Κειμήλια προσφύγων από την Καππαδοκία στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή εγκαινιάστηκε απόψε στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, η περιοδική έκθεση «Μνήμες από Αλησμόνητες Πατρίδες» με κειμήλια προσφύγων από την Καππαδοκία.

Τον αγιασμό των εγκαινίων της έκθεσης τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ενώ σχετική ομιλία έκανε ο βουλευτής Λάρισας και συγγραφέας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Οι Έλληνες της Καππαδοκίας ήρθαν στον ελληνικό χώρο το 1924 μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών και αρκετοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν σε αγροτικούς οικισμούς της Λάρισας.

Τα διασωθέντα κειμήλια μαρτυρούν πέραν της ακλόνητης πίστης στις θρησκευτικές παραδόσεις τους και τα ιδιαίτερα πολιτιστικά μονοπάτια στα οποία κινήθηκαν, με συνέπεια να διακριθούν ανάμεσα στις άλλες ελληνικές κοινότητες της Μικράς Ασίας.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν η χορωδία της Ένωσης «Αλησμόνητες Πατρίδες», ενώ ακολούθησαν μουσικά ακούσματα από τον Αθανάσιο Ζιώζια (βιολί) και Χρήστο Καλαμπούκα (λαούτο).

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί έως την 31 Μαρτίου 2023 και θα μπορούν να την επισκεφθούν ελεύθερα όσες και όσοι επιθυμούν κατά τις ώρες λειτουργίας του Διαχρονικού Μουσείου.