ο Χριστός ήθελε τα θαύματά του να παραμένουν κρυφά και αυτή την παράδοση συνεχίζει και η εκκλησία, η οποία δεν διαφημίζει τα θαύματα κατανοώντας ότι το θαύμα, πολλές φορές είναι δέσμευση της ανθρώπινης ελευθερίας.

Ένας ο οποίος βλέπει θαύμα, μετά δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του Θεού ή δεν μπορεί να μη συγκλονιστεί και επειδή ένα θαύμα μπορεί να είναι αναιρετικό της ανθρώπινης ελευθερίας, ο Άγιος Θεός, ο Δημιουργός της ανθρώπινης ελευθερίας, ο οποίος είναι και ο μόνος που τη σέβεται, γι’ αυτό το λόγο στέκεται με τέτοιο τρόπο έναντι των θαυμάτων ώστε να διασώζεται η ανθρώπινη ελευθερία.

Ο Θεός θέλει να πιστέψουμε από αγάπη προς Αυτόν και ελευθέρως. Ο ίδιος είπε «Μακάριοι οι μη ειδόντες και πιστεύσαντες». Γι’ αυτό και με τα θαύματα η εκκλησία δείχνει πολλή ευαισθησία.

Εδώ, στην Παναγία της Τήνου, υπάρχει επιτροπή θαυμάτων που εξετάζει το κάθε θαύμα, ώστε να μην κυριαρχεί η θρησκοληψία και είναι απαράδεκτο αυτό το οποίο γίνεται αλλού, που έχουν στήσει «βιομηχανία θαυμάτων» εις βάρος της αγίας πίστεώς μας.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους Κληρικούς της Μητροπόλεως για τον κόπο που καταβάλουν στο προσκύνημα της Παναγίας της Τήνου, ευχαρίστησε όλους όσους διακονούν, τους ιεροψάλτες, το προσωπικό, όλους αυτούς που φροντίζουν η Παναγία να έχει μια άψογη λειτουργία, αλλά και τους χιλιάδες προσκυνητών οι οποίοι ενώ οι τουριστικοί προορισμοί στις ημέρες μας έχουν κλείσει και δεν έχουν τον κόσμο που είχαν άλλοτε, εδώ στην Τήνο, η πίστη των ανθρώπων τους κάνει και έρχονται, έτσι ώστε και το νησί να «βουλιάζει», αλλά και η Παναγία να έχει τους προσκυνητές της κατά χιλιάδες όπως της αξίζει.

Ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Νήσου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο κ. Ιερώνυμο εκ μέρους του Σεβ. κ. Δωροθέου.

Τους ύμνους απέδωσαν οι Ιεροψάλτες του Πανιέρου Ναού υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Στυλ. Κοντακιώτη.

Φωτογραφίες: Γεώργιος Πολυκανδρίτης, Δήμητρα Φανερού // Πηγή: romfaia.gr