ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΠΟΛΙΣ: το έβδομο τεύχος με αφιέρωμα στην βιοηθική και τα Αμπελάκια!

Το επιστημονικό περιοδικό που εκδίδει η Ιερά Μητρόπολις Λαρίσης και Τυρνάβου με τίτλο “ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΠΟΛΙΣ” αισίως εισήλθε στον τέταρτο χρόνο κυκλοφορίας του. Με πολλά ενδιαφέροντα κείμενα, όχι μόνο για τον καταρτισμένο αναγνώστη, αλλά και για τον καθένα, δείγμα ότι ο επιστημονικός λόγος μπορεί να προσεγγίσει με την ποιότητα και την ουσία του περιεχομένου του την κοινωνία, όπως επίσης και ότι η Εκκλησία έχει να διαλεχθεί, να προβάλλει, να καλέσει σε συνάντηση και, γιατί όχι, σε συνοδοιπορία, έναν χώρο που πολλοί πιστοί φοβούνται, το ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΠΟΛΙΣ δείχνει ότι η Λάρισα είναι πυλώνας ενεργών πολιτών, που ανταποκρίνονται σε ένα ξεχωριστό βήμα του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου.

Το έβδομο τεύχος έχει δύο ξεχωριστά αφιερώματα. Το θεολογικό μέρος του είναι αφιερωμένο στην βιοηθική. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο μαχητικό προλογικό του σημείωμα ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος, “το τεύχος παλεύει να συζητήσει την ηθική θεώρηση της προόδου της σύγχρονης ιατρικής και της μοντέρνας τεχνολογίας, τις αντιρρήσεις ή ενστάσεις που κατά καιρούς έχουν εκφρασθεί, αλλά και τα πλαίσια μέσα στα οποία πρέπει να προάγεται η επιστήμη με ασφάλεια για τον άνθρωπο και για το μέλλον του”. Το αφιέρωμα δίδεται με τόλμη. Κληρικοί που ξεχωρίζουν για την επιστημονική τους κατάρτιση, όπως ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος Χατζηνικολάου, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος Γρινιεζάκης, ο Μητροπολίτης Περιστερίου Γρηγόριος Παπαθωμάς, αγγίζουν με τόλμη, γενναιότητα και ειλικρίνεια το θέμα του κορωνοϊού μη κρύβοντας τα κακώς κείμενα σε ορισμένους θρησκευτικούς χώρους και δείχνοντας με πολλά στοιχεία ότι η Εκκλησία ουδέποτε υπήρξε φοβική έναντι δύσκολων ασθενειών και πήρε γενναίες αποφάσεις, πέρα από την καθαυτό προσευχητική και παρηγορητική της διακονία υπέρ του λαού. Η Εκκλησία δεν είναι ανορθολογική. Δείχνει τα όρια της επιστήμης, την ανάγκη κάθε χώρος να λειτουργεί με ταπεινότητα, αφήνοντας στον Θεό τον τελευταίο λόγο, αφού εξαντληθούν τα ανθρώπινα. Ταυτόχρονα, άλλοι μελετητές, όπως ο γνωστός καθηγητής της Ιατρικής Κ. Γουργουλιάνης, μας δείχνουν ότι η πανδημία μπορεί να μας κάνει σοφότερους και δυνατότερους. Οι καθηγητές Γ. Μαντζαρίδης, Σ. Μπαλατσούκας, Ν. Κόιος και οι π. Ιγνάτιος Μουρτζανός και π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, βλέπουν τα ζητήματα ηθικής σε θέματα πολύ ενδιαφέροντα, όπως η οικολογία, η ευθανασία, η καύση των νεκρών, η λατρεία της Εκκλησίας, βοηθώντας μας να αντιληφθούμε ότι ο αγώνας της επιστήμης είναι αγώνας υπέρ της αληθείας, δηλαδή δρόμος προς τον Θεό, μακριά από την σχηματοποιημένη αντίληψη ότι τα δικαιώματα είναι το παν, αλλά και ότι υπάρχουν κάποια όρια στα οποία η παράδοσή μας έχει λόγο!

Το δεύτερο αφιέρωμα έχει να κάνει με τα Αμπελάκια. Ιστορικοί, λαογράφοι, αρχαιολόγοι, μελετητές φέρνουν την ιστορική κοινότητα του Νομού Λαρίσης ενώπιόν μας και μας κάνουν κοινωνούς ιστορίας, πίστης, γλώσσας, πολιτισμού, ήθους, τρόπου ζωής πολύτιμου για τους καιρούς μας.

Από το περιοδικό δεν λείπουν ιστορικά θέματα από εξαίρετους ερευνητές, θεολογικά κείμενα που καθιστούν την εκκλησιαστική και εθνική μας παράδοση προσιτή, συνεισφέροντας νέα στοιχεία και πολύτιμο υλικό. 

Ξεχωρίζουν ακόμη η συνέντευξη της σπουδαίας γλύπτριας Νέλλης Γκόλαντα στον Γιώργο Τράντα, μέσα από την οποία εξηγεί πώς φτιάχτηκε ο περίφημος “γλυπτός ποταμός”, ενώ δίνει απαντήσεις και στην δυνατότητα με γνώμονα την τέχνη να αλλάξει το τοπίο της πόλης, μία αδημοσίευτη εισαγωγή στο έργο του Νομπελίστα λογοτέχνη  Ιρλανδού Seamus Heanay από έναν σπουδαίο λογοτέχνη και επιστήμονα, τον Ερωτόκριτο Μωραΐτη, που αποτυπώνει την κρίση του πολιτισμού μας και καταθέτει πρόταση εξόδου από αυτήν, ενώ δεν λείπουν κείμενα μνήμης για Λαρισαίους, ενδιαφέρουσες απόπειρες να ιδωθούν οι άγιοι της Εκκλησίας με σύγχρονη ματιά, αλλά και η παρουσία με εξαιρετικά κείμενα που αποτελούν τομές στο γίγνεσθαι των καιρών μας ικανότατων συγγραφέων όπως η Μπέτυ Μαγρίζου, η Βαρβάρα Βασιλάκη και άλλων συνεργατών του περιοδικού.

Εξαιρετικό το εξώφυλλο του Λαρισαίου εικαστικού και αγιογράφου Χρήστου Παπανικολάου. Το παρόν τεύχος, όπως και όλα τα προηγούμενα, μπορεί ο ενδιαφερόμενος να προμηθευτεί από τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως (Ιωαννίνων 3) και από τα βιβλιοπωλεία της πόλεως: Καλτσάς (Παπαναστασίου), Άνεμος (Κύπρου) & Κλου (Μ. Αλεξάνδρου).