Το ενδέκατο τεύχος του περιοδικού «ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΠΟΛΙΣ» της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου

Ανταποκρινόμενη στους προβληματισμούς των καιρών, η Ιερά Μητρόπολις Λαρίσης και Τυρνάβου αφιέρωσε το 11ο τεύχος της εξαμηνιαίας επιστημονικής περιοδικής έκδοσής της ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΠΟΛΙΣ που κυκλοφορήθηκε αυτές τις ημέρες στην κλιματική κρίση και αλλαγή.

Την έκδοση ανοίγει ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος με ένα εξαιρετικό κείμενο, στο οποίο αποτυπώνονται οι κύριες αρχές της ορθόδοξης θεολογίας πάνω στο οικολογικό ζήτημα. «Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος αρχίζει μέσα εις τον νουν του ανθρώπου και, κατά συνέπειαν, από εκεί οφείλει να ξεκινά η θεραπεία. Προέχει η κοπερνίκεια στροφή εις το πνευματικόν επίπεδον και εις την αξιολογίαν μας, η ριζική αλλαγή νοοτροπίας, η ανάπτυξις ενός νέου ήθους, η απόφασις δι᾿ ένα διαφορετικόν τρόπον ζωής. Άλλως, θα θεραπεύωμεν τα συμπτώματα της κρίσεως, ενώ η πηγή του κακού θα παραμένη ενεργός και αλώβητος. Προς αυτήν την κατεύθυνσιν εκινήθησαν κατά τας τελευταίας δεκαετίας αι πολυδιάστατοι δράσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η ανάπτυξις της θεολογικής οικολογίας, η οργάνωσις οικολογικών συνεδρίων, η συνεργασία με εκπροσώπους της πολιτικής και των θρησκειών, με ειδικούς επιστήμονας και πανεπιστήμια, με οικολογικά κινήματα και κοινωνικούς φορείς, η προσπάθεια προσεγγίσεως της νεολαίας, με σταθερόν στόχον την ευαισθητοποίησιν διά την ανάγκην σεβασμού της «καλής λίαν» δημιουργίας του Θεού».

Κείμενα στην ενότητα αυτή συνεισφέρουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Ταμασσού και Ορεινής κ. Ησαΐας, Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, η Γερόντισσα Θεοδέκτη εκ της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς, ο διευθυντής του περιοδικού π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, ο Πρωτ. Παναγιώτης Καποδίστριας, οι καθηγητές Πανεπιστημίου Γ. Μαντζαρίδης, Σ. Μπαλατσούκας, Κ. Σκορδάς, Δ. Κλαουδάτος, οι συνεργάτες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Στ. Παρδάλης, Γ. Γκάφας, Α. Δημουλή, Λ. Τζιάντζιου, Ν. Νεοφύτου, και οι επιστήμονες Γ. Μαγαλιός, π. Ιωάννης Γκιάφης, Κ. Ζορμπάς, Μ. Λαγκουβάρδος και Ευαγγελία Χρήστου- Γκιάφη, με μία σειρά κειμένων τόσο θεολογικών, όσο και αναφερόμενων στο περιβάλλον, που προσφέρουν στον αναγνώστη εξαιρετικές οπτικές πάνω στο πρόβλημα και τη θεραπεία του.

Το δεύτερο μέρος του περιοδικού αναφέρεται σε ιστορικά θέματα και γράφουν ο πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Λαρίσης π. Ιγνάτιος Μουρτζανός, οι Κώστας Σπανός, Στ. Γουλούλης, Β. Σπανός, Β. Πλατής, ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Ρηγόπουλος και η κ. Φ. Παναγιωτέλη.

