«Αγκαλιάζοντας τη Γη της Μικράς Ασίας».

Καθώς φέτος συμπληρώνεται ένας αιώνας από τον ξεριζωμό της ελληνικής παρουσίας στη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη, η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου και το Λύκειο των Ελληνίδων Λάρισας, στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ, ζωντάνεψαν μνήμες της Μικράς Ασίας ακουμπώντας στο τραύμα του ξεριζωμού του 1922.

Στόχος, μέσα από την εκδήλωση, ήταν να παραμείνει ζωντανή η ανάμνηση, να διατηρηθεί με κάθε λεπτομέρεια η προσφυγική εμπειρία στη μνήμη, προσωπική αλλά και συλλογική.

Αυτό το δράμα, που συγκλόνισε βαθιά την ελληνική ψυχή, είναι αποτυπωμένο στη λαϊκή παράδοση της Μικράς Ασίας. Μέσα από τη μουσική, το χορό και το τραγούδι αποτυπώνονται η ζωή στις αλησμόνητες πατρίδες, η Καταστροφή του 1922, ο βίαιος εκτοπισμός, το αίσθημα της απώλειας, της νοσταλγίας και η προσφυγιά.

Η παράσταση «Αγκαλιάζοντας τη γη της Μικράς Ασίας» ήταν προϊόν έρευνας, μελέτης και σκηνικής παρουσίασης του Δημήτρη Α. Τσιπλακούλη, καλλιτεχνικού Δ/ντή του Λυκείου των Ελληνίδων Λάρισας. Ήταν ένα αφιέρωμα γεμάτο ένταση και συγκινησιακή φόρτιση, το οποίο δίδαξε και συνάρπασε τη συνείδηση του θεατή. Σ’ αυτό συνεισέφεραν και οι εξαιρετικοί μουσικοί που συμμετείχαν, και βέβαια η έμπειρη χορευτική ομάδα εκπροσώπησης του Λυκείου των Ελληνίδων, η οποία ερμήνευσε με απαράμιλλο τρόπο τους χορούς και τα τραγούδια μας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας, Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό τονίζοντας «ότι σήμερα γινόμαστε όλοι μία μεγάλη αγκαλιά, γινόμαστε όλοι Μικρασιάτες», ο Ποιμενάρχης μας κ. Ιερώνυμος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, οι Βουλευτές κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κ. Χρήστος Κέλλας, κ. Βασίλειος Κόκκαλης και κα Ευαγγελία Λιακούλη, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας κ. Γεώργιος Φασούλας, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Αστέριος Μαντζιώκας, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες και οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Λαρισαίων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ κ. Γεώργιος Μιχαλόπουλος, Πρόεδροι Συλλόγων, και πλήθος κόσμου.

Την ευθύνη για την εκδήλωση είχαν ο υπεύθυνος της πολιτιστικής ταυτότητας και Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως μας π. Ιγνάτιος Μουρτζανός και η Γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του Λυκείου Ελληνίδων κ. Μαίρη Παπαπούλιου-Τσιπλακούλη.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν και βοήθησαν προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία το όλο εγχείρημα, έκανε αναφορά στην αείμνηστη Πρόεδρο Θέλμα Ζητωνούλη, επαίνεσε την νέα Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων κα Βασιλική Παπαγιάννη, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τον καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Δημήτριο Τσιπλακούλη, τον τραγουδιστή κ. Βασίλειο Αγροκώστα, τους μουσικούς και χορευτές, ενισχύοντας τους με τους λόγους του να συνεχίζουν με την ίδια δυναμική και διάθεση να προβάλλουν τα ιδανικά της πατρίδας μας όχι μόνο στον τόπο μας, αλλά και όπου αλλού κληθούν εκτός Ελλάδος, ενώ έκλεισε την προσλαλιά του λέγοντας: «με του χορού τα βήματα στον τόπο μου γυρίζω και ο τόπος μας ορίζεται από το άπειρο του Θεού και το αιώνιο της Ελλάδας».