Ιερατική Σύναξη Ιανουαρίου

Αρχική Σελίδα>Νέα>Ιερατική Σύναξη Ιανουαρίου Ιερατική Σύναξη Ιανουαρίου

Πολύ σημαντική η πρώτη Ιερατική Σύναξη του έτους 2009 αποδείχθηκε για τους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, με την παρουσία του γνωστού και λογίου Ιερέα, Πρωτοπρεσβύτερου π. Στυλιανού Καρπαθίου, Θεολόγου και Ψυχιάτρου, ο οποίος ήλθε από την Αθήνα, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου και ανέπτυξε με ένα πολύ πρωτότυπο τρόπο το θέμα: «Ψυχικά νοσήματα και νοσηρά πνευματικά φαινόμενα».
Ξεκίνησε να ομιλεί περί ψυχής, ψυχικών ενεργειών, περί συνειδήσεως και περί εγκεφαλικών και διανοητικών νόσων. Πώς νοείται ο ψυχοσωματικός άνθρωπος; Την απάντηση την αντλούμε από τους Πατέρες της Εκκλησίας που ομιλούν ξεκάθαρα, τόνισε ο π. Στυλιανός και αναφέρθηκε στο χωρίο του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού που έγραψε και το ψάλλουμε μέχρι σήμερα «πως ψυχή εκ του σώματος βιαίως χωρίζεται εκ της αρμονίας και της συμφυίας ο φυσικότατος δεσμός θείω βουλήματι αποτέμνεται…».
Ο εγκέφαλος και οι λειτουργίες του είναι καθοριστικές για την άριστη λειτουργία του ψυχοσωματικού ανθρώπου και ο εγκεφαλικός θάνατος δεν είναι πραγματικός θάνατος, διότι ο άνθρωπος ζει, και η ενότητα ψυχής και σώματος είναι ακόμη υπαρκτή.
Τα χαρακτηριζόμενα ως ψυχολογικά προβλήματα (νευρώσεις και ψυχώσεις) οφείλονται σε εγκεφαλικές βλάβες, και ο Ιερέας, παρότι δεν είναι εκείνος που θα παρέμβη θεραπευτικά σε τέτοιου είδους προβλήματα, ωστόσο κάλλιστα μπορεί να συμβάλλει στην πνευματική ανόρθωση των ασθενών, και οπωσδήποτε στην ενίσχυση της θεραπείας των νοσηρών αυτών καταστάσεων.
Με διάκριση, προσοχή, λεπτότητα, ευγένεια, με ορθή καθοδήγηση, σωστή παρακολούθηση με ανυπόκριτη πάντα αγάπη και με πνευματική στήριξη και ενίσχυση θα αγκαλιάσουμε τον κάθε έναν ασθενή, είπε ο π. Στυλιανός, και ως ποιμένες της Εκκλησίας θα του υποδείξουμε αδελφικά και φιλικά τον δρόμο της ιάσεως και της σωτηρίας.
Στη συνέχεια ανέφερε κάτι το θαυμαστό: Ο σημερινός κόσμος ο εκτός Εκκλησίας άγεται και φέρεται από έλλειψη νοήματος της ζωής. Γι’αυτό η κατάθλιψη και οι αυτοχειρίες σταθερά καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χώρο στο ζωτικό πεδίο της ανθρώπινης ζωής.
Την ισχυρότερη άμυνα στον εκπεσμό αυτό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, συγκροτεί η Εκλησία ως το Θεανθρώπινο Σώμα του Χριστού, όπου οι πιστοί αγωνίζονται να φθάσουν από το «κατ’εικόνα» στο «καθ’ ομοίωσιν» μέσα από μια έγκαρπη μετάνοια, η οποία συνεχώς επανανοηματοδοτεί τη ζωή.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι και σ’ όσους ακόμη πάσχουν «ψυχικά» αλλά συμμετέχουν συνειδητά στην Εκκλησιαστική ζωή, η ποσοστιαία αναλογία στην αυτοκτονία είναι σχεδόν μηδαμινή. Και τούτο διότι χάσμα Θεού και ανθρώπων δεν υπάρχει με την Ενανθρώπηση του Κυρίου. Υπάρχει αντίθετα, ενότητα, χαρά και αγάπη, που αποδιώκει καθετί το νοσηρό και ασθενές.
Στο τέλος, οι Ιερείς έκοψαν την πίτα τους, που την ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος και έψαλαν ύμνους ευχαριστηρίους, βγαλμένους μέσα από την υμνολογία της Αγίας μας Εκκλησίας.

 

 

 

 

Εγγραφείτε για τα για ενημερωτικά δελτία μας(newsletters)!

Newsletters Απλό κείμενοHTML Μήνυμα e-mail  

Προβολή όλων

 

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος του περιοδικού ΤΑΛΑΝΤΟ

 

Ευαγές Ίδρυμα “Ο Επιούσιος” Συσσίτια απόρων της Ι.Μ. Λαρίσης & Τυρνάβου