ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΙΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ Ο κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

Με δάκρυα στα μάτια και με ασπασμούς αγάπης και σεβασμού, ο Ιερός κλήρος και ο ευσεβής λαός της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος αποχαιρέτισε την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου, την μακαριστή Κυρά – Μαρία, όπως την αποκαλούσαν, την μητέρα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Νικολάου.

Την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου το πρωί, ετελέσθη ενώπιον του σκηνώματος, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ιερωνύμου.

Ακολούθως στις 11:00 ετελέσθη η Εξόδιος Ακολουθία, παρουσία πλειάδος Αρχιερέων, Ιερέων, σύσσωμης της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας του τόπου και εκατοντάδων πιστών, οι οποίοι είχαν κατακλύσει τον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.
Στην Εξόδιο Ακολουθία προηξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος, τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών: Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σύρου κ. Δωροθέου, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Θηβών κ. Γεωργίου, Καρπενησίου κ. Γεωργίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδρούσης κ. Κωνσταντίου.

Στο Ιερό Βήμα, παρέστησαν συμπροσευχόμενοι: ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Σινά κ. Δαμιανός, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος μετέφερε τις εγκάρδιες συλλυπητήριες ευχές της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος.

Επικηδείους λόγους για την σπάνια προσωπικότητα, τις χριστιανικές αρετές και την οσιακή βιοτή της μακαριστής Γερόντισσας Μαρίας εξεφώνησαν: ο Προεξάρχων Μητροπολίτης Γουμενίσσης κ. Δημήτριος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος και ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Φιώτιδος π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Νικόλαος έντονα συγκινημένος ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς, τον Ιερό Κλήρο, τους Άρχοντες και όλους τους πιστούς για την τιμητική παρουσία τους προς το πρόσωπο της αειμνήστου μητρός του Μαρίας και δια την συμπαράσταση εις το πένθος του.

Ακολούθησε η ταφή του σκηνώματός της στον αγιασμένο τόπο της Ιεράς Μονής Παναγίας Δαμάστας, που τόσο πολύ αγαπούσε, ενώ στην τελευταία της κατοικία την συνόδευσε χώμα από την γενέτειρά της, το Ιερό νησί της Τήνου και λάδι από την κανδήλα της Μεγαλόχαρης Παναγίας.