ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΧΙΛΛΙΟ

ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Αρχιερατική θεία λειτουργία τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Αχιλλίου στην Λάρισα, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 όπου ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος τόνισε την ανάγκη να εγκαταλείψει ο σύγχρονος άνθρωπος την ιδέα και την εμμονή του πώς όλα εξαρτώνται στην ζωή από τον πλούτο και να παύσει να στέκεται προσκολλημένος σε αυτόν. Ακόμη, αναφερόμενος στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας είπε πως όταν ο Χριστός είδε το νέο να φεύγει τόσο πολύ λυπημένος, διερωτήθηκε πόσο δύσκολα πραγματικά θα μπουν στη Βασιλεία του Θεού αυτοί που έχουν χρήματα. Είναι ευκολότερο μία καμήλα να περάσει από τη μικρή τρύπα που ανοίγει η βελόνα, παρά να μπει ένας πλούσιος στη Βασιλεία του Θεού. Εκείνοι τότε που το άκουσαν αυτό, απόρησαν: Μα τότε ποιος μπορεί να σωθεί; Κι ο Κύριος απάντησε: Εκείνα που είναι αδύνατο να γίνουν με την ασθενική δύναμη του ανθρώπου, αυτά είναι κατορθωτά και δυνατά με τη Χάρη του Θεού.
Η Χάρις του Θεού λοιπόν κάνει δυνατά όχι μόνο τα δύσκολα αλλά και τα αδύνατα. Διότι μόνο με τη Χάρη του Θεού μπορεί ο πλούσιος να απαγκιστρωθεί από την προσκόλλησή του αυμτή. Βέβαια και γενικότερα όλες οι προσκολλήσεις στα διάφορα πάθη που έχουν οι άνθρωποι μόνο με τη Χάρη του Θεού μπορούν να υπερνικηθούν. Ο Κύριος τονίζει όμως την προσκόλληση στον πλούτο, επειδή αυτή δημιουργεί πολύ μεγάλη εξάρτηση. Αιχμαλωτίζει τον άνθρωπο και τον κυριεύει. Τον ταυτίζει με την ύλη και τον σκληραίνει πολύ. Γι’ αυτό ο Κύριος μας εξηγεί ότι η απεξάρτηση από τα πλούτη είναι αδύνατη με τις φτωχές μας ανθρώπινες δυνάμεις και δυνατή μόνο με την χάρη του Θεού.
Ο πλούτος ακόμη μπορεί να μην είναι κακός από μόνος του, η κακή όμως διαχείριση του πλούτου είναι αμαρτία και μάλιστα καταστρεπτική.
Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος προέστη της Δοξολογίας για την Εθνική Αντίσταση και τέλεσε το 40ον μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου Αθανασίου Νταβέλη.