Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Τυρνάβου Εγκώμιον»

Η νέα περιοδική έκθεση που φιλοξενείται από σήμερα το απόγευμα στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, αφιερωμένη αυτή τη φορά στον Τύρναβο, τη σημαντικότερη πόλη της Θεσσαλίας στους προηγούμενους αιώνες, όσον αφορά στον ελληνικό πληθυσμό, και η οποία εντάσσεται
στο πλαίσιο του φιλανθρωπικού φεστιβάλ «Ο Αη Βασίλης άργησε μια μέρα», εγκαινιάστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο, παρουσία του Περιφερειάρχου Θεσσαλίας κ. Δημητρίου Κουρέτα, της Αντιπεριφερειάρχου κ. Μαρίας Γαλλιού, του Δημάρχου Τεμπών κ. Γεωργίου Μανώλη, του Αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΛ κ. Κωνσταντίνου Αργυρόπουλου, του Αντιδημάρχου κ. Φωτίου Τζατζάκη, της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Σταυρούλας Σδρόλια κι άλλων επισήμων.

Η έκθεση, με τίτλο «Εγκώμιον Τυρνάβου», συνδιοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου και περιλαμβάνει εικόνες από τους ναούς των Αγίων Αναργύρων, Αγίου Αντωνίου, Αγίου Γεωργίου, Αγίας Τριάδας και Παναγίας Φανερωμένης, καθώς και έργα αργυροχροΐας, που φανερώνουν τη σημασία των εργαστηρίων του Τυρνάβου τον 17ο αιώνα.

Την εποχή εκείνη, οπότε ιδρύθηκε επίσης το σπουδαίο σχολείο του οικισμού, ο Τύρναβος περιγράφεται ως μεγάλη και ευχάριστη πολιτεία με 18 εκκλησίες και ωραία σπίτια, που φιλοξενούσε πρεσβευτές ξένων χωρών, καθώς ο σουλτάνος είχε για ένα διάστημα εγκατασταθεί στη Λάρισα.

Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν οι εικόνες του γνωστού κρητικού ζωγράφου Αντωνίου Αγοραστού (1668), που εντυπωσιάζουν με τους αναγεννησιακούς θρόνους και την επιμελημένη τεχνική.
Συντηρήθηκαν στα εργαστήρια του Διαχρονικού Μουσείου με πρωτοβουλία της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη μέχρι την Κυριακή 12 Μαΐου και οι υπεύθυνοι του Διαχρονικού Μουσείου θα περιμένουν όλους τους συμπολίτες μας προκειμένου να τους ξεναγήσουν στα εκθέματα.