Η 7η Ημερίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα στην Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου

Αρχική Σελίδα>Νέα>Η 7η Ημερίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα στην Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου Η 7η Ημερίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα στην Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου

Λάρισα, 1η Σεπτεμβρίου 2005, αρχή του Εκκλησιαστικού έτους.

Του Αρχιμανδρίτου π. Αχιλλίου Τσούτσουρα,
Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου.

Με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και με την πρόνοια της ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών θεμάτων διεξήχθη την 1η Σεπτεμβρίου 2005 στην Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου Ημερίδα ενημερώσεως Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων και συνεργατών Ιερών Μητροπόλεων πάνω σε Ευρωπαϊκά Θέματα.

Στην ημερίδα αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ιερών Μητροπόλεων Λαρίσης και Τυρνάβου, Δημητριάδος και Αλμυρού, Ελασσώνος, Τρίκκης και Σταγών, Σταγών και Μετεώρων, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, Σερβίων και Κοζάνης, Καρπενησίου, Γρεβενών καί Φθιώτιδος.
Μετά την προσέλευση των Συνέδρων στην αίθουσα διαλέξεων της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και το καλωσόρισμα των εκκλησιαστικών υπαλλήλων και των στελεχών των Ιερών Μητροπόλεων από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο έγινε η προσευχή από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Κύριλλο, ο οποίος εξέφρασε και τις ευχές του για την έναρξη του Εκκλησιαστικού έτους.
Στην συνέχεια ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιερώνυμος Κάρμας, Γραμματεύς της ειδικής Συνοδικής Επιτροπής παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων, ανέγνωσε το Μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου.
Ο Μακαριώτατος στο βαρυσήμαντο και εμπνευσμένο Μήνυμά του κάλεσε τους συνέδρους να είναι πάντοτε ενημερωμένοι πάνω στα Ευρωπαϊκά Θέματα και να αγωνιούν για τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αφορούν όλους μας ανεξαιρέτως, προκειμένου να είναι η Εκκλησία κας παρούσα στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και να εξασφαλιζει οφέλη για το εν γένει έργο της.
Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για τη διεξαγωγή της 7ης Ημερίδας Ευρωπαϊκών Θεμάτων στην πόλη του Αγίου Αχιλλίου και καλωσόρισε τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες, τους εισηγητές και τους εκκλησιαστικούς συνεργάτες των Ιερών Μητροπόλεων.
Κατόπιν, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμμητού κ. Δανιήλ, στην εισήγησή του με θέμα: «Η θέσις της Εκκλησίας εις την Ευρωπαϊκήν Ένωσιν και η προσφορά Αυτής εις τα Ευρωπαϊκά δρώμενα» τόνισε την ανάγκη συσπειρώσεως των Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων και των στελεχών των Ιερών Μητροπόλεων γύρω από την ειδική Συνοδική Επιτροπή και έκανε μία αναλυτική περιγραφή των αρμοδιοτήτων της Συνοδικής Επιτροπής και κυρίως αναφέρθηκε στην ιστορική της διαδρομή και στο μέχρι σήμερα έργο της. Αναφέρθηκε στην ανάγκη του διαλόγου μέσα στην Αγία μας Εκκλησία, μεταξύ των διαφορετικών λαών (και αντιλήψεων), γιατί, όπως είπε, ο διάλογος ταιριάζει και αρμόζει περισσότερο σε μας τους Χριστιανούς.
Η επόμενη Εισήγηση – Ενημέρωση έγινε από τον κ. Γεώργιο Κασιμάτη, Διευθυντή των Γραφείων της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, και είχε ως κύριο θέμα: «Τα Θεσμικά Όργανα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως».
Ο κ. Κασιμάτης ανέλυσε λεπτομερώς ποιές είναι οι αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πως και με ποιό τρόπο ψηφίζονται και τροποποιούνται οι νομοθετικές ρυθμίσεις και αποφάσεις καθώς και τον τρόπο με τον οποίο εμείς συμμετέχουμε ως χώρα στη διαδικασία αυτή.
Μετά το σύντομο διάλειμμα ακολούθησε η Εισήγηση – Ενημέρωση του κ. Γεωργίου Κούκιου, εκπροσώπου της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Αθήνα και στην Ελλάδα, ο οποίος μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να ενημερωνόμαστε, μέσω του διαδυκτίου, πάνω στα Ευρωπαϊκά Θέματα και κονδύλια και ακόμη για το πως μπορεί κανείς να μπεί στα ανοιχτά προγράμματα και να υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις.
Και η τελευταία Εισήγηση έγινε από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο Σαββάτο, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής παρακολουθήσεως των Ευρωπαϊκών Θεμάτων με θέμα: «Η ανάγκη διεκκλησιαστικής Συνεργασίας στα πλαίσια της Ε.Ε.».
Ο π. Χρυσόστομος μίλησε για την ανάγκη αυτή της διεκκλησιαστικής συνεργασίας, μιάς κοινής δηλαδή προσπάθειας όλων των λαών και των Ομολογιών. Τόνισε ιδιαίτερα ότι η Αγία μας Εκκλησία, η οποία κατέχει την αλήθεια του Σαρκωμένου Λόγου, χωρίς να αλλοιώσει τίποτα από τον Ορθόδοξο χαρακτήρα Της, θα δώσει ζωντανή την μαρτυρία της παρουσίας Της μέσα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και θα συνεργασθεί μέσα στην πολλαπλότητα των Ομολογιών και των Κρατών – Μελών, κηρύσσοντας την ειρήνη, την ομόνοια, την ισότητα και την ενότητα των λαών στα πλαίσια μιάς καθαρά ειρηνικής συνύπαρξης, καθώς και στα πλαίσια μιάς τόσο αναγκαίας, απαραίτητης και επιτακτικής συνεργασίας.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία καλείται να συνεργασθεί με τις άλλες Ομολογίες και να αποτελέσει την ενιαία ισχυρά φωνή μέσα στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

 

 

 

 

Εγγραφείτε για τα για ενημερωτικά δελτία μας(newsletters)!

Newsletters Απλό κείμενοHTML Μήνυμα e-mail  

Προβολή όλων

 

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος του περιοδικού ΤΑΛΑΝΤΟ

 

Ευαγές Ίδρυμα “Ο Επιούσιος” Συσσίτια απόρων της Ι.Μ. Λαρίσης & Τυρνάβου