Ενθρονιστήριος Θεία Λειτουργία του Σεβασμιωτάτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού.

Ενθρονιστήριος Θεία Λειτουργία τελέστηκε σήμερα, Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα Μεσολογγίου για τον νέο Μητροπολίτη.

Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξήρχε ο νέος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός

Με τον νέο Μητροπολίτη συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου Ιερόθεος, Δημητριάδος Ιγνάτιος, Κίτρους Γεώργιος, Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος, Καλαμαριάς Ιουστίνος, Κεφαλληνίας Δημήτριος, Τρίκκης Χρυσόστομος, Φθιώτιδος Συμεών, Λαρίσης Ιερώνυμος, Λαγκαδά Πλάτων και Κιλκισίου Βαρθολομαίος.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου στο Σύνθρονο του ιερού Βήματος, σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας και όλοι μαζί αναφώνησαν το «Άξιος» και έψαλαν την φήμη του.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της εορτής, στο οποίο ο Χριστός χαρακτηρίζει τον εαυτό του καλό ποιμένα και ανέλυσε τρεις από τις ιδιότητες που πρέπει να τον χαρακτηρίζουν.

Ο κ. Δαμασκηνός υπογράμμισε ότι ο ποιμένας πρέπει να έχει πρότυπο τον Καλό Ποιμένα που είναι ο Χριστός, λέγοντας ότι θα προσπαθει με όλες τους τις δυνάμεις να είναι για τον λαό ο Καλός ο Ποιμήν.

“Διακαής μου πόθος είναι να μεταφέρω τον Χριστό στις καρδιές τον ανθρώπων και αυτή είναι η δέσμευσή μου. Να προσεύχεστε για εμένα να μην απομακρυνθώ ποτέ από την σημερινή μου δέσμευση” – τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δαμασκηνός.

Σε άλλο σημείο ο νέος Μητροπολίτης μίλησε για τον ρόλο του Επισκόπου, τονίζοντας ότι “η επισκοπική διακονία ειναι σταυρός, είναι θυσία δεν είναι αναπαύση και καλοπέραση, είναι γολγοθάς”.

Επίσης ο κ. Δαμασκηνός ομολόγησε ότι την ημέρα της εις επίσκοπον χειροτονία του, όταν ακούμπησε τον κεφάλι στην Αγία Τράπεζα προσευχήθηκε στον Κύριο να αγαπήσει αυτόν τον τόπο και να τον αγαπήσει.

Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, προσφωνώντας τον νέο Μητροπολίτη, διευκρίνισε ότι η ουσιαστική ενθρόνιση ενός Επισκόπου τελείται κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, με την άνοδο του στο σύνθρονο του ιερού βήματος.

Ανέφερε ότι το κέντρο και η βάση της ζωής του Επισκόπου είναι η Θεία Λειτουργία και εξήγησε τα τρία ερμηνευτικά επίπεδα της Θείας Ευχαριστίας, κατά τον άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή. Ευχήθηκε στον νέο Επίσκοπο να ζει, με αυτή την έννοια, το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας μέχρι την τελευταία του αναπνοή.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο Γέροντας του νέου Ποιμενάρχου αναφέρθηκε με πολύ συγκίνηση στην γνωριμία του με τον π. Δαμασκηνό.

Επεσήμανε την πίστη του στον Χριστό και την ορθόδοξη παράδοση, τους δεσμούς αγάπης και απολύτου εμπιστοσύνης που αναπτύχθηκαν μεταξύ τους, τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα, την αγάπη του στη λατρεία, την τάξη και την ευπρέπεια, την μεγάλη διοικητική του εμπειρία. «Σας τον παραδίδω και εσείς θα τον παραδώσετε πλέον στον ουρανό» ανέφερε συγκινημένος.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δαμασκηνός ευχαρίστησε τον άγιο Ναυπάκτου και τον άγιο Δημητριάδος, καθώς και όλους τους αρχιερείς που συμμετείχαν στην χαρά του.

Ευχαρίστησε τους ιερείς από το Βόλο, από τις άλλες Μητροπόλεις, καθώς και τον Πρωτοσύγκελλο και τους ιερείς της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, τους ιεροψάλτες, τα στελέχη τού Ναού, τους άρχοντες τού τόπου και απηύθυνε πάλι προσκλητήριο συστράτευσης για μια νέα σελίδα στην τοπική Εκκλησία.

Πριν την απόλυση τέλεσε τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου και αναφέρθηκε στο πένθος της Εκκλησίας της Κύπρου για την απώλεια του Προκαθημένου της και στο έργο που επετέλεσε ο αείμνηστος.

ΠΗΓΗ: www.romfea.gr