ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΠΡΩΤΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΕΤΟ ΚΑΙ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΝΕΟΥ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΔΥΟ ΑΡΧΙΕΡΕΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΝ

Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ

Με κάθε εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια τελέσθηκαν την Κυριακή 6 Αυγούστου 2017 το απόγευμα, στη νεοσύστατη Ιερά Μονή του Αγίου Νικοδήμου, του Αγιορείτου, στον Πυργετό Λαρίσης τα θυρανοίξια του νέου περικαλλούς καθολικού της Ιεράς Μονής, ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός και η Ενθρόνιση του πρώτου Ηγουμένου της Μονής, Αρχιμανδρίτου π. Ειρηναίου Βαϊόπουλου.
Το όμορφο μοναστήρι του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου ευρίσκεται σε μια καταπράσινη πλευρά του Ολύμπου, μεταξύ των χωριών Πυργετού και Αιγάνης, αντικρίζει όλο τον Θερμαϊκό, βλέπει απέναντί του ολόκληρο τον Άθωνα και ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου.
Τις ακολουθίες ετέλεσαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος και Κερκύρας και Παξών κ. Νεκτάριος, συμπροσευχομένων πολλών Ηγουμένων και Ηγουμενισσών, από γειτονικές και μη μοναστικές αδελφότητες, του Δημάρχου Τεμπών κ. Κωνσταντίνου Κολλάτου, του Αντιπεριφερειάρχου κ. Αποστόλη Μπέμπη, πολλών ακόμη τοπικών αρχόντων και πολλών φιλομόναχων πιστών που αγαπούν το μοναστήρι και τους πατέρες, ενώ ευλαβούνται ιδιαίτερα τον ηγιασμένο Όσιο Νικόδημο τον Αγιορείτη.
Μετά την ακολουθία των θυρανοιξίων του περικαλούς Ιερού Να  ύ και του πανηγυρικού εσπερινού έλαβε χώρα η τελετή Ενθρονίσεως του πρώτου Ηγουμένου, πνευματικού Πατρός και Κτίτορος της Ιεράς Μονής, Αρχιμανδρίτου π. Ειρηναίου Βαϊόπουλου, κατά την μοναστικήν τάξιν, προηγηθείσης ασφαλώς της κανονικής ψηφοφορίας και της πανηγυρικής εκλογής του Πρώτου Ηγουμένου της ιεράς αυτής μάνδρας. Σπουδαίους συγκινητικούς λόγους απηύθυναν στον ενθρονιζόμενο Καθηγούμενο π. Ειρηναίο, τόσο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, ο οποίος συνδέεται από χρόνων ικανών με τον π. Ειρηναίο και ο οποίος τόνισε την μεγάλη σημασία ενός νέου μοναστηριού μέσα στον σύγχρονο διψασμένο κόσμο, όσο και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, που προσφωνώντας τον νέο ηγούμενο του είπε ότι ανέρχεσαι σήμερα σε θρόνο υψηλό και βασιλικό, που στην ουσία όμως είναι θρόνος ασκήσεως, υπομονής και ταπεινώσεως ειλικρινούς, ενώ τον επαίνεσε για την επίπονη συγκρότηση της αδελφότητός του, ευχηθείς συγχρόνως την πνευματική τελείωση των ενασκουμένων πατέρων και τον αγιασμό τους. Στο τέλος ο νέος Ηγούμενος ανέγνωσε την ομιλία του, στην οποία έκανε λόγο για την αποστολή του μοναχισμού σήμερα αλλά και στο παρελθόν και με συγκίνηση ιδιαίτερη αναφέρθηκε στον μακαριστό γέροντά και πνευματικό του πατέρα, μακαριστό Αρχιμανδρίτη π. Αθανάσιο Μυτιληναίο, ενώ εξέφρασε και τις ευγνώμονες ευχαριστίες του προς τον οικείο Ιεράρχη, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο για την μεγάλη πατρική αγάπη που επέδειξε τόσο στον ίδιο και τους νέους πατέρες, όσο και σε όλο το δύσκολο έργο ανοικοδόμησης της Ιεράς Μονής. Μετά το πέρας της ακολουθίας και των προσφωνήσεων εψάλη ο πολυχρονισμός του νέου Καθηγουμένου π. Ειρηναίου, ο οποίος στην συνέχεια δέχθηκε τις ευχές όλων των συμμετεχόντων στην μεγάλη αυτή χαρά της Ιεράς Μονής και της τοπικής Εκκλησίας απάσης.