Η πανηγυρική ομιλία κατά την Δοξολογία των Ενόπλων Δυνάμεων στον Ι. Μ. Ν. Αγίου Αχιλλίου

Λάρισα 21-11-2024

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΟΡΤΗΣ 21ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Σεβασμιώτατε

Επίσημοι  προσκεκλημένοι

Αξιότιμοι εκπρόσωποι  της Στρατιωτικής ηγεσίας, της Πολιτικής ηγεσίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και της Εκκλησίας,  εκπρόσωποι των λοιπών φορέων του τόπου μας

Κυρίες και Κύριοι,

Η 21η Νοεμβρίου κάθε έτους, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ημέρες του έτους. Είναι διπλή γιορτή, για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό.

Σήμερα γιορτάζουμε τα Εισόδια της Θεοτόκου, μια μεγάλη γιορτή της Θεομήτορος, καθώς η Παναγία εισέρχεται στο Ναό του Σολομώντα και πραγματοποιείται έτσι ένα ακόμη βήμα στο σχέδιο του Θεού για την Ενανθρώπηση του Λόγου.

Αποτελεί την βάση και την αρχή για όλη την μετέπειτα ζωή της Θεοτόκου καθώς επίσης και για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους.

Γιορτάζουμε τους αρραβώνες του Θεού με την ανθρώπινη φύση και η Εκκλησία προτρέπει όλους τους φίλους του Θεού να κάνουν τα εισόδιά τους, να αποσυρθούν δηλαδή στο Ναό της καρδιάς τους, για να προετοιμάσουν την έλευση του Κυρίου, με τη σιωπή, την προσευχή και τη μετάνοια.

Είναι μια γιορτή της Χριστιανικής Εκκλησίας με την οποία τιμάται για τους ορθοδόξους η είσοδος της μικρής Μαριάμ (Μαρίας) μαζί με τους γονείς της Ιωακείμ και Άννα στο Ναό του Σολομώντος στην Ιερουσαλήμ, προκειμένου η μέλλουσα Θεοτόκος να αφιερωθεί στο Θεό.

Η αναφορά για το περιστατικό των Εισοδίων της Θεοτόκου δεν γίνεται σε κάποιο από τα βιβλία της Καινής Διαθήκης, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά σε δύο απόκρυφα Ευαγγέλια: το Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου (κεφ. 6-7) και το Ευαγγέλιο του Ψευδο-Ματθαίου. Σύμφωνα με αυτά, οι ευσεβείς γονείς της Θεοτόκου, Ιωακείμ και Άννα, έπειτα από εικοσαετή έγγαμο βίο, ήσαν άτεκνοι και παρακαλούσαν θερμά τον Θεό να τους χαρίσει ένα παιδί. Ο Θεός τους ανάγγειλε με Άγγελο ότι η επιθυμία τους θα εκπληρωθεί και η Άννα έμπλεη χαράς υποσχέθηκε να αφιερώσει το παιδί στον Θεό. Πράγματι, η Άννα έμεινε έγκυος και μετά από εννέα μήνες απέκτησε κόρη, τη Μαριάμ (Μαρία).

Όταν η Μαριάμ έγινε τριών ετών, οδηγήθηκε από τους γηραιούς γονείς της στο Ναό του Σολομώντος, προκειμένου να εκπληρωθεί το τάμα τους προς τον Θεό. Η Μαρία ανήλθε μόνη της τα 15 σκαλοπάτια που οδηγούσαν στον Ναό και παραδόθηκε από τους γονείς της στα χέρια του ιερέα Ζαχαρία. Αυτός την αγκάλιασε, την ευλόγησε και είπε: «Εμεγάλυνε ο Κύριος το όνομά σου σε όλες τις γενεές. Με σένα θα ευλογηθούν τα έθνη και ο Κύριος θα λυτρώση τους υιούς του Ισραήλ». Στη συνέχεια ανέβασε την τριετή Μαρία στο εσωτερικό του θυσιαστηρίου, όπου ο Θεός της πρόσφερε τη Χάρη του. Το νεαρό κορίτσι υπηρέτησε τον Ναό μέχρι τα 14 χρόνια του, οπότε αρραβωνιάστηκε τον Ιωσήφ και στη συνέχεια έγινε η μητέρα του Ιησού Χριστού.

