ΜΗΝΥΜΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιγνάτιος
Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιγνάτιος

Η ιστοσελίδα της Μητροπόλεώς μας ήταν έμπνευση και έργο του μακαριστού ποιμενάρχου μας κυρού Ιγνατίου, ο οποίος υποδεχόταν τους επισκέπτες με το ακόλουθο μήνυμα:

Αδελφοί μου,

Καλώς ωρίσατε στην Ιερά Μητρόπολί μας. Στην Ιερά Μητρόπολι Λαρίσης και Τυρνάβου. Η Μητρόπολι μας ανήκει στην Αυτοκέφαλο Εκκλησία της Ελλάδος και γεωγραφικά καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα του Νομού Λαρίσης.

Στο Νομό Λαρίσης υπάρχουν και μεγάλα τμήματα άλλων Ιερών Μητροπόλεων, όπως κυρίως της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσώνος, της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος. Η Έδρα της Μητροπόλεώς μας είναι η Λάρισα που είναι πρωτεύουσα του Νομού και πρωτεύουσα όλης της Θεσσαλίας. Η Λάρισα, ως έδρα Ιεράς Μητροπόλεως, έχει μεγάλη ιστορία η οποία αρχίζει απ’ τα πρώτα μεταποστολικά χρόνια. Ο προστάτης και πολιούχος μας Άγιος Αχίλλιος είναι ο πρώτος της Επίσκοπος, ο οποίος έλαβε μέρος και στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο. Η δεύτερη πόλι μας είναι ο Τύρναβος, που έχει πολιούχο και προστάτη τον Άγιο Νεομάρτυρα Γεδεών, ο οποίος μαρτύρησε εκεί και υπάρχει εκεί ο τάφος του. Το ένδοξο παρελθόν του Τυρνάβου το μαρτυρούν τα πολλά εκκλησάκια του και οι ευσεβείς άνθρωποί του. Η Μητρόπολί μας έχει δέκα τέσσερις Αγίους Προστάτες που έζησαν ή και που μαρτύρησαν εδώ. Η Μητρόπολί μας σας καλωσορίζει και σας καταστέφει με τις ευλογίες των τοπικών μας Αγίων και με τις δικές μου εγκάρδιες επισκοπικές ευχές.

Το υπόλοιπο υλικό που υπάρχει στην ιστοσελίδα μας θα σας δώση τη δυνατότητα να περιοδεύσετε στην Ιερά Μητρόπολι και στο έργο της. Εγώ όμως ως πνευματικός πατέρας Αυτής θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την επίσκεψί σας και υποκινούμενος απ’ το ενδιαφέρον που εσείς δείξατε, ψάχνοντας μέσα σ’ αυτό τον ιερό χώρο να μας βρήτε, θα ήθελα να αξιοποιήσω πνευματικά για το δικό σας καλό αυτή την ευκαιρία και να σας συστήσω να μη μείνετε μόνο σ’ αυτή την μικρή αξιέπαινη πάντως προσπάθεια, αλλά να προχωρήσετε εις βάθος.

Της Εκκλησίας η προσφορά είναι τόση όση την αφήνουμε να εισχωρήση στη ζωή μας. Γι’ αυτό, φίλε επισκέπτη ή φίλη επισκέπτρια, θεωρώ μεγάλη αυτή την αγία ώρα κατά την οποία επικοινωνούμε. Τώρα που ο Τριαδικός Θεός την ενέπνευσε και γι’ αυτό σαν να σε βλέπω μπροστά μου, αναφωνώ «Χαίρε». Χαίρε, φίλτατε αδελφέ ή φίλτατη αδελφή. Σε παρακαλώ να εισχωρήσης ερμητικά σ’ αυτό το χώρο. Στης Εκκλησίας το χώρο. Είναι δικός σου χώρος. Είναι ο κατ’ εξοχήν δικός σου χώρος που σε περιμένει. Σε περιμένει, όπως περιμένει ο στοργικός Θεός Πατέρας τον καθένα από μας άσωτο υιό. Τι λέω; Μας περιμένει μόνο; Όχι. Μας κρούει την θύρα. Κάποια δική Του φωνή σου έκρουσε τη θύρα σου και σε προσκάλεσε σ’ αυτή τη συνάντησι. Υλοποίησε αυτή την αγία διάθεσι. Είναι δώρο του Θεού που σου προσφέρεται. Μην το αγνοείς. Μπήκες ως την αυλή. Προχώρα. Προχώρα μέχρι να μπης μέσα και να θρονιασθής στην καρδιά του ίδιου του Κυρίου μας που είναι ο νοικοκύρης του σπιτιού και λέει ότι θέλει να μπη μέσα μας μαζί με το Θεό Πατέρα και το Άγιο Πνεύμα και να κατοικήση εκεί. Μετά απ’ αυτή την επίσκεψι προχώρα και σ’ άλλες επισκέψεις. Τρέξε στο Ναό. Στο Ναό του Θεού όπου κι αν βρίσκεσαι. Τρέξε στον Πνευματικό. Να εξομολογηθής. Ζήτα το ‘Αγιο Ποτήριο να κοινωνήσης. Μπες στο «ταμείον» σου, στο χώρο της προσευχής σου και ξεκίνα μια θερμή προσευχή. Στην προσευχή αυτή θα’ χουμε την πιο γλυκειά, την πιο ζεστή μας συνάντησι. Όταν πης «εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος» θα μπης αμέσως σ’ ένα χώρο πολλών προσευχομένων αυτή την ίδια ώρα στο όνομα του Τριαδικού Θεού και θα οπλιστής με θάρρος. Θάρρος Άγιο και πνευματικό.

Ας ευλογήσει ο Θεός αυτή την πρώτη συνάντησί μας.

Σ’ ευχαριστώ για την επίσκεψι.

Σε ασπάζομαι εν Κυρίω και σου εύχομαι ο ‘Αγιος Αχίλλιος, ο ‘Αγιος Βησσαρίων κι όλοι οι ‘Αγιοι του Θεού να σε ενισχύουν στους αγώνες σου.

Με άπειρη εν Χριστώ αγάπη.

Ο ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΣ