Στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στον Τύρναβο ο Σεβασμιώτατος

Είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες που Μητροπολίτης χοροστατεί στη γιορτή του Προφήτη Ηλία στον Τύρναβο. Ο κ. Ιερώνυμος έγινε δεκτός προχθές το απόγευμα στον χώρο του παλιού μοναστηριού, που βρίσκεται πάνω από την πόλη του Τυρνάβου, με ιδιαίτερη χαρά από πάρα πολλούς πιστούς.
Ο αρχιερατικός Εσπερινός και η θεία λειτουργία τελέστηκαν με θρησκευτική κατάνυξη και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, παρουσία των ιερέων της πόλης. Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, καλωσόρισε ο υπεύθυνος του ναού και προϊστάμενος του Ενοριακού Ναού Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Παπαϊωάννου. Ο π. Γεώργιος αναφέρθηκε στο ιστορικό του παλιού μοναστηριού και προσέφερε στον κ. Ιερώνυμο εικόνα του Προφήτη Ηλία ως ανάμνηση του πρώτου αρχιερατικού εσπερινού μετά από πάρα πολλά χρόνια.
Ο Προφήτης Ηλίας Τυρνάβου παλαιότερα ήταν μοναστήρι που, σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε στο τέλος του 13ου ή στις αρχές του 14ου αιώνα με χορηγία του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου στο μέρος όπου άλλοτε υπήρχε ναός του Δία.
Το μοναστήρι αυτό καταστράφηκε και διαλύθηκε το 1897 από τους Τούρκους, κατά τη διάρκεια του ατυχούς ελληνοτουρκικού πολέμου. Η εκκλησία κτίστηκε κατά πάσα πιθανότητα τον 14ο ή το 15ο αιώνα και ανακαινίστηκε το 1705. Αυτό άλλωστε μαρτυρούν και οι τοιχογραφίες που είναι δείγμα ύψιστης βυζαντινής τέχνης. Μέχρι το 1912 αποτελούσε ίδια ενορία και μετά συγχωνεύτηκε με αυτή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

Πηγή: eleftheria.gr