Στο τρίτο μέρος επισημαίνουμε την εξαιρετική ομιλία για τη σύγχρονη Ορθοδοξία του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, καθώς και τις πνευματικές αναφορές των Αρχιμ. Ζαχαρίου Ζάχαρου από την Μονή του Έσσεξ της Αγγλίας, του π. Νικοδήμου Γαλιάτσου, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Μητροπόλεως Λαρίσης, αλλά και των Αθ. Χρυσοβέργη, Αθηνάς Κουρασάντζη, Ν. Παύλου, Ι. Μαυρομμάτη.

Στο τέταρτο μέρος με γενικό τίτλο Λαρισαίων μνήμη και μνήμες, με συγκίνηση διαβάζουμε την αναφορά της κ. Φανής Καλοκαιρινού στο ζεύγος Γιώργου και Λένας Γουργιώτη, το κείμενο του δημοσιογράφου Γ. Τράντα για τον Αγήνορα Αστεριάδη, καθώς και του π. Αθανασίου Γκατζώνα για τον π. Χρήστο Καλομπάτσο, της κ. Στέλλας Πετρίκη Τραγγανίδα για τον αείμνηστο π. Λάμπρο Βασιλείου και των κ. Γ. Τερζούδη και Λ. Τέλλιου για τον πρωτοψάλτη Αθ. Φώτο.

Στο πέμπτο μέρος, το εορτολόγιο,  γράφουν κείμενα για την Μεγάλη Τεσσαρακοστή και το Πάσχα ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος, και οι πατέρες Επιφάνιος Αρβανίτης, Καλλίνικος Νικολάου, Νεκτάριος Μουλατσιώτης, Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος και Προκόπιος Γεωργίου.

Την έκδοση συμπληρώνουν τα χρονικά της Μητροπόλεως, ένα εξαιρετικό κείμενο για την παιδεία από την πρεσβ. Μαρία Τασιούλη- Τσιμενίδη, μία αναδίφηση στην Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή από τον κ. Γιώργη Μαυρομιχάλη, ένα χρονικό της εισβολής των Τούρκων στη Κύπρο και των αιτίων της κατοχής του νησιού από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ντίνο Αυγουστή, η αναφορά της συγγραφέως Μπέττυς Μαγρίζου για το ευάλωτο παιδί, ένα πραγματικά καταπληκτικό κείμενο της κ. Βαρβάρας Βασιλάκη με τίτλο «Τέσσερα Κουαρτέτα» για την ανάγκη να βγούμε από την περιβαλλοντική κρίση των καιρών μας, ενώ το περιοδικό κλείνει η ομιλία του γιατρού, ιστοριοδίφη και σπουδαίου μελετητή της τοπικής μας ιστορίας κ. Νίκου Παπαθεοδώρου, κατά την αναγόρευσή του ως επίτιμου διδάκτορος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα τον Λαρισαίο πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη.

Όπως αναφέρει στο προλογικό του σημείωμα ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, το τεύχος αυτό είναι μία έκκληση: «να στήσουμε τον τόπο μας στα πόδια του. Να τον ξαναφτιάξουμε καλύτερον από πριν. Να μετατρέψουμε την καταστροφή σε ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα με γερές βάσεις και ισχυρότερα θεμέλια για το αύριο των παιδιών μας που δικαιούνται να είναι το καλύτερο δυνατό. Στον αγώνα αυτόν δεν περισσεύει κανείς. Να μην φύγει κανείς από τον τόπο, αλλά να μείνει για να δώσει τη μάχη της ανασυγκροτήσεως, όσο σκληρή και δύσκολη κι αν φαίνεται».

Συγκλονιστικό το εξώφυλλο του περιοδικού, έργο του Λαρισαίου αγιογράφου Χρήστου Παπανικολάου, το οποίο απεικονίζει τον Ιωνά να βγαίνει από την κοιλία του κήτους με την υπόμνηση ότι ο άνθρωπος πρέπει να βγει από το θηρίο της οικολογικής κρίσης με τη δύναμη της αγάπης για τον Θεό, τον άνθρωπο, τον κόσμο. 

Το περιοδικό διατίθεται από την Ιερά Μητρόπολη.