Ο Καθηγητής Νικόλαος Κόϊος τελευταίος ομιλητής στα Σεμινάρια Επιμορφώσεως των Κληρικών

Με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου και σε αγαστή συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης (ΙΠΕ), το οποίο είναι ένα Επιμορφωτικό και Ερευνητικό Εκκλησιαστικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με τίτλο: «Κοινωνικοπρονοιακή εκκλησιαστική παρέμβαση σε θέματα πένθους», προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο κ. Νικόλαος Κόϊος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΕΑΘ.
Τον κ. Κόϊο παρουσίασε στους πατέρες ο Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Σεβασμιωτάτου μας, Ελλογιμώτατος Καθηγητής κ. Σωτήριος Μπαλατσούκας.
Ο διακεκριμένος ομιλητής τόνισε αρχικά ότι η εκκλησιαστική παρέμβαση σε θέματα πένθους είναι ένα θέμα ευαίσθητο, οδυνηρό, τόσο δύσκολο να αγγίξεις και να μιλήσεις στην καρδιά κάποιου που πονά.
Ακολούθως αναφέρθηκε στους πατέρες της εκκλησίας, οι οποίοι δεν αποτρέπουν τον άνθρωπο από τη λύπη και το πένθος, απλώς συνιστούν πώς δεν πρέπει το πένθος να φτάνει σε επίπεδα συντριβής και απελπισίας γιατί όπως τονίζουν αυτά είναι σημάδια απιστίας. Άλλωστε ο ίδιος ο Χριστός λυπήθηκε και δάκρυσε με την απώλεια του Λαζάρου.
Περαίνοντας τον λόγο του ο κ. Καθηγητής έκανε μία εκτενή αναφορά για το πένθος και το θρήνο από φιλοσοφικής και ποιμαντικής πλευρά.