Τα Εισόδια της Θεοτόκου καθιερώθηκαν ως εκκλησιαστική εορτή κατά τον 7ο αιώνα, πρώτα στην Ανατολή και πολύ αργότερα στη Δύση. Αναφορές υπάρχουν στα γραπτά του Αγίου Μάξιμου του Ομολογητή και των πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως Ταράσιου και Γερμανού. Επί αυτοκράτορος Μανουήλ Α’ Κομνηνού (1143-1180) καθιερώθηκε ως ημέρα αργίας για το Βυζάντιο.

Στους Βυζαντινούς χρόνους η Παναγία εθεωρείτο η «Υπέρμαχη Στρατηγός» προστάτιδα και η αρωγός του έθνους σε όλους τους αγώνες του. Ο μαχητής υπερασπιστής της «Βασιλεύουσας» και ο πολεμιστής ήρωας του έπους του 1940, συχνά έβλεπε το όραμα της Θεοτόκου, να του δίδει κουράγιο και δύναμη στην αντιμετώπιση των πολύ πολυπληθέστερων αντιπάλων. Αλλά ακόμα και στο μέλλον εάν κληθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις να υπερασπίσουν την πατρίδα μας, η μεγάλη χάρη Της,  θα είναι  ο οδηγός για την ελευθερία του λαού και την ακεραιότητα των εδαφών μας.

Ταυτόχρονα την 21η Νοεμβρίου γιορτάζουμε και τιμούμε την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας δηλαδή του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, τους φύλακες του Έθνους που υπερασπίζονται την εθνική μας κυριαρχία.

Η διπλή αυτή γιορτή δεν είναι καθόλου τυχαία. Διότι η Υπεραγία Θεοτόκος είναι η προστάτιδα του ενδόξου Στρατού μας, η Υπέρμαχος Στρατηγός του Γένους των Ελλήνων και υπό την σκέπη της θέτουν το έργο και την αποστολή τους οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας.  Με την ευλογία της οι Έλληνες έγραψαν λαμπρές σελίδες δόξας και ηρωισμού σε όλα τα πεδία των μαχών, στις απόκρημνες κορυφές των βουνών, στη θάλασσα, τον αέρα και όχι μόνο.

Είναι ημέρα γιορτής για τα στρατευμένα νιάτα του λαού μας, ημέρα γιορτής για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Σήμερα τιμούμε όλους εκείνους, που με το αίμα τους και την αγάπη προς την πατρίδα, εξασφάλισαν την ελευθερία και την ύπαρξη της χώρας μας, Τιμούμε τους αγώνες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες έγραψαν χρυσές σελίδες δόξας στη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας μας.

Αν ανατρέξουμε στα βάθη της ιστορίας, θα δούμε ότι η πολεμική αρετή των Ελλήνων είναι συνυφασμένη με την εμφάνιση της ελληνικής φυλής. Από τους αρχαίους χρόνους της ιστορίας, ο Δίας , η Αθηνά, οι ημίθεοι, , η τιτανομαχία, οι μάχες των αμαζόνων, ο Άρης ο Θεός του πολέμου, αποτελούν αψευδείς μάρτυρες της πολεμικής αρετής των Ελλήνων.

Το ηθικό στοιχείο το οποίο κυριαρχεί στα πρόσωπα και στα περιστατικά το Τρωικού πολέμου, προβάλλουν την ηθική αξία της Ελληνικής φυλής, μέσα από πράξεις ηρωισμού, πολεμικής δραστηριότητας, γενναιοφροσύνης και αισθήματα οικογενειακής τιμής.

Οι Αθηναίοι πολέμησαν στον Μαραθώνα κατά των Περσών για ολόκληρη την Ελλάδα.

Ο Λεωνίδας με τους 300 στις Θερμοπύλες πολέμησαν με τους Πέρσες και έπεσαν μέχρι ενός.

