«Ένδοξε Νεομάρτυς Ιησού Χριστού, Άγιε Γεώργιε Τυρναβίτα, πρέσβευε υπέρ ημών…»

Με την πρέπουσα λαμπρότητα τελέστηκε σήμερα, Κυριακή, κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη των 318 θεοφόρων Πατέρων των συγκροτησάντων την Α’ εν Νικαία Οικουμενική Σύνοδο, η εορτή προς τιμή του νέου Αγίου της τοπικής μας Εκκλησίας, Νεομάρτυρος Γεωργίου του εν Τυρνάβω (+1809).

Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων ο Ιερός Ναός του πολιούχου της πόλεως του Τυρνάβου, Αγίου ενδόξου Οσιομάρτυρος Γεδεών.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος προεξήρχε της Ευχαριστιακής Συνάξεως, συμπαραστατούμενος από τους κληρικούς του Τυρνάβου, ενώ τους Αναστάσιμους ύμνους, καθώς και τους κανόνες από την ακολουθία του Αγίου απέδωσε ο Πρωτοψάλτης του Ναού κ. Χριστοφόρος Καρυώτης μαζί με χορεία μαθητών του.

Ο Ποιμενάρχης μας στο κήρυγμα του τόνισε δε τη ευλογία τη ημέρα που εορτάζουμε τους Αγίους 318 πατέρες της Α’ Οικουμενικής συνόδου, οι οποίοι εδογμάτισαν ακριβώς περί του Χριστού , να τιμάμε για πρώτη φορά τη μνήμη ενός νεομάρτυρος ο οποίος θυσιάστηκε για τον Χριστό.

Προ της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε από τα μύχια της καρδίας του όλους όσοι συνέβαλαν στη διεξαγωγή της πανηγύρεως, εξαιρέτως δε τον Αρχιερατικό Επίτροπο Τυρνάβου π. Γεώργιο Παπαϊωάννου και τον Προϊστάμενο του ναού π. Τιμόθεο Τάσιο, ενώ αναφέρθηκε με λόγους αγάπης τόσο προς τον Μοναχό της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοποδαριτίσσης Πατρών π. Συμεών, ο οποίος και ανακάλυψε μέσα σε χειρόγραφα της Μονής Βατοπαιδίου τον μέχρι πρότινος άγνωστο Άγιο για την πόλη του Τυρνάβου, καθώς και προς τον Υμνογράφο της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας π. Αθανάσιο Σιμωνοπετρίτη, ο οποίος προθύμως συνέταξε την ακολουθία του νέου Αγίου.