Σε μια συγκινητική τελετή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Πολεμική Αεροπορία παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικολάου Παναγιωτόπουλου, του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτεράρχου (Ι) Γεωργίου Μπλιούμη, τίμησε χθες τους έξι εν ζωή αεροπόρους των «Μοιρών της Ερήμου», που έδρασαν στα μέτωπα της Βορείου Αφρικής, αλλά και της Μεσογείου, της Κρήτης, της Ιταλίας και της Γιουγκοσλαβίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Η σημερινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στα 75 χρόνια από την επιστροφή των Ελληνικών Μοιρών από τη Μ. Ανατολή και την Ιταλία στην απελευθερωμένη Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1944, καθώς και στην παρουσίαση της ιστορικής τους πορείας μέχρι σήμερα. Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία που συγκροτήθηκε το 1941 στη Μ. Ανατολή με τη βοήθεια των συμμάχων συνεισέφερε σε όλα τα μέτωπα του πολέμου μέχρι την τελική της επικράτηση. Οι τρεις ελληνικές μοίρες που έδρασαν στη Βόρεια Αφρική και στην Ιταλία πραγματοποίησαν πλήθος αποστολών, οι οποίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του πολέμου», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης.
«Καλωσορίζω τους Έλληνες βετεράνους αεροπόρους που πολέμησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχουμε μπροστά μας ανθρώπους που πολέμησαν, που υπέμειναν στερήσεις στον αγώνα της Ελλάδας, στους ουρανούς της Βορείου Αφρικής, της Μεσογείου, της Ιταλίας, της Γιουγκοσλαβίας και του Αιγαίου. (…) Η ελευθερία δεν χαρίζεται αλλά καταχτιέται. Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου. Πρέπει να είστε περήφανοι για τα κατορθώματά σας», συμπλήρωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.
Οι τιμώμενοι παλαίμαχοι αεροπόροι είναι ο Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Γεώργιος Πλειώνης, ο Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Κωνσταντίνος Χατζηλάκος, ο Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Ευστ. Αθανασόπουλος, ο Υποπτέραρχος (Ι) ε.α. Παναγιώτης Καραγιάννης, ο Ταξίαρχος (Ι) ε.α. Βύρων Σαχαρίδης και ο Σμήναρχος (Μ) ε.α. Γεώργιος Γαλανός.
ΟΙ ΜΟΙΡΕΣ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ
Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, η Ελληνική Αεροπορία ανασυγκροτήθηκε στη Μέση Ανατολή με 5 αεροσκάφη «Avro Anson», τα οποία είχαν διαφύγει εκεί μετά την κατάρρευση του μετώπου. Με τη συμβολή της Βρετανικής Αεροπορίας δημιουργήθηκαν δύο ελληνικές Μοίρες Διώξεως με αεροσκάφη αρχικά «Hurricane» και αργότερα «Spitfire», και μία μοίρα ελαφρού βομβαρδισμού με αεροσκάφη «Baltimore».
Η δραστηριότητα των ελληνικών μοιρών περιλάμβανε συνοδείες νηοπομπών, ανθυποβρυχιακές έρευνες, επιθετικές περιπολίες, αναγνωρίσεις, επιθέσεις και αναχαιτίσεις των δυνάμεων του Άξονα. Το καλοκαίρι του 1943 οι ελληνικές Μοίρες Διώξεως πήραν μέρος στις μεγάλες επιδρομές που σχεδίαζαν οι Σύμμαχοι για την προσβολή γερμανικών στρατιωτικών στόχων στην Κρήτη.
«Από τους αρχικούς 22 χειριστές που επάνδρωσαν την 336 Μοίρα Διώξεως, τον Φεβρουάριο του 1943, επέστρεψαν τον Νοέμβριο του 1944 μόνον επτά. Από τους 40 συμμαθητές της 10ης Σειράς της Σχολής Ικάρων του 1940, επέστρεψαν οι μισοί. Ανάλογες ήταν και οι απώλειες στην 335η και τη 13η Μοίρα ελαφρού βομβαρδισμού», τόνισε σε γραπτό μήνυμά του, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Χατζηλάκος.
Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν, ο Σεπτός μας Ποιμενάρχης κ. Ιερώνυμος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χρ. Χριστοδούλου, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων, η βουλευτής της ΝΔ Στέλλα Μπίζιου, ο Αρχηγός ΤΑ, Θεμ. Μπουρολιάς και ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» Γ. Μιχαλόπουλος.