Στη Σαλαμίνα συντρίβονται οριστικά τα όνειρα των επιδρομέων να κατακτήσουν την Ελλάδα. Και ακολουθεί ο χρυσός αιώνας του Περικλή.

Ο Φίλιππος είναι εκείνος που ένωσε όλους τους Έλληνες για πρώτη φορά με τη δημιουργία της Μακεδονικής Φάλαγγας.

Ακολουθεί ο Αλέξανδρος ο Μακεδόνας ο οποίος οριοθετεί μια νέα παγκόσμια εποχή. Ο Ελληνικός Πολιτισμός και η μεγαλοφυία του επηρεάζουν βαθιά την πορεία της παγκόσμιας ιστορίας και ακόμα την πολιτιστική και οικονομική ζωή των επόμενων αιώνων μέχρι και σήμερα. Δικαιολογημένα η ιστορία τον ονόμασε Μέγα.

Το Ελληνικό πνεύμα υπέταξε τον κατακτητή της Ελλάδας, τους Ρωμαίους και έτσι γεννήθηκε η Ελληνοχριστιανική Βυζαντινή αυτοκρατορία που άλλαξε τη μορφή του τότε κόσμου.

Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ονομάστηκε από την ιστορία Μέγας. Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος σκοτώθηκε μαχόμενος στις επάλξεις της Κωνσταντινούπολης ως γενναίος στρατιώτης για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την εθνική  αξιοπρέπεια του Ελληνισμού.

Ακολουθούν τα 400 χρόνια της σκλαβιάς. Στο διάστημα αυτό έγιναν περισσότερα από 100 μικρά και μεγάλα απελευθερωτικά κινήματα, τα οποία πνίγηκαν στο αίμα.

Και έρχεται το 1821. Ημέρα παλιγγενεσίας του ελληνικού έθνους. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αναφέρει ότι το γένος δεν υποτάχτηκε ποτέ, είχε πάντα το στρατό του, τους αρματωλούς και κλέφτες, είχε πάντα τα κάστρα του τη Μάνη, το Σούλι, την Τριπολιτσά, το Μεσολλόγι, τα Καλάβρυτα, τα Νησιά, την Κρήτη.

Σημαντική για την ελληνική επανάσταση ήταν η καταστροφή της ναυαρχίδας των Τούρκων από τον πυρπολητή Κανάρη. Με την νικηφόρα ναυμαχία του Ναυαρίνου, ο αγώνας για την απελευθέρωση  είχε σχεδόν τελειώσει.

Αργότερα το 1904 ο Παύλος Μελάς και εθελοντές από όλη την Ελλάδα, συγκρότησαν αντάρτικα σώματα με επικεφαλής Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς του Στρατού και του Ναυτικού και έσωσαν την Μακεδονία από τους νεότουρκους και τους κομιτατζήδες.

Ακολουθούν οι δύο Βαλκανικοί πόλεμοι. Νέες σελίδες δόξας και ηρωισμού γράφτηκαν στην Ελασσόνα, στο Σαραντάπορο, τα Γιαννιτσά, το Κιλκίς και το Λαχανά. Ο Ελληνικός στρατός έφτασε στα Γιάννενα και στη Θεσσαλονίκη. Τα σύνορα της Ελλάδας από την Μελούνα έφτασαν στο Νέστο.

Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου πολέμου η χώρα μας συνέβαλλε στην συμμαχική νίκη στην Μακεδονία και πέτυχε στη συνέχεια την απελευθέρωση της ελληνικότατης Θράκης.

Στην Μικρασιατική εκστρατεία, ο Ελληνικός στρατός αποβιβάστηκε στην γη της Ιωνίας με σκοπό να προστατεύσει τον Ελληνικό και τον υπόλοιπο χριστιανικό πληθυσμό. Αξιοθαύμαστες είναι οι νίκες του ελληνικού στρατού, όμως τελικά οι ξένοι παράγοντες και οι εσωτερικές διχόνοιες μας στέρησαν τους καρπούς της νίκης και ακολούθησε η Μικρασιατική καταστροφή.

Στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο η μικρή Ελλάδα είναι αυτή που βροντοφώναξε για άλλη μια φορά το ΟΧΙ. Νέες σελίδες δόξας και ηρωισμού γράφτηκαν στα βουνά της Πίνδου και του Πόγραδετς και τα Οχυρά. Αναγνωρίστηκε απ’ όλους ο ηρωισμός και η αυταπάρνηση των Ελλήνων στρατιωτών. Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, αναγκάστηκε να δηλώσει ότι «του λοιπού θα λέμε ότι οι ήρωες πολεμούν ως έλληνες».

Σημαντική η συμβολή του ναυτικού αλλά και της Ελληνικής αεροπορίας στο έπος του 40.  Οι Έλληνες πολεμιστές του 40 και οι Ελληνίδες οργάνωσαν αντιστασιακές ομάδες σε πόλεις, χωριά και βουνά. Ανατινάζουν γέφυρες, καταστρέφουν αποθήκες πυρομαχικών, εξοντώνουν εχθρικά τμήματα.  Η ανατίναξη της γέφυρας του ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ είναι ένα από τα κατορθώματά τους και με το αίμα των Ελλήνων ομήρων που εκτέλεσαν οι Ναζί βάφτηκαν τα ερείπιά της.

Στο πλευρό των Συμμάχων, συνέχισαν τον αγώνα τους οι Έλληνες πολεμιστές στη θάλασσα, στον αέρα και στη στεριά.

Και η Ελευθερία ήρθε. Η Ελληνική σημαία κυμάτισε και πάλι στην Ακρόπολη.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας ισχυρότερες από ποτέ άλλοτε, σήμερα είναι ο κύριος εγγυητής της ασφάλειας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της πατρίδας μας. Και γίνεται μια διαρκής καθημερινή προσπάθεια, να προετοιμασθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να είναι έτοιμες όταν χρειαστεί για να κάνουν το καθήκον τους. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε δεν είναι δυνατόν κανείς να εφησυχάζει. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι σήμερα που η Κύπρος μας κατά ένα μεγάλο μέρος κατέχεται από τους γείτονες, που αμφισβητούνται ελληνικά εδάφη, θάλασσες και αέρας, και να έχουμε ετοιμοπόλεμες Ένοπλες Δυνάμεις.

Το έργο όμως των Ενόπλων Δυνάμεων δεν σταματά εδώ. Εκτός από την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, προσφέρουν και κοινωνικό έργο. Μεγάλη η προσφορά τους στα συχνά προβλήματα που προκύπτουν από τις θεομηνίες (πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες, χιονοθύελλες). Η προσφορά αίματος και η ιατρική βοήθεια σε οποιοδήποτε μέρος της ελληνικής επικράτειας, ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο χωριό επίσης είναι ουσιώδης.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας προσφέρουν και στον ανθρωπιστικό τομέα με τις ειρηνευτικές αποστολές στο εξωτερικό. Η Ελλάδα συμμετέχει με τις Ένοπλες Δυνάμεις, οπουδήποτε χρειάζεται εδραίωση της ασφάλειας, της τάξης, της ειρήνης και της δημοκρατίας.

Γυναίκες και άντρες των Ενόπλων Δυνάμεων, ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει το σημαντικό ρόλο σας και εκφράζει την ευγνωμοσύνη του. Αισθανόμαστε υπερηφάνεια για την αφοσίωση, το θάρρος, το πνεύμα αυταπάρνησης και την ανθεκτικότητά σας και σας ευχαριστούμε για το έργο που προσφέρετε. Συνεχίστε να υπηρετείτε την Πατρίδα με υπερηφάνεια και αποφασιστικότητα.

Η Παναγία η  Υπεραγία Θεοτόκος και Υπέρμαχη Στρατηγός θα είναι πάντα στο πλευρό σας να σας εμπνέει  τόλμη, ανδρεία, δυναμισμό, αυτοπεποίθηση, θάρρος και αντοχή!

Χρόνια πολλά σε όλους σας!

Η Διευθύντρια του  Πρότυπου Γυμνασίου Λάρισας
Στεργιανή  Λιάπη
MSc ΔΙΟΙΚ/ΣΗ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΠΕ 88.01 ΓΕΩΠΩΝΩΝ